Boete geëist voor drone boven Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
Een man uit Haarlem moet, als het aan justitie ligt, 250 euro boete betalen omdat hij met een drone boven de Oostvaardersplassen heeft gevlogen. Door de drone zouden heckrunderen en edelherten op hol zijn geslagen.

Een boswachter betrapte de Haarlemmer vorig jaar september op heterdaad. Volgens de verdachte wist hij niet dat hij zich in een natuurgebied bevond. Hij had bij het binnenrijden geen bord gezien, zei hij tegen de rechter. Ook betwistte hij dat hij dieren had opgejaagd. 

De rechter doet over twee weken uitspraak.

reacties (38)

 • gaan ze zich nu druk maken over een drone die het geluid van een grote bromvlieg maakt,laat ze zich druk maken dat die beesten niet verhongeren en hierdoor zwak raken en afgeschoten moeten worden rond de feestdagen,zodat de vriezer van bepaalde personen weer gevuld kunnen worden.

  reageer
 • Opendeur

   

  Tuurlijk rijdt er wel een trein door het gebied?! De trein Lelystad-Almere

  reageer
 • Toyboy

   

  Eindelijk het juiste antwoord!

  reageer
 • Antjje Ha

   

  Heerlijk schaatsen. Dat is nu iets wat echt goed opgezet moet worden met vrij houden waterwegen en vegen zodra er draagkracht voor de machine is. Dan kan het net zo mooi worden als op de Beulakerwijde. En dan hebben de burgers er ook een keer wat aan voor hun belastingcenten.

  reageer
 • ANtje HA540814

   

  Er rijden geen treinen of auto's door het gebied. Ook wordt er niet laag gevlogen. Nu niet en ook later niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Door de drone zouden heckrunderen en edelherten op hol zijn geslagen Ja kwalijke zaak dit hoor,en Staatsbosbeheer laat ze in de winter verhongeren en lijden,maar dat mag wel volgens onze wet. De wereld op zijn kop.

  reageer
 • Danny Branderhorst

   

  Er zijn natuurlijk vele onder ons die een Drone hebben. Let bij het gebruik goed aan de wet en regelgeving. Als je twijfelt eerst goed laten informeren. De meeste mensen zoals ik dat ervaar denken dat het speelgoed is. Helaas dat is het echt niet. Denk aan het gevaar ervan voor goed gebruik. Verder is het een hele mooie hobby en heb zelf al vele films gemaakt van plaatsen die je totaal van een andere kant kan bekijken. Wens ieder sterkte en veel vlieg plezier. Dan voor de persoon in kwestie sterkte met je rechtspraak het komt best wel goed.

  reageer
 • Jan

   

  Dit is dus onjuist. Daarom is deze zaak ook nu voor de rechter. Er zijn nl geen regels voor het vliegen met dit soort speeltjes over natuurgebieden. En de rechter gaat nu dus bepalen of het wel of niet verboden gaat worden.

  reageer
 • Klarabella Vaals

   

  Ik denk dat het meer te maken heeft dat SBB bang is voor realiteit filmpjes van uitgehongerde dieren in het winterseizoen; als drones daar mogen vliegen zijn er dagelijks keiharde bewijzen van het waardeloze beleid.

  reageer
 • KC

   

  Geef die beelden dan aan het OM, SBB en omroep Flevoland. Je mag niet vliegen bij de OVP.

  reageer
 • Me

   

  Kuddes op hol laten slaan? Foei! Toch vind ik dat persoonlijk minder erg dan dieren laten verhongeren...

  reageer
 • Dronimoni

   

  Wakker worden!! 21ste eeuw. Treinen en vliegtuigen maken meer herrie dan de moskito zoom van een droontje. Ook de voertuigen en helikopters van sbb dragen hun steentje bij. Niet zo hypocriet doen.

  reageer
 • Kareltje

   

  Er zijn inmiddels duizenden drones in NL met een camera aan boord waarmee elke eigenaar graag "unieke" beelden wil maken, daar vervolgens een "mooi en gevoelig" muziekje onder zet om het vervolgens op YouTube te kwakken. En dan de familie en vrienden er tot in den treuren mee lastig gaat vallen om maar zoveel mogelijk 'clicks' te krijgen. En zo heb je straks geen plekje meer in Nederland waar je van de natuur kan genieten zonder geluiden van vliegtuigen, crossmotoren, auto's en die neuroten met hun helicoptertjes.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Links of rechtsom, een ieder met een klein beetje verstand zal zich reaiseren dat het gewoon een stomme actie is om zomaar met een drone boven de Oostvaardersplassen te gaan knoeien. Aan de andere kant: de dieren worden daar iedere keer vanuit een helikopter geteld en daar is ook al jarenlang gesteggel over. Ik kan mij overigens ook wel voorstellen dat één en ander afhankelijk is van "de tijd van het jaar" / het seizoen .......

  reageer
 • Johnny

   

  Het verstoren van inheemse soorten is echter wel verboden. ........ Opgelost!

  reageer
 • henkb

   

  Helemaal mee eens ook de vliegtuigen vanuit airport Lelystad mogen straks niet over o.a. de OVP. Dat qua vliegroutes inmiddels al gerealiseerd. Was zelf getuigen van deze drone ( foto's nog in bezit) Hoogte was hooguit 100 meter en inderdaad sloegen de roedels en kudde's op de vlucht.

  reageer
 • Flevoland voorp

   

  Volgens mij is er wel degelijk sprake van een vliegverbod boven de ovp.

  reageer
 • Ik

   

  Dus wanneer er maar genoeg drones overvliegen, wennen de dieren er vanzelf aan? Lijkt mij een hele goede oplossing.

  reageer
 • MR

   

  Grappig, ik vlieg regelmatig over het Isla Bonita eiland om foto's te maken van de koeien en de natuur. Ze kijken dan vaak op naar de drone en draaien zich vervolgens om om maar weer wat gras te eten, zelfs als ik heel dichtbij vlieg. Kan het mij dus bijna niet voorstellen dat ze "op hol slaan".

  reageer
 • Piet P

   

  Is niet nodig, er zijn genoeg (bekende) getuigen. Ik heb zelf gezien hoe, met name, de heckrunderen er in een draf vandoor gingen terwijl ze achterna gezeten werden door een drone. Gedrag wat ik ze werkelijk nog nooit heb zien doen. Overigens verbaas ik me over het feit dat de reactie 'ik wist niet dat ik in een natuurgebied was' raar. Hij moet toch weten waar de no-fly zones zijn?

  reageer
 • Jan

   

  Slap gelul, en edelherten slaan niet op hol van helikopters die laag vliegen ? Gewoon weer een excuus om de boetemachine weer te kunnen laten draaien.

  reageer
 • Dronimoni

   

  Wie kent de regels voor het vliegen met drones...? Er wordt hier een boel onzin uitgekraamd. Je mag overal vliegen in het "open luchtruim" onder 120 meter hoogte en je moet hem kunnen zien als vlieger. Er moet wel veilig worden omgegaan bij bijv. mensen en gebouwen, dieren niet genoemd. Rijksoverheid.nl kun je het lezen. Jammer voor SBB maar boven OVP is geen vliegverbod ingesteld. Dat kan wel boven evenementen waar veel mensen verblijven..

  reageer
 • de man

   

  argument dat bij schaatsen op natuurijs je niet bij dieren mag komen is onzin. De speakers bij de schaatsmarathon (NK-natuurijs) stonden aan Knardijk, maar waren in Almere te horen. Dus ook voor de dieren ertussen. Als ijs begaanbaar is, worden ook overal ineens roerdompen gezien buiten de Oostvaardersplassen. Verjaagd door de schaatstoerist en met instemming van SBB. En bekijk eens de beelden van de Nieuwe Wildernis. Met regelmaat zie je kuddes op hol.

  reageer
 • KC

   

  Er zijn regels voor het vliegen met drones. Bijv. boven steden alleen met vergunning van de gemeenten en ook nog met een certificaat. Er kunnen ongelukken ontstaan. Laatst nog een drone op 10 meter van een vliegtuig.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Alles, werkelijk álles is de schuld van SBB, hè?

  reageer
 • kees d.

   

  Er wordt niet boven de OVP gevlogen. Stel dat er met regelmaat wel over de OVP wordt gevlogen dan wennen die dieren er aan net als in andere gebieden. Maar zo'n drone maakt plotseling uit het niets heeel veeel lawaai en vliegt laag. Daar schrikken dieren van.

  reageer
 • Marijke

   

  Door de drone zouden heckrunderen en edelherten op hol zijn geslagen. Door een drone. Wat zal er gebeuren als het vliegveld wordt uitgebreid?

  reageer
 • Flevoland voorop

   

  Een misplaatste opmerking. Het schaatsen op natuurijs in de Oostvaardersplassen houdt overigens ook zeker wel in dat je niet bij de dieren mag komen. Het zijn overigens regels die ook gelden als bijvoorbeeld een drone zonder jouw toestemming boven je eigen achtertuin blijft cirkelen terwijl je ligt te zonnen of iets dergelijks . Ga je andermans gebied in, dan hou je je aan die regels of blijf je er weg. Simpel toch? En het al vliegende tellen van de dieren en het afschot is door en op laat van de beheerder en overheid zelf! Simpel toch!

  reageer
 • Jaap

   

  Naaktstrand??? Waar het hoofd vol van is loopt de mond over.

  reageer
 • Groko

   

  Lijkt me geen beter bewijs dan de beelden van de drone zelf of de dieren wel of niet op hol zijn geslagen....😉

  reageer
 • Maikel Sno

   

  Wat een domme drone vlieger weer, alsof je je met je drone boven het naaktstrand zou mogen vliegen.... denk 2 keer na voor je actie onderneemt...

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Wat een hypocriete reactie van SBB/ bromsnor de boswachter! Weet je hoeveel herrie SBB ZELF maakt terwijl ze met hun terreinwagens door de OVP scheuren? Of met een groot formaat heli over de OVP vliegen? Of duizenden schoten lossen per jaar om het wild af te knallen? Dat kleine beetje gezoem van een drone is volkomen verwaarloosbaar! Maar uiteraard verdient SBB hier niks aan. Als er een filmploeg wil filmen (en dan gaat het om keiharde pegels), kan er ineens van alles. Of denk nog maar eens terug aan het schaatsen op natuurijs. Dan kan/mag er ook van alles. Triest hoor, deze dubbele moraal. :-(

  reageer
 • Jeroen

   

  In hun privacy aangetast voelen in een natuurgebied?

  reageer
 • Hans49

   

  En de treinen die dwars door het gebied rijden, de vliegtuigen die overvliegen, het autoverkeer en de bezoekers? Veroorzaken die geen geluidsoverlast? Schrikken de dieren daar niet van? Ik denk dat een waarschuwing voldoende is. We zijn anders wel heel erg doorgeslagen.

  reageer
 • Pieter

   

  Terecht dat dit niet mag. Drones zorgen voor veel overlast (geluid) en zorgen ervoor dat mensen zich in hun privacy aangetast voelen. Het excuus dat de man geen bord had zien staan is wel erg slap en doorzichtig...

  reageer
 • .W.

   

  De dieren zijn niet meer over hun toeren.

  reageer
 • IH

   

  Je kunt ook zeggen, iemand moet verantwoording nemen voor zijn daden en 2x nadenken voordat je met een drone over kuddes heen gaat vliegen.... Het is maar hoe je het bekijkt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je mag ook niks meer in deze politie staat

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert