Straatpraat: Gratis bijles voor kinderen minima

ZEEWOLDE
GroenLinks wil dat alle leerlingen in het voortgezet onderwijs die dat nodig hebben gratis bijles krijgen. Tegenwoordig sturen ouders  hun kinderen vaak naar private huiswerkbegeleiding.

Partijleider Klaver noemt dat de sluipende privatisering van het onderwijs. Hij vindt dat alle kinderen gelijke kansen moeten hebben.

Daarom hebben ze in het verkiezingsprogramma opgenomen dat  bijles en studiebegeleiding gratis moeten zijn als je het niet kunt betalen. Wij vroegen de mening op straat in Zeewolde

reacties (10)

 • Rob

   

  Volgens mij behoort Klaver zelf tot de doelgroep als ik zijn motivatie zo lees. Lage inkomens krijgen allerlei subsidies waar iemand met een gemiddeld inkomen bij elkaar opgeteld niet of nauwelijks aan toekomt. De maatschappij bestaat niet alleen uit het kunnen blijven uitdelen van middelen aan de zwakkeren in onze maatschappij daar is het geld te schaars voor zeker m.b.t. Tot die groep die steeds zwaarder belast worden en daar hoef je echt niet helemaal rijk voor te zijn. Waarschijnlijk kan Klaver dat zelf niet beredeneren, wel een beetje naïef toch?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Vroeger (was alles beter!) kreeg ieder kind die bijles nodig had dat ook! (jaren 60/70), gewoon omdat de basschool leerkracht tijd had om dat te doen: ik was de op 1 na beste van klas 5 (nu goep7 geloof ik) en de meester (niet mijn ouders!) wilde dat ik naar het gymnasium ging, dus kreeg ik na 4 uur bijles in Frans en wiskunde... Daar hoefde door mijn ouders (niet rijk!) niets voor betaald te worden, het hoorde bij het onderwijs. Wat GroenLinks (Jesse Klaver) betoogt is niets anders dan gelijke kansen voor ieder kind: zonder dat arme ouders van dit recht op onderwijs afzien vanwege geldzorgen. Ieder kind in Nederland heeft recht op gelijke kansen, in onderwijs en in de wet. Extra geld voor bijles waar dat nodig is, is gerechtvaardigd, anders krijgen we een groot probleem met een 'domme generatie' die geen kant op kan, en daardoor geheel andere problemen veroorzaakt... Het verhaal is eigenlijk dat het onderwijs gruwelijk verziekt is door regels en normen, waardoor onderwijzers geen tijd meer hebben om dit soort dingen te signaleren, laat staan te verhelpen. Mocht ik ooit weer als kind geboren worden, hoop ik niet dat dat in Nederland is, het land van de extreme regels en wetten...

  reageer
 • Jop

   

  Bijles moet niet nodig zijn , als er gewoon gied les gegegeven wordt. En de eisen gesteld aan de leerlingen normaal blijven. Bijles is een hype, die bepaalde mensen geld op levert. Niets meer en niets minder.

  reageer
 • Chris

   

  Beste mensen, de discussie gaat hier in het forum over of er extra geld voor bijles moet komen. Gaat er dan bij de bron niet iets al fout? Zijn de scholen niet gewoon al teveel uitgekleed om iedereen daar van voldoende onderwijs te voorzien? Moet het niveau daar niet gewoon omhoog, of moet men daar niet gewoon meer tijd krijgen om leerlingen van voldoende les te voorzien?

  reageer
 • Roeptoeter

   

  Grappig eigenlijk dat in het GroenLinks plan helemaal niet gesproken wordt over minima, maar over gratis bijles voor iedereen. Dus rijk of arm. Dus rechtse roeptoeters die schreeuwen over de huurtoeslag, zorgtoeslag, kindertoeslag, moeten niet vergeten dat de hypotheekrenteaftrek ook een vorm van een toeslag is. En de meeste vormen van toeslagen is niets anders dan het rondpompen van geld om de vooral door de rechtse politieke wetgeving in dit land voor iedereen betaalbaar te houden. Een andere oplossing zou natuurlijk zijn het verdrievoudigen van het minimum loon, maar dat zou dan weer een ramp zijn voor de werkgelegenheid in dit land, wel zou niemand meer recht hebben op welke vorm van toeslag of aftrek dan ook.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sonja

   

  Grappig dat de mensen die hier tekeer gaan over "belastingcenten voor minderbedeelden" er kennelijk geen probleem mee hebben dat er vorig jaar 14.2 miljard euro naar de hypotheekrenteaftrek ging, waarvan de helft naar de allerrijksten in Nederland (cijfers uit artikel in De Correspondent). Oftewel, 7.1 miljard naar mensen die hun eigen broek op zouden moeten kunnen houden. Waarom zijn mensen hier daar niet boos over? Waarom boos worden over een plan om kinderen van ouders die het niet breed hebben een goede kans te bieden om niet zelf ook in de armoede terecht te komen? Echt apart om te zien dat mensen zelfs daar op tegen zijn....

  reageer
 • Niek

   

  Dan vergeet je toch wel een paar dingen te vermelden. Bijvoorbeeld het huurwaardeforfait, en alle belastingen die je als woningbezitter betaalt. En feit dat we blijkbaar voldoende inkomen hebben voor een hypotheek, wat meteen betekent dat we belasting betalen op inkomen en/of kapitaal. Enige dank zou u sieren voor het feit dat wij in uw levensonderhoud voorzien.

 • Sjaak

   

  Beste Sonja, dit jaar geeft het Rijk 78 miljard euro uit aan sociale zekerheid en 75 miljard aan zorg en 34 miljard aan onderwijs. Bovendien komt het Rijk 11 miljard tekort, waardoor de staatsschuld verder toeneemt. Plannen om nog meer geld uit te geven ( door te lenen natuurlijk, want er wordt niet bezuinigd ) moeten wat mij betreft de prullenbak in.

 • Rob

   

  Moet toch niet gekker worden, mensen met een laag inkomen, uitkering of wat voor vorm van laag inkomen hoeven voor hun kinderen al geen studiekosten te betalen, krijgen allerlei vormen van subsidies daarnaast zoals huursubsidies enz. Een beetje huishouden ontvangt op deze manier zo 2000 € netto in de maand als het niet meer terwijl iemand met een modaal inkomen daar nauwelijks aankomt. Beste man die Klaver maar erg onzinnig plan dunkt mij. Beter plan is om alle subsidies in zijn geheel af te schaffen en dat er 1 vorm van belastingpercentage gerekend gaat worden speciaal voor mensen met lage inkomens. Scheelt een hoop bureacratie en wordt dus per saldo goedkoper voor iedereen. Want het plan van Klaver kost de meer verdienende uiteindelijk meer belasting en die betalen al genoeg zo ook voor de minder bedeelde in onze maatschappij en ook daar mag best over nagedacht worden door oa mensen als Klaver!!!

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Tja en als dan ook de controle voor de zogenaamde recreatieparken 2 ton kost ipv de dialoog aangaan en een oplossing zoeken... Zou je bijna denken dat de gemeenteraad zelf bijles nodig heeft!

  reageer
 • Tuuk

   

  Val niet onder de minima en toch kan ik het niet betalen. Om de dood eenvoudige reden dat ik overal de volle prijs voor moet betalen, niet naar de voedselbank ga maar naar de supermarkt moet voor mijn eten. En de minima niet voor alles de volle prijs hoeven te betalen en naar de voedselbank gaan. Waarom moet dit dan ook nog gratis voor deze mensen.? Je word hier in Nederland gewoon KEIHARD gestraft als je geen minima bent!

  reageer
 • Sjaak van der Knaak

   

  Gratis? Iemand zal deze zoveelste subsidie voor de zogenaamd minder draagkrachtigen moeten betalen. Wie? De belastingbetaler natuurlijk. Heeft snotneus Klaver nog meer van dit soort maatschappijsplijtende voorstellen?

  reageer
 • Almeerse

   

  Nee, gratis is niets. Maar dit plan, Klaver spreekt trouwens niet alleen over de minima, is prima. Alle kinderen moeten gelijke rechten hebben als het om onderwijs, dus om toekomstperspectief, gaat. Nu kunnen draagkrachtige ouders wel extra bijlessen voor hun kinderen betalen, terwijl kinderen wiens ouders het niet kunnen betalen deze kans niet hebben. Dus minder kans op diploma's, dus minder kansen op de arbeidsmarkt, dus grotere kans ook weer bij de minima te horen als zij volwassen zijn. Dat is wat u wilt ?

 • Rob

   

  Sjaak helemaal met je eens, alleen GroenLinks en SP kunnen zoiets bedenken

 • Rauhfaser

   

  Je kan nou wel gaan schelden ('snotneus'), maar de grondgedachte is wèl dat er gelijke kansen moeten zijn, en daar lijkt me niets mis mee. Men klaagt steen en been dat de 'hardwerkende betalstingbetaler' wordt uitgemolken om allerlei steun voor onrendabelen te financieren, maar beseft niet dat goed onderwijs, gelijke kansen, een diploma, een voltooide opleiding de beste manier is om het aantal onrendabelen op termijn af te laten nemen. Victor Hugo zei het als volgt: "Wie een school opent sluit een gevangenis"

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert