Goedkoper plan Kornwerderzand moet minister overhalen

FLEVOLAND
Er is een nieuw plan om de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand alsnog mogelijk te maken. De verbreding is ook voor Flevoland van belang, omdat Urker scheepswerven grotere schepen in onderhoud zouden kunnen nemen Ook kunnen grotere vrachtschepen richting Lelystad en Urk varen.

In het nieuwe plan wordt er van het Rijk nog maar 30 miljoen euro gevraagd. Vier provincies, een paar gemeenten en het bedrijfsleven regelen dat de rest van de benodigde 146 miljoen euro op tafel komt. Minister Schultz van Haegen gaf eerder aan dat zij geen geld heeft om mee te betalen. De indieners hopen dat zij door de veel lagere Rijksbijdrage alsnog overstag zal gaan.

Scheepswerven en provincie betalen mee
Uit de stukken blijkt ook dat drie Urker scheepswerven aan het project willen meebetalen. Gedeputeerde Jan Nico Appelman heeft een half miljoen euro gereserveerd als bijdrage vanuit de provincie Flevoland. Provinciale Staten moet daar nog wel mee akkoord gaan. Als de minister besluit mee te betalen, kunnen de werkzaamheden in 2018 al van start gaan.


reacties (4)

 • Dick

   

  Hou nou toch eens op over het verbreden van die sluis, kan allang 135x12 door die sluis heen, groter gaat niet gebeuren, die gaan of naar Amsterdam of Rotterdam. Ook de diepte is met 4m genoeg, de grootste Urker kotters kunnen als ze willen gewoon over de drempel. Al jaren.

  reageer
 • Nico

   

  Ga dan lekker met z'n allen op Texel zitten.

  reageer
 • Frenky

   

  Die nieuwe buitendijkse haven komt er niet. Nu niet over 10 jaar niet over 100 jaar niet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Van die infrastructuurfinancieringsconstructies komt nooit wat terecht en uiteindelijk komt alles toch voor de kiezen van de gemeenschap.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert