Kabinet: 'zorgen om antisemitisme'

ALMERE
Het kabinet heeft zorgen om antisemitisme in Almere en de rest van het land. Dat laat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weten. ''Het is onaanvaardbaar dat burgers worden aangetast in hun vrijheid (...)'' De minister reageert daarmee op Kamervragen over vermeend antisemitische in de Almeerse Faunabuurt

Vlag
Een Israëlisch gezin in de Faunabuurt zou in juni bedreigd en beledigd zijn nadat zij de Israëlische vlag hadden opgehangen. De familie had de vlag met schooltas opgehangen nadat de zoon was geslaagd. 

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemde de gebeurtenis in Almere eerder al 'van de zotte'. Volgens het CIDI waren in 2015 drie andere meldingen over antisemitisme. De Almeerder zegt aangifte te hebben gedaan. 

Onderzoek
Volgens de minister kunnen de spanningen in het Midden-Oosten een voedingsbodem zijn voor antisemitisme in Nederland. ''We moeten er voor waken dat deze spanningen niet een kloof in onze samenleving veroorzaken'' aldus Asscher. Daarnaast voegt de minister toe dat antisemitisme en discriminatie strafbaar is. 

Het kabinet doet verder onderzoek naar 'trigger factoren antisemitisme' en het daaraan gekoppelde onderzoek 'Beelden van Islamitische jongeren over zionisten en Joden'. De Tweede Kamer wordt begin 2017 geïnformeerd over de voortgang van deze onderzoeken

 

reacties (4)

 • Joo

   

  Wordt het niets eens tijd dat mensen die uit het buitenland in Nederland zijn komen woensdag, A-status hebben, kiezen voor het Nederlander zijn nu eens stoppen hun eigen land, hun eigen gebruiken te blijven verheerlijken boven Nederland. Je bent Nederlander of niet. Anders gaan wonen in het land wat je zo fantastich vindt en je uitkering achterlaten.

  reageer
 • KC

   

  Er zijn veel Nederlanders met dubbele nationaliteit. En dat zijn echt niet alleen Turken of Marokanen. Ik ken mensen die de Franse, Amerikaanse, Canadese, Australische, etc nationaliteit hebben, maar ook de Nederlande hebben. Hou nu eens op met het stigmatiseren. Gun deze mensen de Joodse vlag.

 • Pzaal

   

  Achja en Arabische vlaggen en Boerka's mogen dan allemaal weer wel. Vind ik nog veel intimiderender.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ieder zijn gevoeligheden....

 • Pimpernel

   

  Nu pas zorgen? Jaren mocht het beestje niet bij de naam worden genoemd boodschappers werden door de grote politieke partijen al struikelend over elkaar publiekelijk aan de schandpaal genageld. Dit is wel heel erg laat wil de minister er nog wat aan kunnen doen, er zijn nu mijn inziens zeer ingrijpende diepgaande maatregelen nodig waarbij de noodtoestand zal moeten worden uitgeroepen, niet alleen hier maar in grote delen van Europa. De overheid zal dit zeker niet met de huidige handhaving in de hand kunnen houden, daarvoor zijn er jarenlang teveel naïeve ondoordachte beslissingen genomen.

  reageer
 • Rinus

   

  Het is van de zotte om een vlag van een ander land uit te hangen!

  reageer
 • Fries

   

  Waarom mogen de Fiezen dat wel.

 • .\/\/.

   

  'Van de zotte' vind ik overdreven. Maar het is wettelijk alleen in bepaalde situaties toegestaan, en deze situatie valt daar strikt genomen niet onder. Voor zover ik weet wordt er niet op gehandhaafd, in ieder geval heb ik zelf nooit last gehad.

 • Pieter

   

  Rinus, dat mág jij vinden! Maar dat deze, in jouw ogen zotte, actie leidt tot bedreiging en intimidatie: hopelijk vind je dat nog veel zotter.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert