Bewoners wijk Haf vervangen asbestdaken

LELYSTAD
Als eerste wijk in Lelystad gaat de Haf aan de slag met de vervanging van asbestdaken. Vanaf oktober worden op zeven huizen de asbest golfplaten vervangen.

Het bewonerscollectief Dakrenovatie Haf heeft hiervoor een contract getekend met een aannemer. De wijk telt totaal 84 huizen met asbestdaken. De eigenaren van de eerste zeven huizen laten hun dak bij wijze van proef saneren. De kosten van ruim 5.000 euro per huis zijn voor de zeven eigenaren geen probleem.

Het Rijk heeft huiseigenaren verplicht om voor 2024 hun asbestdak te vervangen. Het collectief Haf wacht nog op een gemeentelijke financiële regeling, waarvan andere bewoners kunnen profiteren. De gemeente heeft toegezegd dit najaar met plannen te komen hoe ze inwoners met asbestdaken kan ondersteunen. 

Lelystad telt totaal 1.280 huizen met asbestdaken. Bijna de helft hiervan staat in de Tjalk. Enkele bewoners hebben daar op eigen initiatief al hun dak vervangen of laten dat binnenkort als proef doen. Een bewonerscollectief wil de vervanging zoveel mogelijk gezamenlijk aanpakken.

reacties (11)

 • Jos '56

   

  Klopt, heb ik ook meegemaakt bij renovatie van de Botter, alleen verhoging als je extra dingen wilde.

  reageer
 • Jos'56

   

  Ik zou zeggen probeer het eens bij je bank :-)

  reageer
 • KC

   

  Centrada heeft bij renovatie nooit verhogingen ibij de huur gedaan. Ik heb het zelf meegemaakt bij de renovatie van Kempenaar Rood. Alleen als je extra dingen wilde werd dit verrekent in de huur. Bijv. Een beweegbare lichtkoepel in de badkamer 5,00 euro. Tegelkeus helemaal vrij. Nieuwe gevel, dak en vloerisolatie gratis.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Ook dat is niet waar, bij renovaties waar ook sprake is van 'geriefsverbetering', bijv. bij het vervangen van dakbedekking tegelijk betere isolatie toepassen, is wel degelijk huurverhoging toegestaan. Zeker als de zittende huurder vertrekt, wordt de huur direct opgetrokken tot het maximum volgens het 'puntensysteem'. Overigens zijn huurders in Lelystad zeer in het voordeel in vergelijking met eigenaren van oudere woningen: er is slecht en ondoordacht gebouwd destijds, onder tijdsdruk van 'een stad bouwen', daarbij is niet gekeken naar materiaalkeuze en isolatie bijv. Vandaar het hoge aantal woningen met asbest in dak of gevelbeplating... Het gebrek aan goede isolatie vertaalt zich ook in de hogere kosten voor energie, ook bij huurders dus.

  reageer
 • Henk24

   

  Woningcorporaties mogen de kosten van renovaties niet verhalen met hogere huren. Als de huur stijgt, is dat het gevolg van de jaarlijks toegestane verhogingen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevowatcher

   

  Asbest is een niet ingecalculeerd mankement als je ooit een woning kocht. De overheid verbiedt asbest en draagt op om te saneren, dus is het logisch als er bijgedragen wordt aan het saneren: mijn pannendak is ook 30 (nee, 40) jaar oud, en behoudens een paar inmiddels vervangen pannen kan het nog zeker 20 jaar mee. Dakgoten etc. is een ander verhaal, dat is logischerwijze voor rekening van de eigenaar. Ook als je 15 jaar geleden een huisje van 500 jaar oud kocht, zijn er subsidies van de overheid/ belastingvermindering als je het huis in de originele staat houdt/terugbrengt, dus waarom niet voor asbestverwijdering? Uw logica ontgaat mij geheel...

  reageer
 • Pzaal

   

  Bij huurwoningen noemen ze het renoveren en rekenen ze er pernament extra huur voor.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Die daken zijn 30 jaar oud. Dan is onderhoud vervanging toch gewoon eigen rekening. Net als bij anderen met minder duurzame daken. Of gaan we nu overla meebetalen aan onderhoud van zink, koper, riet en wat meer?

  reageer
 • KC

   

  Eternit is gewoon een fabrikant. In het verleden gebruikten zij asbest, maar nu al lang niet meer. De redactie heeft het goed.

  reageer
 • Cosmo

   

  Hoop dat dit een typfout is? Eternit platen zijn nl platen die een groot asbestgehalte hebben en die makkelijk afbreken. Lijkt me toch dat je de ene vorm van asbest niet inruilt voor de andere?

  reageer
 • KC

   

  In de Tjalk een proef? Is er zijn daar een aantal daken vervangen. Vraag gewoon aan die bewoners hun ervaringen. Dat is veel sneller.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert