Oprichters 't Henkepad vrezen verdere kaalslag

LELYSTAD
De oprichters van 't Henkepad door het Geldersehout in Lelystad houden hun hart vast over de toekomst van het wandelpad. Henk Breukelman en Simon Polman zien dat er een kaalslag plaatsvindt in het bos. Door het kappen van bomen en struiken wordt volgens hen het aanzicht van het smalle paadje aangetast.

Het pad werd meer dan tien jaar geleden door gymleraar Breukelman gemaakt. Hij vond de oorspronkelijke paden van Staatsbosbeheer te saai, en legde illegaal een pad dwars door het bos aan. Na enige tegenwerking besloot Staatsbosbeheer het 1,5 kilometer lange pad officieel te maken. 

Breukelman en Polman hebben nu een brief aan Staatsbosbeheer gestuurd om een einde te maken aan de in hun ogen ongecontroleerde bomenkap. Volgens hen moet Staatsbosbeheer veel meer beleid toepassen als het om de bomenkap gaat. Door het bos niet alleen uit te dunnen, maar in het wilde weg bomen om te zagen wordt het Henkepad geruïneerd en wordt de leefomgeving van verschillende diersoorten onnodig aangetast, vinden de twee.

Volgens Staatsbosbeheer gaat het om bomen die ziek zijn en worden ze gekapt vanwege de veiligheid. Staatsbosbeheer gaat met de oprichters van 't Henkepad in gesprek. 
 

reacties (13)

 • Helna Tamboer

   

  Ik geniet al vele jaren van het Henkepad, vroeger kwam je Henk vaak tegen als hij daar aan het werk was samen met zijn hond. Er is wel vaker uitgedund maar nu is het vreselijk ik wandel er niet meer door de vrachtwagens die af en aan rijden. Dit is geen uitdunnen dit is gewoon vernietiging van een prachtig bos. Zo jammer is dit, er wordt zoveel gewandeld en mensen willen natuurlijk de natuur in. Door al woonwijken die erbij zijn gekomen is er meer behoefte aan groen. Maar we krijgen steeds minder groen. Lelystad moet zich ook even bedenken dat als je het groen weghaald de mensen hier niet meer willen wonen. Mensen komen juist naar Leleystad omdat het nog groen is. GROENER SCHONER ZUINIGER dat was waar lelystad voor stond. Maar er zijn inmiddels andere belangen denk ik. Heel jammer!!!!

  reageer
 • Hn

   

  Ik wandelde zeker 2x per week al jarenlang door het bos met mijn honden. Het was/is een heerlijk bos en de bomen werden steeds mooier. Door een blessure kon ik enkele maanden daar niet lopen. Vandaag weer eens gaan wandelen en ik ben me wild geschrokken! Het hele bos wordt vernietigd! De mooie oudere dikke bomen worden allemaal omgezaagd en er blijven dunne sprietjes over. Ik sprak diverse mensen die hier schande over spreken en zwaar teleurgesteld zijn in de Gemeente Lelystad. Er staan stapels met duizenden bomen van misschien wel 35 jaar oud. Lelystad is echt niet goed bezig. Ik wandelde wel eens met kennissen in het bos en dan waren ze altijd verbaasd over de schoonheid van Lelystad en haar bossen. Ik durf ze nu niet meer ee te nemen. Hier moet echt iets aan gebeuren! Laat iedereen zelf gaan kijken en wandelen en je zult met afgrijzen zien wat er gebeurt in dit eens zo prachtige bos.

 • Roodkapje

   

  Zo zonde van dat mooie pad! Als je ziet wat er al gekapt is, dan vraag je je af wat de betekenis is van 'bos'

  reageer
 • Henk

   

  Staatsbosbeheer is de naam niet waardig. Door de hele polder vindt een kaalslag plaats. Schijnbaar levert de kap van bomen erg veel geld op. Naast de kaalslag is de schade die de aannemers veroorzaken net zo erg, zo niet nog erger. De brief aan Staatsbosbeheer is een totaal nutteloze actie. Die instantie is stokdoof en arrogant.

  reageer
 • Jan

   

  Die mensen moeten wel bedenken dat ze het illegaal hebben aangelegd dus hebben ze weinig kan van slagen dat dit wordt tegen gehouden.

  reageer
 • Kitty

   

  Het is en blijft eigendom van Staatsbosbeheer die met het bos mogen doen wat zij willen; ook zij hebben te maken met bezuinigingen en dus wordt de bomenkap gebruikt voor inkomsten; ook al is dat niet zo heel erg leuk, is het wel begrijpelijk, want de recreant is niet van plan om bijv. toegangsgeld te betalen. Ik ben het niet zo heel erg eens met meneer Breukelman (en natuurlijk snap ik hem wel: het pad heeft hij ooit bedacht); hij heeft toentertijd dan wel dat pad aangelegd en uiteindelijk werd het een officieel pad, maar het geeft hem feitelijk geen recht van spreken.

  reageer
 • Henk

   

  Simpele reactie. Ze dragen niet voor niets bosbeheer in haar naam. Dan hadden ze sloopwerkzaamheden kunnen op nemen in hun naam. Staatsbosbeheer is een nutteloze instantie die idd makkelijk in haar geheel kan worden weg bezuinigd. Blijft het bos lekker staan en levert het ook nog geld op. Staatsbosbeheer weg ermee.

 • Jos

   

  Het gaat mij te ver dat Staatsbosbeheer mag doen (en laten) wat zij willen. De burgers mogen best wat meer betrokken worden en het zou een stuk democratischer kunnen. De bossen zijn tenslotte met belastinggeld grealiseerd en vormen een belangrijk onderdeel van onze eigen leefomgeving. Wat dat betreft vind ik Natuurmonumenten symphatieker. Een ledenorganisatie waarbij je als lid nog (enige) invloed kunt hebben.

 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Staats Bos Beheer gaat er van uit dat een bos bestaat uit een groep bomen. En volgens SBB kan dan een groep van vier bomen een echt bos zijn. Het gaat hier allang niet meer om de ondergroei een kans te geven. Dat was wel het geval toen de houtkap nog met de hand ging en de bomen met Fjordenpaarden het bos werden uit gesleept. Nu rijden mega machines het bos in om de gemerkte bomen met geweld te zagen en van de takken te ontdoen. Dan komt er een grote trekker met kraan achteraan die de bomen wegrijdt. Met die enorme wielen van die machines wordt van de ondergroei meer stuk gemaakt dan dat ze voordeel krijgen van meer licht. In de sporen van die wielen groeit jaren lang helemaal niets meer. Het gaat dus niet om het bos en het voort bestaan er van maar alleen om het geld.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het onderhouden van een bos gaat met mechanisch geweld gepaard. Je kan die grote bomen niet met een ganzeveer omleggen en met een winkelkarretje het bos uit fluisteren. Maar ja, SBB is een prima abstracte instantie om je onvrede op uit te leven.

 • René

   

  Inderdaad lijkt het erop dat het kappen van bomen gebeurt zonder plan, het lijkt op volledige willekeur. Dode bomen of bomen waarbij takken zijn afgebroken blijven staan terwijl er gezonde bomen worden gekapt. Bomen met een stamomtrek van meer dan een meter, die het bos juist zeer interessant maken, worden gekapt, terwijl er andere bomen die door hun vorm minder aantrekkelijk zijn blijven staan. Ook in mijn ogen een vreemde zet door stammen van gekapte bomen te laten staan van 1 tot 1,5 meter hoog, er staan er tientallen. Ben zeer benieuwd naar de reactie van Staatsbosbeheer.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Over een paar jaar zie je er niets meer van en hebben we nog steeds een mooi bos met allemaal mooie gezonde bomen. Het zou echter ook geen kwaad kunnen om een stuk bos ( bijvoorbeeld het eerste stuk van 't Henkepad ) gewoon lekker met rust te laten en z'n gang te laten gaan.

  reageer
 • Jos

   

  Staatsbosbeheer gebruikt haar bossen als sluitpost. Alle aandacht gaat uit naar de Oostvaardersplassen en de bossen worden liefdeloos leeggeroofd/gerauscht. Ook rond Almere is dit al jaren het geval.

  reageer
 • Jeroen

   

  Die bomen brengen geld in de kas van de gemeente.

  reageer
 • Jan

   

  Uw redenering is onjuist. De bomen Rn het NOS dijn van Staatsbosbeheer.

 • Frits

   

  Sinds wanneer is Staatsbosbeheer gemeente?

 • h.

   

  Ik woon al bijna 30 jaar in Lelystad en wandel 3x per week door de Gelderhout. Maar echt nog nooit van dit pad gehoord laat staan gezien. Wel zorgwekkend hoeveel bomen worden gekapt.

  reageer
 • Ih

   

  Dit zegt meer over hoe u om u heen kijkt dan over het Henkepad. Deze is toch echt duidelijk aangegeven.

 • Bomenliefhebber

   

  Waarom moeten die bomen gekapt worden? Zijn ze te oud of ziek, wat is het beleid van Staatsbosbeheer? De naam van Staatsbosbeheer doet mij overigens al huiveren: een bemoeial die zich letterlijk als een tiran op alle bomen die niet aan de norm voldoen werpt, met als doel: kaalslag, in bossen die pas 30 jaar oud zijn...

  reageer
 • frits

   

  Staatsbosbeheer is door het rijk mij of meer verzelstandigd. Ze krijgen geen subsidie meer van het rijk, maar moeten juist geld opbrengen. Dus staan niet meer de natuur en recreatie op de eerste plaats, maar het rendement. Hout hakken om het te verkopen, meer recreatiebungalows, meer jacht, en alles wat maar commercieel boeiend is staat nu voorop.

 • annelies

   

  Het is inderdaad om te huilen als je ziet wat er gebeurt met het bos. Er zijn speciale brede wegen aangelegd voor het zware werkverkeer, maar die worden niet gebruikt. Het zware verkeer rijdt vooral naast die wegen door de grasbermen met gigantisch diepe geulen als gevolg. Als Staatsbosbeheer haar bossen openstelt voor recreatie, dan is dit een goeie manier om die recreanten weg te jagen!

  reageer
 • Frank

   

  Wat dacht u van uw gezondheid??? De kachels moeten weer roken deze winter. De oer gezellige stank van houtrook hangt weer in de wijken. En gezond dat het is. Op 1 avond rook je 10 pakjes sigaretten door de fijnstof en andere giftige stoffen zoals BENZEEN ect. Houtrook veroorzaakt hartfalen en beroertes GGD & Longfonds Dus binnenkort weer houtstokers de stammetjes voor 4 euro ophalen en vers de kachel in. Hoe natter hoe beter voor de oncoloog en cardioloog. En maar volhouden dat er goed gestookt wordt........

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert