Bijna twee ton voor controle vakantieparken

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde verwacht 190.000 euro nodig te hebben voor de aanpak van permanente bewoning van recreatiewoningen. De controle is gericht op huizen in vakantieparken die tegen de regels in permanent worden bewoond.

Volgens de gemeente is de meeste controle nodig op vakantiepark Horsterwold aan de Bosruiterweg. Daar is tien keer zo veel toezicht nodig als in het park Harderwold. 

Horsterwold
Toezicht: 900 uur
Juridische handhaving: 973 uur

Harderwold:
Toezicht: 90 uur
Juridische handhaving: 162 uur

Overige vakantieparken:
Toezicht: 108 uur
Juridische handhaving: 180 uur

De gemeente begroot de dwangsommen jaarlijks voor 5000 euro. Het bedrag komt de laatste jaren hoger uit. In 2015 werd er ruim 18.000 euro opgehaald. De stand van begin augustus was bijna 11.000 euro. 
 

reacties (21)

 • J.winkel

   

  Wat een waanzin, 200000,_ voor handhaving, zet er een portier neer, slagboom staat er al, en laat men zich iedere keer legitimeren.

  reageer
 • Robert

   

  Aanleiding van het probleem is ook de Gemeente en niet alleen de kopers. Destijds hebben projectontwikkelaar en Gemeente aanpassingen gedaan, om een eerder mislukt plan van vakantiehuisjes, toch te realiseren en nu met grotere huizen naar eigen ontwerp. Oplossingsgericht denken, zoals Jansje Schuringa in haar reactie, is nu aan de orde. Dat kost geld voor de eigenaren maar biedt wel een uitweg. Op dit moment is de enige uitweg verhuur aan Polen die in Nederland werken en geen huis kunnen vinden. De realiteit is dan eigenaren eruit en Polen erin. De handhavingskosten blijven dan gewoon doorlopen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Echt bizar, ambtelijke waanzin....

  reageer
 • Erik

   

  Dood en dood zonde dat een aantal gebruikers van die vakantielocaties zoveel kosten voor de gemeenschap van Zeewolde met zich mee brengen. De kopers wisten bij aankoop dat ze de rand van de wet opzochten de project ontwikkelaar, Lissman Inter heeft bij elk gesprek gewaarschuwd. Voor controles en de rand van de wet. De kopers die daar permanent wonen vallen binnenkort door de mand oa door slimme meters, peilen van 06nrs en dergelijke.

  reageer
 • Rene Gosse

   

  Bedragen laag ingeschat. Bekend is dat per handhavingsgeval gemiddeld op € 25.000,- gerekend moet worden. En succes is niet verzekerd. Gemeente Harderwijk heeft al € 2,5 miljoen uitgegeven aan handhaving met nul resultaat. Uiteindelijk wordt nu overlegd met de betreffende parken om tot oplossing te komen: legaliseren of een functie-uitbreiding in het bestemmingsplan (een z.g. dubbelbestemming; bestemming recreatie, permanent wonen toegestaan). Met de laatste oplossing heeft de gemeente de minste kosten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan rijk

   

  Vooraf was bekend dat het ging om recreatie woningen. Deze mogen nu eenmaal niet permanent bewoond worden. Krokodillentranen van de eigenaren dus. Wel is het triest dat de controle de burgers, dus de niet recreanten, zoveel geld kost.

  reageer
 • Thomas

   

  En u kunt aanwijzen waar zij voor onder de anderhalve ton een huis kunnen bewonen in die regio? Nee? Dan niet zeuren graag, dat anderen niet zo rijk zijn als u en toch een dak boven hun hoofd willen.

 • Burgemeester

   

  De burgemeester van Zeewolde woont in Raalte. Mag ook niet, niemand die er wat van zegt. Zijn gezin heeft Zeewolde nog nooit gezien. Zelden een gemeente meegemaakt die zo'n achterlijk beleid voert. notabene tegen iets wat ze zelf ooit gerealiseerd hebben samen met een inmiddels al lang en breed failliete project ontwikkelaar. Zelden zo'n onbetrouwbare gemeente meegemaakt. De spelregels werden voortdurend aangepast. Door de eigenaren wordt alle gemeentelijke belastingen betaald. tegenwoordig wordt men ook nog genaaid door de gemeente voor rioolheffing per huis, terwijl bij een storing de gemeente die echt niet op komt heffen en er slechts één aansluiting is op het riool.. Oh ja ook nog 700-900 aan forensen belasting, maar oh wee als je in de recreatie woning gesignaleerd wordt door de Gestapo van MB all. Dit bureau lacht zich rot en strijkt een paar ton op van deze gemeente en dikt alles lekker aan, natuurlijk, want de kassa rinkelt vrolijk.. Op elke willekeurige camping mag men van april tot oktober ongestoord gebruik maken van je chalet of caravan. Behalve op Horsterwold. waar de bewoners geterroriseerd worden door MB all en gemeente. Bedankt Gemeente Zeewolde!!

  reageer
 • Jansje Schuringa

   

  Als het waar is dat ons dit als burgers zoveel geld kost, had de gemeente bij de bouwvergunningen ook geen toestemming moeten geven om zulke grote woningen daar te bouwen, daar hebben ze wel lege's over ontvangen. Het zijn dus echt geen recreatie woningen. De grond was indertijd erg goedkoop. Een oplossing zou zijn de grondprijs te verhogen naar de normen van toen en de mensen laten wonen, krijgt de gemeente extra inkomsten en zijn er verder geen extra uitgaven voor de burgers van Zeewolde.

  reageer
 • Saint

   

  Je kan je gewoon ook aan de regels houden. Recreatie woningen zijn niet bedoeld voor permanente bewoning. Daarvoor geniet je ook een financieel voordeel. Woon je er wel permanent ben je in overtreding. Hoe moeilijk kan het zijn.

  reageer
 • Arez

   

  Nou nou wat een kenners hier. Ten eerste word er gewoon belasting betaald. Woz en forenzen. Daarnaast is alles in mandeling. Dat wil zeggen dat alle onderhoudt en alles wat de gemeente regelt foor de boilers van zo'n park zelf wordt geregeld. Dat is van de lantarenpaal die savonds brand tot de struiken die gesnoeid moeten worden. Daarnaast hebben de eigenaren van een recreatie woning nog een woning. Ook daar we orden de nomale belastingen betaald. Dus ik vraag me af welk financieel voordeel hebben deze mensen bij deze woningen.

 • Arez

   

  Nogmaals. Welk financieel voordeel heeft u het over???

 • Arez

   

  Mag ik weten welk financieel voordeel deze mensen hebben. Ik weet wel dat dat op woonwagen kampen zo is. Maar bij recreatie parken zou ik niet weten welk voordeel dat is

 • wimjc

   

  Het is toch ongelooflijk dat deze kosten blijkbaar door de inwoners gedragen worden ???

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Al die uren bij elkaar is bijna twee FTE per jaar... Ik ben verder bang dat hier alleen de externe uren en niet de uren van de ambtenaren zelf opgesomd zijn... Ondertussen huurt E&E accomodaties, ja die van het polenhotel en het asielzoekerscentrum, alle woningen die door deze controles vrijkomen en zet daar arbeidsmigranten in. Is de eigenaar van E&E niet toevallig vriendje met een wan de wethouders? Misschoen moeten we er maar eens een goede onderzoeksjournalist op zetten...

  reageer
 • recreant

   

  Niemand woont er voor een appel en een ei, alle lasten worden gewoon betaald. Infrastructuur voor rekening van de VVE. Waardedaling huizen volgens WOZ ruim 40% in 5 jaar tijd dankzij deze heksenjacht, hoezo voordelig wonen? Leegstaande huizen worden volgestopt met arbeidsmigranten. Deze mogen conform het bestemmingsplan er ook niet permanent verblijven, maar worden er al sinds 2003 gedoogd. Meten met twee maten heet dat.

  reageer
 • Jerry

   

  Wat een stakkers, is dat geld niet beter te besteden ?

  reageer
 • Jeroen

   

  Zoiets kan toch volstaan met 1 ambtenaar en die kost toch geen 2 ton??? Maar we betalen 180.000,-- om 18.000,-- binnen te halen?? Als een bedrijf dat doet is het binnen no time failliet

  reageer
 • KC

   

  De boetes gewoon hoger maken, zodat de inspectie kosten dekkend wordt.

  reageer
 • Roel

   

  Jij begrijpt het. Boetes moeten de handhaving kostendekkend maken. Bijkomend voordeel is dat op den duur niemand het meer in z'n hoofd haalt om de gebruiksbepalingen niet na te komen.

 • Gerten

   

  Ik kan niet begrijpen waarom men niet 365 dagen per jaar mag recreëren. Is net zo iets als niet alle dagen je korte broek mogen dragen.

  reageer
 • Luuk

   

  Ik ben daar ook helemaal voor! Maar dan wel belasting betalen in de gemeente waar je 365 recreëert, en aangezien je er niet woont en niet ingeschreven staat geen Wmo voorzieningen aanvragen bij die gemeente. Regel dat en dan vindt ik het best.

 • Jk

   

  Twee ton uitgeven om vijf duizend euro binnen te halen, dat is wel een heel slecht rendement

  reageer
 • Gerten

   

  Het gaat ook niet om geld maar om macht.

 • Frits

   

  Neem een voorbeeld aan Dronten: permanente bewoning gewoon toestaan. Scheelt tonnen aan belastinggeld die aan nuttiger zaken besteed kunnen worden.

  reageer
 • Luuk

   

  Dronten staat het niet toe, het college wil op 1 plek een uitzondering gaan maken, waar eerst nog een rechtszaak over gehouden moet worden.

 • Henk

   

  En de eigenarenziet lachend de waarde van zijn huis verveelvoudigen. Is Frits soms ook zo'n eigenaar?

 • Jaap

   

  Kost geld maar is nodig. Die mensen "wonen" voor een appel en een ei! Dus moet er gecontroleerd worden. Misschien moet gemeente Lelystad dat ook maar eens doen in het larserbos daar "wonen" ook mensen wat niet mag!

  reageer
 • De Vries

   

  Pff, zonde van het geld. Besteed het aan nuttige dingen en niet aan dit soort onzin. Okë, het mag niet, permanente bewoning, maar je doet er niemand kwaad mee.

  reageer
 • Frank

   

  Dronten geen last van 😂

  reageer
 • hans v veen

   

  Dronten is door de provincie op de vingers getikt omdat ze permanent wonen willen toestaan op een park aan het veluwemeer.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert