Bedelverbod op meerdere locaties

LELYSTAD
De gemeente Lelystad heeft in samenwerking met de politie meerdere gebieden in de stad aangewezen waar niet gebedeld mag worden. Het verbod is opgenomen in de algemene plaatselijke verordening (APV).

Locaties
De locaties die het betreft zijn: alle winkelcentra, Bataviahaven, op en rond trein- en busstations, carpoolstrook A6 Larserplein, horecaplein De Stelling, De Oostvaardersplassen, Natuurpark Lelystad en begraafplaats Ölandhorst.

Anticiperen
Volgens een woordvoerder anticipeert de gemeente op landelijke ontwikkelingen waaruit blijkt dat er meer gebedeld wordt. Over de Lelystadse situatie zegt zij dat 'het voorkomt'. Eerder dit jaar ging de raad akkoord met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders.

Gewijzigd beleid
In 2000 werd het algehele verbod op bedelen opgeheven. In stadscentra kwam geregeld overlast door bedelaars voor, waarbij soms passanten agressief en hinderlijk werden aangeklampt. Omdat de strafbaarstelling uit het Wetboek van Strafrecht was verdwenen, kon de politie hiertegen nauwelijks optreden. Daarom kunnen gemeenten vanaf 2006 gebieden aanwijzen waar niet gebedeld mag worden en de politie kan handhaven. 

reacties (17)

 • Poe

   

  Ja joh nog meer kosten voor de mensen die wel werken..

  reageer
 • Poe

   

  De bijstandsuitkering is voor een ieder gelijk...kan hoogstens verlaagt worden als geen nachtopvang kosten zijn. en zelfs zij kunnen een bijstandsuitkering aanvragen.. Zit alleen een voorwaarde aan dat je bijv je aan je verslaving laat helpen..

  reageer
 • Poe

   

  Is tijdens Balkende I opgesteld en uitgevoerd....in 2003....weer niet hoor hoe jij bij de huidige regering komt..

  reageer
 • Jan

   

  Op het moment dat je zou gaan versoberen, is er minder nodig. Is er minder nodig dan krijg je minder banen, met minder banen gaan mensen nog meer versoberen, met als gevolg minder banen, enzovoort. U wilt graag een economische crisis? Meer consumeren juist!

  reageer
 • Esveen

   

  En dan natuurlijk niet handhaven zoals parkeren fietsen, zuipen in parken en centra en ga zo maar door!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Eefje

   

  Helaas kan niet iedereen een uitkering aanvragen, zoals veel dak- en thuislozen. Als zij als een uitkering krijgen, is die vele malen lager dan een "gewone" bijstandsuitkering. Ergens logisch, er hoeven geen huur en energielasten betaald te worden, maar zo kan iemand dus ook nooit een huis krijgen. En versobering? Mag ik vragen hoe lang je zelf van uitkering hebt rond moeten komen en als dat al zo is, in welke jaren? Ben je gezond of heb je extra zorgkosten? Kinderen of niet? Getrouwd of alleenstaand? Want je denkt er wel heel erg makkelijk over.

  reageer
 • Bobby

   

  Het verbod op bedelarij is opgeheven onder het tweede kabinet Kok (PvdA, VVD, D66). Ik was laatst in Brussel. Een waggelende man met een Charlie Chaplin wandelstok kwam op me af en stak op het laatste moment z'n hand uit. In een andere straat zag je zo'n zielige ingepakte vrouw met een kleuter liggend in haar schoot met een bekertje voor zich. In de volgende straat nog zo'n Oost Europese vrouw, nu zonder kind. Toen de winkels dichtgingen liep ik naar m'n auto, die aan de zijkant van het centrum gratis geparkeerd stond (blijf wel Nederlander.) Wie denk je dat voorbijliep? Ons vrolijke viertal, oud mannetje nu opeens rechtop lopend zonder wandelstok. Moeder en kind weer vrolijk. Hun Roemeense bestelbus stond vlak naast mijn auto geparkeerd.

  reageer
 • Niek

   

  Och, wat een zelfmedelijden. We hebben het nog nooit zo gehad, ooit. Als je geen achterlijke dingen doet als roken, of loterijen, kan iedereen fatsoenlijk leven van een uitkering. Het werd hoog tijd dat er eens wat versobering kwam.

  reageer
 • Kees

   

  Het zijn niet zomaar wat politici, het is de regering. Dit komt uit de koker van de VVD, minder regelgeving. En de VVD was de grootste partij bij de laatste verkiezingen en was zo slim om het met de PVDA op een akkoord je te gooien. Dat heet democratie. Je kunt niet verwachten overigens verwachten dat de regering altijd doet wat jij verwacht/wilt/slim vindt.

  reageer
 • wolf

   

  Doe gewoon de hele stad das veel makelijker te handhaven.

  reageer
 • Pimpernel

   

  De morele teloorgang mag niet gezien worden in Nederland dadelijk ook nog de voedselloketten sluiten en verbieden. Weet wel een ieder burger welke dit toestaat is medeplichtig aan het schenden van de rechten van de mens.

  reageer
 • Pzaal

   

  Stond een keer op koningsnacht geld te pinnen in Almere stad. Staat er zo'n bedelaar vlak naast de machine en zegt, ey heb je wat geld voor me? Heb hem meteen ook gezegt dat die moest opzouten. heb hem daarna meteen bij de aanwezige stadswachten gemeldt.

  reageer
 • Bobby

   

  Het is onbegrijpelijk dat Den Haag dit algemene bedelverbod ooit opgeheven heeft. Waarvoor doen die politici dat? Is dat in het kader van minder regelgeving en het schrappen van overbodige regels? Gevolg is nu dat alle gemeentes in Nederland aparte bedelverbodjes moeten gaan instellen. Hoe efficient. De tijd die daaraan gaat verloren. De geldverspilling. Had alles gewoon zo gelaten en was iets nuttigs gaan doen in plaats van politiekje te zitten spelen. Je mag toch wel eisen dat ze tegen zo'n salaris iets beters zouden presteren?

  reageer
 • johan

   

  Een verbod op die zouteloze figuren van de postcodeloterij, energieleveranciers etcetc die in het centrum lopen zou ook zijn. Die gasten zijn nog veel vervelender

  reageer
 • Dhr. h.o. opverloren

   

  Bedelaars??, zeker oost-europese oplichters! Bedelen bij een begraafplaats, schandalig!!

  reageer
 • Inwoonster

   

  Geldt dit ook voor de mega-irritante accordeonisten overal??

  reageer
 • Brigit

   

  Oh. .Dus je mag wel overal aanbellen 😂

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert