Veel zittenblijvende kleuters in Flevoland

FLEVOLAND
Flevoland en Limburg zijn de provincies waar relatief veel kleuters blijven zitten in groep 2. In onze provincie gaat het om 11 procent van de kleuters, in Limburg zelfs 12,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO.

Binnen Flevoland is het percentage kleuters dat met vertraging aan groep 3 begint het hoogst in Noordoostpolder: ruim 20 procent. In Almere, Lelystad en Dronten ligt het percentage rond de 10. In Urk en Zeewolde gaat het om 6 en 7 procent.

Van de acht groepen die kinderen in de basisschool doorlopen, is het aantal zittenblijvers in groep 2 veruit het grootst. Het afgelopen schooljaar ging het in totaal om 18.000 kleuters die nog een extra jaar aan de kleuterklassen vastplakten. 

[https://localfocus2.appspot.com/57d6e43a1dcec]

reacties (14)

 • bezig bijtje

   

  Weet niet hoor, maar als je kind geboren wordt moet het al bijna kunnen lezen en twee talen spreken. Spelen is er niet meer bij. Vindt je het gek dat er niet meer op straat gespeeld wordt? De kinderen moeten van alles leren en hebben daarom geen tijd om buiten te spelen. Triest is dit. Wil niet zeggen dat vroeger alles beter was maar kinderen konden tenminste nog wel spelen. Toen ik vroeger in de zesde klas zat (groep 8 tegenwoordig) en wij hadden pauze waren wij aan het spelen en rennen. Tegenwoordig zie je de kinderen alleen nog maar bij elkaar staan met de telefoon in de hand. En dat begint al bij groep 3.

  reageer
 • Elizabeth

   

  Ik ben kleuterjuf en je kijkt naar het kind of hij niet jaren op zijn tenen moet lopen en uitzondering bevestigt de regel. Dekker gaat ons vertellen hoe wij ons werk moeten doen en om de kleuters nog meeeer eisen aan te stellen , nu is groep 2 al een verkapt groep 3 en is spelen smorgens op veel scholen niet meer aan de orde, spelen is ervaring opdoen zodat de hersens gaan ontwikkelen . Er is een werkgroep ,kleuters in de knel,, , die juist me Dekker in gesprek is om de kleuters weer kleuters te laten zijn, dus ik begrijp deze ommekeer niet van hem , in groep 1 worden ze direct in 2 groepen verdeeld hgw enz.

  reageer
 • Almeerse

   

  Absoluut! Dat laatste kan funest zijn voor het verloop van iemands schoolcarrière.

  reageer
 • Almeerse

   

  Uitzonderingen zijn er altijd. Het komt ook vaak voor dat ouders een te positief beeld hebben over de leercapaciteiten van hun kind. Als een kind een jaar extra kleutert kan dat oom heel positief uitwerken voor zijn zelfvertrouwen ( altijd op het randje lopen is niet leuk...)

  reageer
 • Zicacola

   

  Zo'n 20 jaar terug wouden ze onze zoon groep 2 ook over laten, hij was nog zo speels. Wij hebben dat tegen gehouden en hij is gewoon naar groep gegaan. Uiteindelijk is hij zonder zitten blijven als op een na de beste leerling van groep 8 van school gegaan. Ouders mogen zelf ook wel wat meer inspraak nemen in de beslissing om wel of niet groep 2 over te laten doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Corien Looijen

   

  Socialiseren is heel belangrijk voor kinderen Juist voor kleuters moet hier meer aandacht aan worden besteed. Door kinderen langer te laten kleuteren leren ze meer dan wanneer ze te vroeg stof moeten beheersen waar ze nog niet klaar voor zijn.

  reageer
 • karin

   

  een jaar extra kleuteren is veel beter dan dood ongelukkig op je tenen lopen in groep 3

  reageer
 • Danielle

   

  Is er ook gekeken naar het percentage "zitten blijven" in de groepen erna en de middelbare school? De kans is groot dat de kinderen die een jaartje extra kleuteren met meer gemak de rest van hun schoolcarrière doorlopen. Wat is dan beter: een jaar extra kleuteren en lekker kind zijn of ergens verderop in zijn/haar schoolcarrière een jaar blijven zitten? Dan krijg je pas echt dat ze vriendjes gaan missen enzo! Toch fijn als er naar het hele plaatje gekeken wordt.....

  reageer
 • Van Haven

   

  Inderdaad...de woorden 'zittenblijven' en 'groep 2' horen niet in één zin ..... Dat weten leerkrachten allang ....

  reageer
 • Richard

   

  Kan me wr met de pet niet bij, hoe serieus dit soort zaken genomen wordt. Hoe haal je het in een hoofd om een fking kleuter te laten zitten, waarom? Omdat die nog kind is? Bah bah bah

  reageer
 • johan65

   

  Excuus: te veel eer; staatssecretaris.

  reageer
 • Flevoburger

   

  nog even en dan gaat de overheid de zaad en eicellen voor de eigenlijke bevruchting al testen....

  reageer
 • Jos

   

  Ieder kind is schoolrijp op 'n eigen moment. Daar gaan ouders en leerkrachten over en niet de "staat". Een jaartje extra "kleuteren" noem je geen zittenblijven.

  reageer
 • Johan65.

   

  Weer een triest staaltje meesterschap van deze minister. Een echte held om, via de pers het onderwijspersoneel af te vallen! Hoe zou dat tekort aan personeel toch ontstaan? Laat die kinderen van 5 en 6 jaar nog een jaartje ''rijpen'' Ze moeten toch hun hele leven al leren! Deze minister moet zeker niet nog langer blijven!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert