Werkstraf geëist tegen Ajax-fan om 'stroppop' Vermeer

ALMERE
De Ajax-supporter die een opblaaspop van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer uit Almere ophing in de Amsterdam Arena moet een werkstraf van tachtig uur krijgen, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat eist het Openbaar Ministerie voor de rechtbank. Bovendien wil het OM dat de man uit Wageningen drie jaar lang niet in de buurt van de Amsterdam Arena komt.  

Clubverrader
De opblaaspop hing op 7 februari van dit jaar over de reling van het voetbalstadion tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De pop droeg een wit t-shirt met de tekst 'Vermeer 1' en 'NSB'. De doelman was jarenlang keeper van Ajax maar stapte dat seizoen over naar de grote rivaal uit Rotterdam.

Aangifte
De maatschappelijke verontwaardiging na de actie was groot. Volgens de officier van justitie zelfs zo groot dat de Almeerse keeper Vermeer aangifte deed van belediging en bedreiging. De Feyenoord-doelman had volgens het OM geen keus door het beeld van "de donkere opblaaspop die bungelend over de reling van de Arena hing". 

Impulsieve actie
De man uit Wageningen gaf in de rechtbank toe dat het terecht is dat hij zich voor de rechter moet verantwoorden, maar benadrukte dat het om een uit de hand gelopen grap ging.  Hij zei dat het een impulsieve actie is geweest en dat hij vooral lollig wilde zijn. "Dat Vermeer zich bedreigd voelt, kan ik me achteraf voor een deel wel voorstellen. Maar ik heb hem nooit iets willen aandoen", liet hij de rechter weten. 

Vrijspraak
Zijn advocaat vroeg om vrijspraak. De Wagenaar kreeg immers al een stadionverbod van drie jaar van Ajax. Belediging en bedreiging zijn niet aangetoond, vindt de raadsman. Het touw om de nek noemde hij een manier om de pop vast te maken. Het OM maakte met die opmerking korte metten: ,,Het beeld was zo schokkend doordat de pop bungelde aan zijn nek. Niet aan een hand of het middel, maar aan de nek."

De rechtbank doet op 7 september uitspraak. 
 

reacties (1)

  • Gerrit2

     

    En dan gaat nu Cillesen naar Barcelona...... Hoe zou deze "fan" daar nu over denken?

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert