Kritiek op leeftijdsdiscriminatie gemeente

ZEEWOLDE
De politieke partij Zeewolde Liberaal vindt het ongepast dat de gemeente Zeewolde bij het aannemen van nieuw personeel de voorkeur geeft aan jongeren onder de 25. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De aanleiding is een advertentie voor een baliemedewerker in het gemeentehuis. De gemeente vraagt daarin nadrukkelijk naar jongeren.

Zeewolde Liberaal vindt dat leeftijdsdiscriminatie en in strijd met de wet Gelijke Behandeling. Ze wil dat de gemeente bij het aannemen van personeel alleen let op opleiding, ervaring en geschiktheid.

reacties (16)

 • Pieter

   

  Wat maakt die leeftijd nog uit? Als er een blanke man bij zit en 2 dames, met een hoofddoek of een gezellige geloofsovertuiging, zal toch de hoofddoek de voorkeur krijgen, en ja mensen... Dit kan alleen bij gemeentelijke instanties en semipublieke instellingen.

  reageer
 • René van de Lustgraaf

   

  54 jaar, opleiding Universiteit drs. Psycholoog arbeid en bewustzijn, HTS chemisch proces techniek, 18 jaar ervaring als manager van een woningcorporatie, door fusie overbodig. 98 sollicitaties, antwoord: de keuze is niet op u gevallen (zeg leeftijd) Stage gelopen RSG wiskunde leraar, maar er was geen stage plaats. Via UVW gevraagd om een studie te volgen pedagogiek (7 maanden) Niet akkoord omdat ik ter beschikking moest zijn voor werk. Gemeente denk eens na over aanname van personeel en niet over leeftijden.

  reageer
 • Jan

   

  In de laatste CAO voor de gemeenten is een zogenaamd "Generatiepact" afgesloten. Oudere medewerkers die een aantal jaren voor hun pensionering zitten kunnen vrijwillig minder lang gaan werken. De uren die daarmee vrijvallen moeten worden ingevuld door jongeren. Dat is ook het geval bij deze vacature. Het mes snijdt aan twee kanten. Jongeren krijgen een kans op een (vaste) baan en de gemiddelde leeftijd onder gemeentepersoneel wordt naar beneden getrokken. Het is van belang dat het personeelsbestand van een organisatie een goede afspiegeling is van de samenleving; dus ook met jongeren er in. Zijn er daar onvoldoende van dan kun je dat dus met gericht beleid stimuleren en dat doet Zeewolde dus. Niks mis mee lijkt me.

  reageer
 • Gekke Henkie

   

  Bij de les blijven Rob. Het gaat hier om leeftijddiscriminatie plus dat deze verantwoordelijke meneer de burgemeester "gelijke behandeling" in zijn portefeuille heeft!311

  reageer
 • Rob

   

  Jongeren hebben de toekomst, gemeenteambtenaren zijn in meerderheid grijs ofwel 50+, de gemeente Zeewolde moet dus wel verjongen willen ze nog een beetje bewegen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • DeLuis

   

  Ik ben zelf 50+ en ik snap gemeente Zeewolde wel, gemiddelde leeftijd bij gemeenten is bijna 50 jaar en neemt nog steeds toe, dus jong bloed is van harte welkom.

  reageer
 • Roel

   

  Dit kabinet heeft niet het minimum jeugdloon bedacht en het wordt zelfs afgeschaft.

  reageer
 • Jan

   

  En dat is dan weer positive discriminatie..

  reageer
 • kees d.

   

  En sinds wanneer heeft een gemeente klanten? Gaan we commercieel?

  reageer
 • frits

   

  oke we schaffen die leeftijd discriminatie af iedereen zijn zin . dan gaan we in het vervolg melden uw geeft niet genoeg ervaring zo kom je ook niet binnen bij bedrijven en instellingen , maar van discriminatie is dan geen sprake meer .

  reageer
 • Oke

   

  Nou ok dan wordt straks de advertentie voor baliemedewerker aangepast. Neem van mij aan dat een 50+ dan net zo min wordt aangenomen met de mededeling wij hebben een ander aangenomen die qua opleiding beter voldoet aan onze eisen. Dus maak jullie niet zo druk want de burgers worden hier in Nederland weggezet als een stelletje imbecielen. En iedereen slikt het.

  reageer
 • jo jo

   

  Ze willen niet alleen letterlijk de jongste gemeente van Flevoland zijn maar ook figuurlijk.. Wat een achterlijke actie.

  reageer
 • KC

   

  Neem eerder een mindervalide of een werkloze 50+ er aan, maar zeker niet discrimineren.

  reageer
 • Pzaal

   

  Nieuws flits. Bijna alle bedrijven doen hieraan mee. Dankzij het (achterlijke) kabinet die een minimum jeugdloon heeft bedacht waardoor lager opgeleide 22+ers geen kans meer maken op de banen markt.

  reageer
 • Gekke Henkie

   

  Is ronduit beachelijk! En dan te bedenken dat de verantwoordelijke voor personeel zaken meneer de burgemeester GerritJanGorter is die in zijn portefeuille ook nog eens "gelijke behandeling" heeft!

  reageer
 • Jos

   

  Echt een schande dit. Het gebeurd overal binnen de overheid en onderwijs instellingen. Juist bij de overheid die allerlei regels en wetten heeft bedacht om dit te voorkomen gebeurd het erg vaak. We worden steeds meer een bananen republiek.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert