Celstraf geëist voor discriminerende opmerkingen

LELYSTAD
Tegen een Amsterdammer die vorig jaar een discriminerende e-mail stuurde naar  een school in Lelystad, is een celstraf van drie maanden geëist. Van die straf zijn twee maanden voorwaardelijk. Behalve de school in Lelystad, kregen ook 29 andere scholen een mailtje van de man, waarin hij opmerkingen over Joodse bevolkingsgroepen maakte.

De Amsterdammer heeft bekend dat hij de berichten heeft verzonden. Aanvankelijk moest hij zich voor de politierechter verantwoorden. Maar omdat hij daar tijdens de zitting weer de Joodse gemeenschap beledigde, werd hij in de rechtbank opnieuw aangehouden.

De man is in de veronderstelling dat hij vrijheid van meningsuiting heeft en niets dan de waarheid zegt. Volgens hem zou onder meer de holocaust een fabeltje zijn.
 
De politierechter vond het destijds een lastige kwestie om hierover te beslissen. Daarom verwees hij de zaak door naar de meervoudige kamer. De rechters buigen zich de komende twee weken over de verdenkingen en zullen op 23 september uitspraak doen.
 

reacties (10)

 • wat raar

   

  Spreek voor jezelf. Dat vergeet niemand hoor. Het is alleen zeer krom geregeld in dit land. Als je drunken een kind doodrijdt wordt je lager gestraft dan dat je een mailtje stuurt naar organisaties met lange tenen.

  reageer
 • almere

   

  hebben ze bij de rechtbank in lelystad niks beters te doen soms ? ga daar eens echte criminelen veroordelen van in plaats jullie je druk maken om 30 mailtjes , want echte criminelen komen bij jullie de deur uit met een links knuffelstrafje .

  reageer
 • eefje

   

  vergeten wordt door een aantal van jullie dat de Joodse bevolkingsgroep in de jaren 40-45 veel heeft geleden. Dus dat antisemitisme wordt gestraft is prima en moet zo blijven.

  reageer
 • En deze "vrije mening" is het resultaat van 12+ jaar verplicht Nederlands onderwijs.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Wat een flauwekul aanklacht. Dit hoort voor mij nog steeds onder de vrijheid van meningsuiting zolang die niemand met de dood bedreigd. Het mag dan wel niet zo een goede mening resp. uitsoraak zijn maar daar moet men in deze sanenleving tegen kunnen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos '56

   

  In dit geval is het dus een "Amsterdommer" :-(

  reageer
 • Jond

   

  Het gaat dan misschien om één mailtje maar het gaat wél naar 30 verschillende e-mailadressen! In sommige landen is dat al gauw dertig keer hetzelfde misdrijf!! Deze persoon mag dus nog blij zijn met de geëiste straf.

  reageer
 • Willem

   

  Deze (recht???) staat klopt al jaren niet meer het wetboek is te oud en moet snel vernieuwd worden, veel geweldplegers ontlopen hun straf door vormfouten of te laat ingrijpen. Heel Nederland is slappe hap.

  reageer
 • Pzaal

   

  @Thomas. Amen. Helemaal mee eens.

  reageer
 • Thomas

   

  Wow, dit laat wel even zien dat we niet in een rechtstaat leven. Bij discriminatie tegen atheïsten, homoseksuelen, mannen of blanken wordt meestal niet opgetreden, en een kleine boete op zijn best. Zelfs racistisch geweld wordt niet bestraft. Zoals de bendeleden van de gewapende tak van de PVV die in Woerden een aanslag pleegden op een vluchtelingenopvang; slappe taakstrafjes van 5-70 uur. Dit lage figuur (laat dat gezegd zijn) stuurt een e-mailtje, en moet daarvoor een maand de gevangenis in? Voor een maand gevangenisstraf moet in onze rechtstaat een allochtoon kanspareltje een blanke half dood schoppen. Sterker nog, ik greep in toen een bende dat deed, en de leden kregen ook werkstrafjes, terwijl hun slachtoffer het ternauwernood overleefde. Dus poging tot moord op de ene ethnische groep, en een kansloze e-mail sturen aan een beschermde groep, worden even zwaar bestraft. Zo slecht is het gesteld met gelijke berechting in dit land.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert