'Druk statushouder op sociale huurmarkt neemt af'

ALMERE
De druk van statushouders op de sociale woningmarkt in Almere neemt af. Dat schrijft woon-wethouder Tjeerd Herrema in een brief aan de gemeenteraad. Dat komt met name omdat meerdere statushouders samen in één huis terechtkomen.

De wethouder schrijft verder dat er een inhaalslag is gemaakt met het huisvesten van asielzoekers met een verblijfstatus. Dit jaar moet de gemeente Almere 680 statushouders huisvesten. Dat is inclusief 181 mensen die eigenlijk al vorig jaar een huis hadden moeten krijgen. In het eerste half jaar hebben 261 statushouders een dak boven hun hoofd gekregen.

Daarnaast spreekt de wethouder met particuliere verhuurders over het huisvesten van deze asielzoekers. Ook loopt het aantal alleenstaande statushouders die woonruimte zoeken terug. 

Totaal
In totaal kregen 768 woningzoekenden in de eerste zes maanden van dit jaar een woning toegewezen. Minder dan een derde van die woningen ging naar urgenten, ex-gevangen en tbs'ers en overige voorrangskandidaten. De meeste woningzoekenden vonden een huis met een huur tussen de 410 euro en 629 euro. 

reacties (7)

 • Pinokkio

   

  Echt een lachertje is het waar vind je nog huurwoningen van 410 tot 629 . Toen in 2013 de verhuurdersheffing inging zijn de huren ook flink gestegen met 100,- euro of meer. Mensen met een uitkering durven en kunnen bijna niet verhuizen omdat ze weten dat ze meer huur gaan betalen. En minister blok blijft het maar ontkennen dat de huren bijna niet zijn gestegen nee die 1,7 miljard is belangrijker dan naar je medemensen te luisteren. Schaf die verhuurdersheffing maar af er zijn wel andere manieren om aan dat geld te komen bijvoorbeeld al die buitenlanders die hier wonen en werken en al jaren met hun buitenlandse kenteken geen wegenbelasting betalen of al die boetes die ze maken met hardrijden pak dat eens aan dat levert meer op dan die verhuurdersheffing. En wat woningnet betreft met die loterijwoningen je reageert zo vaak als allereerste en toch kom je op plek 300 of meer te staan dat komt wel heel raar over. Een kennis van mij heeft ze daar een keer op aan gesproken en van af die tijd laten ze niet meer zien de hoeveelste je reageert ja pas aan het eind als de reactie termijn voor bij is. En nu de AZC toch leeg komen te staan kunnen die mensen er toch ook in blijven wonen wat moet je anders met die lege gebouwen doen.

  reageer
 • Henk

   

  Herrema, onze stadsclown. Alles om een goed blaadje te komen. Hij snapt nog steeds niet dat heel veel Almeerders hem gewoonweg niet moeten. Man, pak je biezen en ga weg uit Almere. Naar een ander geldverslindend project.

  reageer
 • Kruimel

   

  Wil ik wel weten waar Herrema die woningen vandaan haalt. Eigen kinderen staan 8 en 10 jaar ingeschreven en eindigen ergens in de 80.op woningnet staan er steeds zo weing.

  reageer
 • wimjc

   

  Wellicht is het raadzaam de grens over te gaan en bij terugkomst je melden als asielzoeker. Het is toch schandalig dat mensen al 6 jaar op een woning wachten en totaal geen kans maken.

  reageer
 • almere

   

  laat Herrema ze lekker in zijn huis nemen , maar de wachtenden blijven maar wachten aso beleid hier in deze gemeente

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cassie

   

  Leuk bericht maar ik sta zoals vele ruim 6 jaar ingeschreven en maak tot op heden nog 0 procent kans. Inmiddels tik je de sociale huurgrens aan en ben je meteen aanbod om te kopen. Inmiddels wel 28 euro x 6 jaar betaald voor een service van .....

  reageer
 • Pzaal

   

  Snap nog steeds niet waarom deze geluks zoekers voorrang krijgen op alle wachtende mensen. Vindt het ronduit assoshaal.

  reageer
 • Kees

   

  Als je een beetje op de hoogte bent van de zeer strenge asielwetgeving, dan weet je dat statushouders per definitie geen gelukszoekers zijn

 • Lies

   

  ik vind het ook a-sociaal...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert