Rondweg Dronten kost 3,1 miljoen extra

DRONTEN
De rondweg De Passage bij Dronten wordt definitief 3,1 miljoen euro duurder dan oorspronkelijk gepland. Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten in een brief aan Provinciale Staten. De weg gaat nu in totaal 13,3 miljoen euro kosten. VVD-Gedeputeerde Jaap Lodders hoopte de overschrijding te kunnen beperken, maar blijkt hier niet in te zijn geslaagd.

De Passage is een nieuwe weg die parallel komt te lopen aan de Dronterringweg. Hij moet het verkeer bij Dronten beter later doorstromen.

Extra kosten voor nieuwe weg
De provincie trok aanvankelijk bijna 10 miljoen euro voor de nieuwe weg uit. In september vorig jaar kondigde Lodders aan dat er vier miljoen euro extra nodig was doordat er straks niet 80 maar 100 kilometer per uur mag worden gereden. Ook is het ontwerp van de brug van de Lage Vaart aangepast. De gedeputeerde ging er toen nog vanuit dit extra bedrag nog te kunnen verminderen.

Dronten
Donderdag werd ook bekend dat de gemeente Dronten 150.000 euro extra moet bijdragen aan de weg. Daarmee moet het team worden betaald dat het project leidt. De aanleg van de weg duurt namelijk langer dan verwacht.

De aanleg van de Passage is ruim een jaar later klaar dan gedacht. Volgens de gemeente wordt de rondweg op 1 januari 2018 opgeleverd. De provincie meldt in haar brief eind 2017.

Teleurgesteld
Dronten betaalde eerder mee, zodat de weg juist sneller aangelegd kon worden. Daarom werken er ook ambtenaren van Dronten mee aan dit project. De gemeente reageerde vorig jaar dan ook teleurgesteld op de vertraging, maar zou niet opdraaien voor de extra kosten. Dat gebeurt nu dus toch. Al denkt het college van burgemeester en wethouders het bedrag te kunnen betalen uit het budget dat is gereserveerd voor de aanleg van de rondweg.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Dronten moet nog goedkeuring verlenen aan het extra budget van 150.000 euro. Binnen nu en twee maanden start de aanleg van de Passage.

reacties (13)

 • Ketelbinkie

   

  Men had beter gelijk een goede weg langs het spoor moeten leggen met een tunnel onder het Drontenmeer. Goede aansluiting op N50. Dan is deze weg helemaal niet nodig en zijn de aanpassingen bij Roggebotsluis ook niet nodig. Deze maatregelen die men nu van plan is is onzinnig.

  reageer
 • Ik

   

  Volledig mee eens!

 • Antje Ha

   

  Het lijkt mij logisch dat de gemeente de kosten van het betrokken eigen personeel draagt.

  reageer
 • hans van veen

   

  het 1e bedrijf op de Colijnweg links (oude bedrijf van Monsma) zijn door de gemeente schadeloos gesteld omdat de nieuwe eigenaren de grond hadden gekocht om er een paardenhouderij te beginnen,na aankoop van de grond bleek dat er een rondweg zou komen en dit was door de gemeente Dronten verzwegen. De nieuwe eigenaren zijn uitgekocht, kortom een schadepost voor de gemeente Dronten.

  reageer
 • frits

   

  Onzinnig project. Tijdwinst is beperkt doordat je maar twee rotondes overslaat. Bovendien ontstaat er bij de Poort van Dronten een rare vijftaksrotonde met extra kans op congestie. Had dan liever de portemonnee wat verder opengetrokken, en ook die laatste twee rotondes vervangen door een kruisingsvrije aansluiting. Dan had er vanaf de A6 tot net voorbij Dronten al een kruisingvrije autoweg geweest. Bij de Roggebotsluis komt ook een ongelijkvloerse oplossing. Tussen Dronten en Roggebotsluis zijn er dan nog maar twee kruisingen met verkeerslichten over, die ook relatief eenvoudig ongelijkvloers te maken zijn. Maar helaas, nu een halfbakken oplossing, en binnen een paar jaar blijkt dan alsnog dat het verkeer zo toeneemt, dat de passage alsnog ongelijkvloers moet. Wacht dan liever een paar jaar, en doe het dan tegelijk goed.

  reageer
 • Dick

   

  Die ongelijkvloerse kruisingen bij de Overijsselseweg en bij de Biddingringweg zijn ook gepland. Alleen wilde de provincie dat niet doen want er was niet genoeg budget om het in één keer goed te doen. Dus straks is het geheel opstoppingsvrij tot aan de N50 en heeft het 3x zoveel gekost als wanneer ze het in één keer hadden gedaan. Bij Roggebotsluis gaat de provincie ook geld over de balk smijten want eerst wordt de rotonde verplaatst van de dijk naar de volkstuinen. Pas daarna gaan ze het ongelijkvloers maken. Nee, goed bezig daar in Lelystad.

 • Burger

   

  Volgens mij heb ik nog nooit zo'n dom plan gezien! Een nieuwe weg naast een prima rustige andere weg! Wie is bedenker van deze onzin?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Drontenaar

   

  Ik stel voor om naast de spoorlijn nog een spoorlijn te maken en naast het Meerpaalplein nog een Meerpaalplein. En naast deze burgemeester een heeeeeel andere burgemeester!

  reageer
 • Hans

   

  Vreemd Dronten betaalt mee zodat de weg eerder aangelegd zou worden. Door geklungel bij de Provincie is de weg niet eerder klaar en moet Dronten nog meer meebetalen. Vreemde zaak. Wethouder van Amerongen van financiën is van de VVD en Jaap Lodders die het niet goed gebudgetteerd heeft is ook van de VVD. Toevallig? Is dit dezelfde Jaap Lodders die de wegenstructuur van Lelystad vernield heeft? Nadien moesten er allerlei dure aanpassingen gebeuren die Lelystad miljoenen extra kosten maar toen zat Jaap al op het pluche van de Provincie. Tsja ik gok dat Dronten dan ook gewoon de 150.000 extra gaat betalen.

  reageer
 • Frits

   

  Ja, diezelfde Jaap Lodders. En passant bij de provincie ook nog verantwoordelijk voor een paar mislukte aanbestedingen van het streekvervoer, waardoor de uitgaven hiervoor in een paar jaar tijd met miljoenen opgeplust zijn, en dit zijn structurele uitgaven. Doordat deze portefeuille nu bij de SP zit, is de kans dat het budget weer naar het oude niveau gaat, nihil. Dit betalen we dus uiteindelijk allemaal, maar vooral de automobilist via de opcenten op de wegenbelasting. Opdoeken die prutsprovincie.

 • Erick

   

  Dit worden 2 draken van wegen naast elkaar. Maar blijkbaar moet dit vanwege het project 'van Alkmaar tot Zwolle'. Erg jammer dat de verbinding naar kampen niet naast het spoor is gerealiseerd door een een volwaardige snelweg van de A6 naar de N50. We worden nu bedolven onder asfalt waarop je niet kunt doorrijden.

  reageer
 • ViKing79

   

  Extra kosten worden betaald uit het beschikbare budget...... Dus het is over-gebudgeteerd, waardoor je later altijd kan melden dat er een meevaller is. Alleen valt de meevaller nu 150.000 euro lager uit. Maar dan nog, als je afspreekt dat er geen meerkosten zijn, waarom geef je dan wel aan deze toch wel te betalen???

  reageer
 • Wel raar ja, als ze alles nou dubbelbaans zouden maken vanaf A6 naar Kampen.... Dat heeft nut. Deze extra weg is onzin, verkeer gaat al soepel langs Dronten. Ze moeten alleen een par rotondes nemen.

  reageer
 • Huisvrouwtjes

   

  Wie is gemeente Dronten.......? De inwoners toch? Als dat zo is? Willen wij dan deze weg wel?

  reageer
 • Drontenaar

   

  Wat is de meerwaarde van deze weg naast een weg?

  reageer
 • Roel

   

  Dat vraag ik mij ook af. Ik rijd elke dag in de spits op de Dronterringweg van Lelystad naar Kampen. Nog nooit stil gestaan, maar ja, met een beetje goede wil is Dronten ook het middelpunt van de wereld hè?

 • Ron

   

  Gemeenteraad keurt alles goed. De burgemeester heeft GroenLinks en de PvdA in de zak dus van enige oppositie is in Dronten geen sprake meer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert