Runderen grazen langs Strandgaperbeek

BIDDINGHUIZEN
Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben deze zomer hun gebieden rondom de Strandgaperbeek in de Kievitslanden bij het Harderbos met elkaar verbonden. Daardoor kunnen de runderen van de biologische boer Twisk uit Biddinghuizen in een groter gebied grazen, wat voor meer variatie op het terrein zorgt.
 
Volgens de boer zorgen zijn koeien er voor dat het gebied open blijft. Door hun manier van grazen brengen ze volgens hem veel meer variatie aan in het grasland dan bijvoorbeeld maaimachines dat kunnen.

Daardoor komen er meer verschillende bloemen, die insecten aantrekken en op hun beurt weer interessant zijn voor insectenetende vogels. 

reacties (7)

 • .\/\/.

   

  Blijft grappig. Noem de naam van een willekeurige natuurbeschermingsclub en men heeft de onbedwingbare neiging schuimbekkend te gaan trappen.

  reageer
 • Yvonne Lint

   

  Samenwerking tussen natuurorganisaties en de agrarische sector kan dus wel. Zie hier het voorbeeld waarbij ze elkaar versterken

  reageer
 • J. Post

   

  Zolang Beweidingssubsidies, Begrazingssubsidies, Kiekendiefsubsidies, Pinksterbloemsubsidies, Insectenetendevogelsubsidies en nog heel veel meer andere Subsidies rijkelijk in de zakken van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ( en NIÉT in die van de Bio-boer ) vloeien, is er geen reden om te ontwaken uit de bio-slaap.

  reageer
 • Mark Leeflang

   

  Positief eindresultaat zo te lezen

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Dank voor dit bericht, Omroep Flevoland. Ook is het verheugend om te lezen, dat Omroep Flevoland de verzinsels van de amateur-ecologes Van Wijhe (Natuurmonumenten-Flevoland) en De Moed-Stam (SBB) en boer Twisk niet al te serieus neemt. Is al wetenschappelijk bewezen, dat de koeien van boer Twisk meer variatie in het landschap brengen, die weer voor meer verschillende bloemen zorgen, die weer interessant zijn voor insecten, die op hun beurt weer insectenetende vogels aantrekken? En ja, dat een koe het wint van een maaimachine, dat geloven we wel. Bleven die multimultimiljonaire natuurclubs nou maar eens met hun tengels van 'de natuur' af ...... Weg met die ziekelijke 'maakdrang'!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Goed voorbeeld van samenwerking tussen de 2 grote natuurorganisaties en de boeren.

  reageer
 • Frits1

   

  Prachtig die gemaakte natuur......het is goed dat we nu al kunnen bedenken dat we over 1 à 2 generaties het weer veranderen in weide of cultuurgrond voor akkerbouw.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert