Bewoners Polderwijk bezoeken 'koeienpoepcentrale'

ZEEWOLDE • Wo 7 september 2016 | 22:49 • Woensdag 7 september 2016 | 22:49
Met koeienpoep je huis verwarmen. Voor bewoners van de Polderwijk in Zeewolde is dat niet vreemd. Hun woning is aangesloten op een biogascentrale waar van gas uit koeienpoep elektriciteit opgewekt wordt. De buurtbewoners konden er woensdagmiddag een kijkje nemen.

Poep en appelpulp
De 600 koeien van boer Gert-Jan van Beek staan in het buitengebied van Zeewolde. Hun mest wordt samen met appelpulp, mais en andere restproducten vergist. Bij dit proces komt gas vrij waarmee de boer elektriciteit opwekt. Die elektriciteit levert hij aan het net. 

Warmte via water
Bij de opwekking van elektriciteit komt veel warmte vrij. Deze warmte wordt gebruikt om water te verwarmen dat via buizen naar de woningen in de Polderwijk loopt. Bewoners verwarmen met dit water hun huis en gebruiken het om af te wassen en te douchen. De huizen hebben geen eigen cv-installatie en koken gaat elektrisch. 

Maatregelen bij koud weer
Ongeveer vijftig inwoners van de Polderwijk kregen woensdagmiddag een rondleiding door de centrale waar hun water wordt verwarmd. Medewerkers van het energiebedrijf vertelden over de maatregelen die genomen kunnen worden bij koud weer of wat er gebeurt als de machines onverhoopt stilvallen. 

Biogas tot 2030
De biogascentrale draait nu acht jaar en levert genoeg energie voor 2600 woningen. Door nieuwe subsidie kan boer van Beek ook de komende jaren vooruit. Hij verwacht tot 2030 biogas uit koeienpoep te kunnen maken. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel