Urker kotters naar demonstratie Rotterdam

URK
Urker kotters demonstreren zaterdag in Rotterdam. Samen met zo'n vijftig collega's uit andere vissersplaatsen varen ze over de Nieuwe Maas naar het centrum van die stad.

De vissers demonstreren daar tegen de steeds strenger wordende Europese regels waarmee ze op zee worden geconfronteerd. Zo zijn er veel gebieden waar ze niet mogen vissen, bijvoorbeeld in de buurt van windmolenparken en natuurreservaten. 

De demonstratieve tocht van de vissers is georganiseerd door de actiegroep Eendracht Maakt Kracht, die eind vorig jaar is opgericht. In het centrum van Rotterdam delen de vissers gebakken vis uit, om aandacht te vragen voor hun situatie.

reacties (3)

 • visserslatijn

   

  Langdurig wetenschappelijk onderzoek door zeebiologen is de basis van deze maatregelen. Vissers denken alleen op de korte termijn en overzien het geheel niet. Als Urker Jan beter zou opletten en naar de verhalen van vroeger van zijn (groot)vader zou luisteren, zou ook hij moeten weten, dat de zee grotendeels is leeggevist. Een redelijke schol van enige afmeting wordt niet meer gevangen. Een kabeljauw van anderhalve meter al helemaal niet meer. Door structurele overbevissing zijn voor de meeste commerciële vissoorten bijna alle jaarklassen verdwenen, zodat deze soorten niet meer voldoende herstellen. Juist door dergelijke maatregelen valt er nog wat te vissen. Als het aan de vissers ligt alleen nog een zee boordevol spooknetten en ondermaatse vis.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, en terwijl we we in de wateren om Europa heen strikt beleid voeren en vissers en milieuclubs elkaar de tent uit vechten wordt buiten ons blikveld de zee voor de kust van West-Afrika door monsterlijk grote Aziatische drijvende fabrieken genadeloos leeggetrokken.

 • jr

   

  Och antje waar heb je nou over dan had de zee al lang geen voedsel meer gegeven; die aanlandings plicht maakt de zee leeg door dat de kleine vis zich niet meer ontwikkelen kunnen die regels stoten de vissers letterlijk het brood uit hun mond; vandaar dat ze nu hun geluid laten horen.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Die regels zijn gewoon nodig om de mensen en installaties te beschermen. Daarbij zou de zee allang leeg geplunderd zijn geweest als er geen regels waren geweest of dat die gehandhaafd zouden zijn geweest.

  reageer
 • urker jan

   

  Praat Greenpeace na, daar zitten ook niet voor niks alleen mensen met media en marketing achtergrond en geen biologen. Want de waarheid is het niet. ondertussen mag de zee wel leeggezogen worden voor baggerwerkzaamheden en zeurt er niemand over funderingen en kabels voor windmolenparken. Terwijl juist dat het zeeleven meer beïnvloed dan de handvol vissers die ons land nog telt. Mijn familie vist al generaties en de zee heeft altijd genoeg gegeven. En we weten ook dat de bergen niet tot de hemel rijken dus waar die fabel van leegvissen vandaan komt is mij een raadsel. Ik weet wel dat wij in een week meer uren op zee, dus in de natuur!, doorbrengen dan de medewerkers van Greenpeace in een jaar dus wie weet nu hoe het inelkaar steekt?

 • Boels

   

  Vis is gezond en lekker. Windturbines zijn ondingen en kosten alleen maar geld. Zeehonden vreten een groot deel van de visstand op. De groene terreur annex zakkenvullen moet stoppen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert