Senator Schaap: PVV gevaarlijker dan NSB

EMMELOORD
De PVV is gevaarlijker dan de NSB, althans op een aantal punten. Dat zegt filosoof en VVD-senator Sybe Schaap uit Emmeloord dinsdag in dagblad Trouw, waar hij zijn nieuwe boek toelicht. 

Dat boek heet "Rechtsstaat in verval - Over de lange mars door de instituties" en komt deze week uit. 

Daarin beschrijft de oud-dijkgraaf hoe de rechtsstaat vervalt, niet alleen door toedoen van de PVV, maar ook door de referenda van D66, waardoor burgers veel invloed kunnen uitoefenen. 

De VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Halbe Zijlstra, heeft inmiddels afstand genomen van de uitspraken van Sybe Schaap.
reacties (24)

 • jan roest

   

  eerst lezen en zelf denken, graag argumenten en discussie over inhoud van dit boek. Vriendelijke groet uit de Beemster

  reageer
 • Het addertje onder het gras?

   

  Zo zie je maar hoe de geest soms zijn vrije loop krijgt als men ouder wordt.De rem is er af en dan krijg je vreemde beredeneringen die polarisatie te weeg brengen.Dat men terug grijpt naar de tweede wereldoorlog is een te kort schieten in een betere argumentatie . Dat de VVD en de PVV onbetrouwbaar zijn blijkt wel uit merkwaardige persoonlijkheden die het niet zo nauw nemen om mensen in vakjes te zetten.Gelukkig is de aardbol rond en vallen we er niet vanaf en komen we elkaar overal tegen.

  reageer
 • ad goossens

   

  Ik vind Rutte gevaarlijker voor ons land als Wilders meneer Sybe Schaap. Ik heb Wilders nog op weinig leugens kunnen betrappen . Ik heb Wilders maar weinig beloftes horen intrekken. De VVD kan trouwens ook beter van naam veranderen want de partij voor vrijheid en democratie zijn ze in ieder allang niet meer. Wilders zal niet regeren , dat weet een ieder , de PVV is de anti-stem tegen het vreselijk falende beleid van de VVD die verworden zijn tot de marionetten van de 2 % elite van ons land en laat de andere 98 % in armoede achter als het aan hun ligt.

  reageer
 • schaapjes

   

  Gelukkig is de VVD wel ontzettend betrouwbaar. Ik wacht nog steeds op mijn 1000 euro

  reageer
 • Evelina

   

  Belachelijk om zoiets te zeggen. Deze moet worden bezocht Door de politie. Valse beschuldigingen en haatzaaien. Stemmen winnen? De vvd kan deze man missen als kiespijn nu zij veel dingen van de pvv overnemen. Luister naar Rutte en Schippers. Overigens blijft pvv mijn favoriet. Andere partijen doen niks.Slapende cellen om het zomaar te zeggen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De PVV is geen partij maar een persoon, en dat is en blijft levensgevaarlijk. De voorbeelden zijn legio, waar dat toe heeft geleid en nog leid. Kwalitatief goede bestuurders binnen de PVV waar vind in die? Het zijn veelal meelopers die een graantje mee willen pikken. De PVV is een hoop lucht maar weinig tot geen inhoud. En dat zal ons land dan voor uit helpen, mensen wees verstandig...

  reageer
 • Kees

   

  Gewoon ff lekker de aandacht zoeken Wat dat betreft pas hij prima in het rijtje Wilders afziekers En dit dan vooral om je boek te promoten Ik zie Wilders ook niet zitten maar hem met een NSB vergelijken terwijl hij een grote vriend is van de joodse staat Hier help je je eigen VVD zeker niet mee Zie nog wel meer gekke vergelijken Anton Mussert was waterbouwkundig ingenieur En werkte daardoor erg vaak samen met de dijkgraven Misschien daarom wel zijn binding met de NSB Als je Wilders aanvalt doe het dan met een gedegen onderbouwing En niet met iets waar hij zelf zeker niet voor staat Helaas komen oude uitspraken van Wilders de laatste tijd meer dan eens uit Het is aan de zittende politiek lees de VVD te zorgen dat Wilders de wind uit de zeilen word genomen en er beter geluisterd word naar mensen die uit pure armoeden stemmen op een niet leden partij zoals de PVV

  reageer
 • KarelK

   

  Lees het verkiezingsprogramma van de PVV eens. Het is maar één A-4tje. Laat het desnoods voorlezen. En vervang zo nu dan wanneer het over mensen gaat, de genoemde personen/groepen door de je eigen naam. En vraag je ook eens af hoe je in vredesnaam een land zou kunnen regeren op basis van een paar programmapunten. Of er naast de door hem genoemde punten niets anders te regelen valt. Het heeft iets van heel hard roepen: Wie wil er snoep? En iedereen roept vanzelf JA! Een land besturen vraagt meer.

  reageer
 • Urker

   

  De vraag is, wie nu verraad pleegt/ zou kunnen gaan plegen. Triest dat deze meneer zijn punten moet scoren met een vergelijking die al zoveel mensen pijn gedaan heeft. Dan blijft nog de vraag voor de VVD over belofte breken of verraden, wat is erger??

  reageer
 • wolfskleed

   

  Ach ja Geert is vandaag jarig dus zet de VVD hem op hun ellebogen manier in het zonnetje, het is de parasitaire VVD geweest als Sybe het over een rechtstaat wil hebben het is de VVD geweest welke de gewone burger diep in de buidel laat tasten om deze zijn recht te kunnen laten krijgen, de burger moet zijn rechten namelijk kopen de VVD heeft Nederland gemaakt tot een egoïstische wetteloze staat in verval een samenleving waar de elite onbezorgd kan leven/eten en de werkenden in slavernij voor een hongerloontje alsnog naar de voedselbanken moeten om te overleven. De zich zelf uitgeroepen filosoof is doof voor de argumenten van de PVVers en is bang zijn parasitaire leventje te moeten inwisselen voor een onbelangrijke bureaustoel functie.

  reageer
 • dn

   

  Geef deze hoogbejaarde, zelfbenoemde moralist toch geen aandacht. De man is 70 jaar en heeft ook in 2012 een waardeloos boekje geschreven waarin hij stelt dat de burger erg dom is. Deze VVD babyboomer pur sang heeft overigens maar liefst 28 bijbaantjes samen met zijn vriendinnetje Jorritsma.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  De vergelijking met de NSB gaat natuurlijk mank, maar: Als de PVV de absolute macht krijgt in de 2e kamer, zie ik Wilders geen 'gas terugnemen', want de redelijkheid bij dit kamerlid is zoek. De PVV heeft geen leden en daarom kan het partijprogramma op 1 A4tje, dat heeft Geert gewoon thuis bedacht. Hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, want er is geen ledenvergadering, slechts een aantal 'sympathisanten'. Waar het geld van de partij vandaan komt is volstrekt duister: donaties van 'sympathisanten', maar iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat dit geld niet de belastingdienst passeert, want er is geen politieke partij, er is slechts Geert... Iedereen die vroeger stemde, weet dat de partijen heel snel vroegen om lid te worden, vanwege de zeggenschap. Geert Wilders vertegenwoordigt niemand, hij doet wat hij wil, en zijn fractie is volledig afhankelijk van de 'directeur', anders moet je opstappen, dat hebben al velen gedaan... In dat opzicht was de NSB destijds niet zo heel erg verschillend: je kon niet meedenken over het beleid, niet over de propaganda: die was al helemaal vastgesteld door 'de directeur' in Duitsland, en mensen als zes-en-een-kwart Seysinquart) .. Dus ik vind de vergelijking niet echt shockerend, wat niet wil zeggen dat ik de VVD een prettige partij vind.Het is vooral het democratisch gehalte wat fout zit/zat bij de NSB en de PVV...

  reageer
 • Dronten

   

  Zo te lezen zijn met name PVV-stemmers of sympathisanten het niet eens met deze senator. Kan ik begrijpen gezien de aanduiding. Wel lees ik uit de reacties geen weet wat de redenatie. Het punt is dat de PVV de grondwet buiten werking wil stellen als het gaat om de islam. De laatste keer dat dit gebeurde was inderdaad ten tijde van WOII. Als je de woorden islam en moslims vervangt door jodendom en joden, dan hoop ik dat mensen snappen wat ik bedoel. De les uit het verleden is dat het afpakken van grondrechten van mensen leidt tot de meest beschamende tragedies van de mensheid. Net zoals stereotypering van hele groepen mensen. Jammer dat het herdenken van 4 en 5 mei zo weinig uitricht of ons geen spiegel zou voorhouden. Schijnbaar is er eerst een nieuwe les nodig. Wat ook niet helpt is heimwee na een Nederland wat niet bestaat. Vroeger was niet alles beter. Volgens mij kan de PVV beter de problemen benoemen en oplossingen bedenken, ongeacht ras, religie en geaardheid. PVV zegt eigenlijk impliciet dat soortgelijke problemen binnen andere religies of etniciteit minder erg zijn.

  reageer
 • Oud

   

  Helemaal mee eens! Forza PVV!!

 • Jacobus MG

   

  Geachte heer Schaap, Wij stemmen niet op de P.V.V. omdat we zoveel vertrouwen in dhr. Wilders hebben. Maar omdat we zo weinig vertrouwen hebben in types als u. Want wat er ook gebeurd in dit land, op dit continent, of in de wereld, uw soort laat ons, belastingbetalers, er altijd weer voor opdraaien. Er rest ons dus voorlopig weinig anders dan op de P.V.V. te blijven stemmen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Er rest ons dus voorlopig weinig anders dan op de P.V.V. te blijven stemmen." - en gaat dat ook helpen denk je? Ik denk het niet namelijk. Met ressentiment kan je geen land regeren, met de kift krijg je de begroting niet rond.

 • Kees Prins

   

  Hoe is het toch mogelijk dat zo'n iemand met deze status zulke dingen ongestraft mag en kan roepen!? Als Geert Wilders deze uitspraken zou doen valt heel NL over elkaar heen om maar aangiftes te doen. Klasse justitie ten top, maar dat is al jaren zo....triest!!

  reageer
 • IK

   

  Wat houd je tegen om aangifte te doen?

 • almere

   

  meneer schaap vergeet dan maar voor het gemak dat de vvd de afgelopen jaren alleen maar nsb beleid voerde het land kapot bezuinigen en de grenzen fijn open laten staan met alle gevolgen van dien , maar nog een aantal maanden dan is het over en uit met deze club en hun leider .meneer schaap vooral door gaan je partij heeft straks niks meer in te brengen in het land

  reageer
 • Hendrik...

   

  De PVV hoeft echt werkelijk niets te doen om populair te worden, daar zorgen de andere partijen vanzelf voor. Met de verkiezingen in aantocht, gaan die steeds gekker doen, terwijl de PVV zichzelf blijft.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Deze meneer gaat wel erg ver, maar wel weer aan aandacht voor de PVV !!!

  reageer
 • Bert

   

  Laatste stuiptrekkingen van de VVD

  reageer
 • Jan

   

  'Verval van de rechtsstaat, ook door D66 en de directe democratie in de vorm van referenda'. Ik vraag mij af wat de VVD dan toevoegt met hun kiezersbedrog door de altijd maar alles weglachende leider van zijn partij..

  reageer
 • KarelK

   

  De "kenners" zijn al weer aan het woord: boek niet gelezen en toch al een mening. Knap hoor!

  reageer
 • joop

   

  Ach de man heeft een boekje te verkopen. Iedereen die termen uit WW2 gebruikt moet hier wel even goed over nadenken hoor, dit is echt heel naar wat deze man doet. De PVV komt op voor de mensen die hier wonen en de NSB verraadde ons aan de duitsers en was voor de nazi's. Wat een nare uitspraak alleen om wat geld te verdienen bah.

  reageer
 • Joris Klam

   

  Betwijfel, op basis van het interview, of senator Schaap het verschil weet tussen rechtstaat en democratie. Ook bij uitspraken over Trump (het vergelijk met de PVV) ontbreekt feitenkennis over hoe de verkiezing daar in zijn werk gaat. De vergelijking NSB met PVV zal goed zijn voor de boekverkoop. Op basis van het getoonde gebrek aan kennis en de smakeloosheid van de vergelijking sla ik dit boek over. Wat mij echt schokt is dat het niveau is van een senator in de 1e kamer.

  reageer
 • juist

   

  Helemaal mee eens, het is toch enorm beangstigend dat mensen met een zeer beperkt IQ en algemene ontwikkeling in onze senaat zitten. Hoe kan deze groep goed oordelen over problemen en wetten die hen voorgelegd worden?

 • Martijn

   

  Ik denk dat deze meneer zich eens goed moet verdiepen in wat de NSB heeft gedaan en wat de PVV in het partij programma heeft staan. Weer duidelijk een VVD'er die het er moeilijk mee heeft dat zijn partij er zo slecht voor staat omdat ze er niet zijn voor het gewone volk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert