Studenten boos over voorstel GroenLinks

DRONTEN
Studentenvereniging USRA is boos op GroenLinks Dronten omdat deze partij de studenten in het dorp buiten de gemeenschap zou willen plaatsen. GroenLinks Dronten publiceerde zondag een persbericht waarin staat dat studentenbewoning in de dorpskernen van de gemeente moeten worden verboden. Bewoners klagen al tijden over overlast van studentenhuizen in de woonwijken.

Aeres Hogeschool moet volgens GroenLinks op haar eigen terrein voldoende huisvesting bieden aan de studenten. De arbeidsmigranten die er nu zitten, zouden elders ondergebracht moeten worden. Daarbij noemt de partij industrieterrein Poort van Dronten. 

"Dialoog in plaats van verdomhoekje"
De oplossing van de politieke partij valt bij studentenvereniging USRA niet in goede aarde. "Wij ontkennen zeker niet dat er studentenhuizen zijn die tot overlast in de buurt leiden. Maar in onze samenleving past het beter om de dialoog aan te gaan om samen tot de gewenste oplossing te komen, in plaats van een grote groep inwoners van Dronten in het verdomhoekje te plaatsen en te bestempelen als notoire veroorzakers van overlast", stelt USRA-voorzitter Anouck Gaastra. 

Goede relatie met de buurt
Volgens Gaastra zijn Dronten en studenten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Af en toe problemen door studentenhuizen in woonwijken horen er bij, stelt ze. "Maar in bijna alle situaties waarin studenten in woonwijken wonen, is er sprake van een goede relatie met omwonenden."

Oplossing niet van deze tijd
"Wij vinden het heel vervelend dat de discussie die de laatste weken oplaait, de kloof tussen de studenten en omwonenden groter maakt. De oplossing die GroenLinks aandraagt, is niet van deze tijd en is zeker niet de route die wij voor ogen hebben.’’

Vermast nodigt studenten uit
Fractieleider Paul Vermast van GroenLinks Dronten schrijft in een weblog dat zijn partij studenten helemaal niet wegzet als niet-welkome inwoners. Hij stelt dat de belangen van vaste inwoners zwaarder wegen dan die van tijdelijke, zoals studenten. "Ik nodig USRA uit om daarover op een constructieve manier te willen meedenken in plaats van dramatisch te doen over polarisatie en uitsluiting. Mijn deur staat open. Altijd welkom, ook voor een biertje!"

De fractie van GroenLinks wil het onderwerp bespreken in de gemeenteraadsvergadering van 29 september en verwacht dat meerdere partijen het met hen eens zijn.

 

reacties (18)

 • Ikzegmaarzo

   

  Je zal er maar naast wonen...helemaal met de buren eens dat dit geen leefbare situatie is!! En betreffende studenten...ga je schamen, je bent hier van harte welkom in ons fijne dorp, maar maak er niet zo'n bende en herrie bij!!!

  reageer
 • M.s

   

  Misschien zouden de mensen die het voor de studenten opnemen een keer 's avonds door de oeverloper/grutto moeten lopen.

  reageer
 • frits

   

  GroenLinks: vaste inwoners belangrijker dan tijdelijke. In rechtse kringen heet dat eigen volk eerst. De studenten moeten weggestopt worden in een eigen complex, ver weg van de andere bewoners. De tijdelijke arbeidsmigranten mogen wel, maar weggestopt in een kamp op een bedrijventerein. Ik zal maar niet zeggen hoe zo'n kamp in rechtse kringen heet. Heel eng, zulke mensen van GroenLinks.

  reageer
 • Dirk

   

  Van de klagers is zeker niemand ooit zelf student geweest of heeft kids die nu studeren in een grote stad en daar wonen in een woonwijk...?? Vermast zegt dat het belang van 'vaste' inwoners zwaarder weegt. Als je de studenten uit de samenleving haalt dan zal de kans aanzienlijk kleiner worden dat de studenten ooit ook eens 'vaste' inwoners worden. Of wil Vermast geen groei? Volgens mij moet je gewoon iedereen gelijk behandelen en is de oplossing heel simpel. Namelijk handhaven. Bij overlast, al dan niet van studenten, bel je gewoon de politie. En nu gaan jullie allemaal zeggen dat die daarvoor niet komen, maar dat is een andere discussie ;-)

  reageer
 • Adriaan

   

  Heeft GL Dronten wellicht een verborgen agenda, omdat Aeres wellicht in de ogen van GL studenten opleidt voor de bio-industrie? CHA Dronten heeft een naam in de landbouwwereld. Daar kunnen Drontenaren trots op zijn, incl. GL!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • kees d.

   

  Nog nooit iets positiefs uit de mond van Vermast gekomen. Politieke amateur.

  reageer
 • Frank

   

  Mee eens,Paul is het loopjongetje van aat😂 Is niet eerlijk en bovendien een master in het demoniseren van mensen als hij maar de steun van b&w heeft. Ondertussen is het 99% eigenbelang in groen links

 • .\/\/.

   

  Lekker inhoudelijk zo.

 • .\/\/.

   

  Valt me tegen van GroenLinks Dronten. Dacht dat men open-minded en progressief was. Nu doet men een knieval naar de vinex-burgermannetjes en -vrouwtjes.

  reageer
 • Dronten

   

  Die door u genoemde vinex burgermannetjes en vrouwtjes willen hun nachtrust terug! Wat is daar mis mee? Of staat u te juichen als ze u een groot deel van de nacht wakker houden? Makkelijk praten als je geen idee hebt wat de overlast nu precies inhoud. Studenten zijn wat mij betreft meer dan welkom. Maar pas je dan wel aan. De gemiddelde inwoner leeft niet naar het dag en nacht ritme van de student en heeft daar ook geen behoefte aan!

 • Pieter

   

  Als een politieke partij met dit soort kansloze en discriminerende ideeën komt, dan vraag ik mij af wie er verwijderd moet worden?

  reageer
 • Martin

   

  USRA heeft geen oplossing en gemeente heeft geen oplossing. En dan word USRA boos op groen links die in ieder geval iets probeert te doen? Laat de USRA dan zorgen dat studenten zich gedragen in plaats van deze negatieve houding.

  reageer
 • Thomas

   

  Een oplossing vereist, dat er eerst een probleem is. De huisvesting van studenten in woonwijken, is geen probleem. Wie het daar niet mee eens is, moet komen met sluitend bewijs dat er structurele overlast zou zijn. Maar zoals gebleken is bij onderzoek in Amsterdam en Utrecht, is de aanwezigheid van studenten vaak goed voor de leefbaarheid, omdat ze zich beter gedragen dan de andere bewoners van de wijk, omdat ze vaker sociaal betrokken zijn, en vaker initiatieven voor de wijk ontplooien.

 • ZOZO

   

  moet voor studenten maar een jaartje bij.... nl inburgeren ! dan pas naar school en zelfstandig wonen mooi voor de werk gelegenheid in Dronten is weer stof tot nadenken niet waar??

  reageer
 • holbewoner

   

  Beste studenten en betrokken buren. Ga met elkaar in gesprek. Nodig eljasr uit op de koffie. Organiserr een gezamenlijke bbq. DOE IETS..,!! Maar loop elkaar niet via de media zwart te maken en mekasr te beschimpen. ....

  reageer
 • Bewoner

   

  Woon al 30 jaar in een straat met studenten. Nooit problemen gehad. Het is vooral een kwestie van samen de sfeer maken. GroenLinks is kansloos met gast standpunt. Krijg de indruk dat de tijd van campagne voeren weer is gestart. Bah!

  reageer
 • niet gauw met groenlinks eens maar dit is een super idee ,over het algemeen zijn de studenten huizen vies en veel geluidsoverlast,je zal zo'n zooitje naast je hebben wonen

  reageer
 • Brinkman

   

  Studenten maak je niet druk die partij heeft vaker waan ideeën

  reageer
 • Peter

   

  Als studenten zich een beetje normaal zouden gedragen in de studentenwoningen, was deze discusie helemaal niet nodig.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Juist ! Hier in Almere ook overlast (gehad). Gelukkig hebben ze de woningen hier 2 jaar geleden groots opgeknapt waardoor de huur zo hoog werd dat het onbetaalbaar werd voor de studenten. :-)).

 • M.s

   

  Groen links heeft een goed punt. Erg jammer dat ze dit niet kunnen waarmaken. Na 4 dagen in het nieuwe schooljaar hebben we alweer genoeg overlast gehad.

  reageer
 • Dronten

   

  Inderdaad, de eerste nacht was het meteen al raak!

 • Serge

   

  Overlast zegt meer over degene die denkt overlast te hebben dan over degene die overlast zou maken .....burgerlijke bekrompenheid! !!

 • Johan

   

  Ik begrijp niet dat ze praten over iets wat juridisch gewoon niet kan.

  reageer
 • Frank

   

  Studenten maak je niet druk😂 Groen links praat en doet van alles,doen toezeggingen ook... Maar - als puntje bij paaltje komt druipen xe af met hangende pootjes😂

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert