'Pas op voor overvliegende zwanen op A6'

ALMERE
Ook de komende maand kan het verkeer op de A6 last hebben van overvliegende zwanen. Daarvoor waarschuwt het Vogelopvangcentrum Midden-Nederland in Naarden.

Botsingen en files
De afgelopen dagen stond er minstens twee keer een lange file op de A6 doordat zwanen tegen auto's of vrachtauto's botsten. Ook het treinverkeer had er last van. Op de Hollandse Brug zette een machinist zijn trein stil om een gewonde zwaan te redden.

Laagvliegers
"Een zwaan die wil de brug over en houdt er geen rekening mee dat daar ook verkeer rijdt. Dus voor hem is één meter boven de weg al voldoende", zegt Erik Bruinning, de beheerder van de vogelopvang. 

Volgens hem zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de aanrijdingen. Het gaat erg goed met de zwanenpopulatie in Nederland, waardoor er ook veel zwanen in het Gooimeer zitten. Dat heeft simpelweg tot gevolg dat er ook meer vogels worden aangereden.

Wegwerkzaamheden
Ook de wegwerkzaamheden aan de A6 en A1 spelen volgens Bruinning een rol. "Zwanen zijn heel erg gewoontedieren. Je ziet vaak dat als er dingen veranderen langs wegen of gebouwen, zwanen daar wel eens tegenaan botsen." 

Over een maand trekken veel zwanen weg uit het Gooimeer. De kans dat ze nog tegen auto's aanbotsen, neemt dan af. 

Vlaggen of hekken
Een oplossing voor het probleem is volgens Bruinning het plaatsen van bijvoorbeeld vlaggen of hekken. Dan moeten de zwanen automatisch hoger vliegen.

reacties (7)

 • Steven Stedenwijker

   

  Dan kan men maar beter hekken neerzetten om de beesten wat omhoog te dwingen. Er is toch een ongebruikt deel op dit moment.

  reageer
 • Ron

   

  komt vast en zeker ook een nieuw verkeersbord : let op laagvliegende zwanen

  reageer
 • Zwaan110

   

  Beste Homo-sapiens, wat doen jullie allemaal met mijn leefgebied...jullie blijven maar veranderen terwijl ik juist hier mijn plekkie heb... kortom ons leefgebied en fauna is een lastig feit. Er is geen nieuws gevonden van mensen die kennis hebben van fauna beheer (ik bedoel zeker niet de vogelbescherming, want die schiet alleen maar in eigen voet) die gewoon met een simpele oplossing komen. Ik heb in Frankrijk al gezien dat men op de aanvliegroutes van zwanen, ganzen die dwars over de weg gaan 3 meter hoog raster van kunststof grijs net gespannen is over de lengte van 10 Km. De wind kan er door, vogels die ertegen aan vliegen blijven niet vastzitten. Nadeel, kost exstra... voor de bestuurder... wordt het saai je kan niet meer rond kijken.... mmm dus beter opletten wat voor je gebeurt...

  reageer
 • Dick

   

  Nee, een zwaan ziet iets bewegen, instinctief denkt beest "gevaar" en probeert bij het gevaar uit de buurt te blijven.

  reageer
 • Jos

   

  Nou meteen die hekken bestellen dan maar, goed voor iedereen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees

   

  Ja, want een zwaan denkt ook echt; 'Goh een rode vlag, laat ik een meter hoger gaan vliegen'.

  reageer
 • me

   

  En welke invloed heeft het jagen op de zwanen???

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert