Controle geld voor zorgtaken blijft lastig

NOORDOOSTPOLDER
Gemeenten blijven grote moeite hebben met de verantwoording van geld dat is uitgegeven aan zorgtaken die vorig jaar zijn overgenomen van het Rijk. Dat werd maandagavond nogmaals duidelijk toen de gemeenteraad van de Noordoostpolder zich boog over de jaarrekening 2015.

Van ongeveer 8 miljoen euro die de gemeente uitgaf, is niet volledig te controleren of dat ook goed is terechtgekomen. Dit komt vooral door administratieve problemen bij zorgaanbieders. 

Tijdens het overgangsjaar 2015 waren gemeenten en zorgaanbieders er vooral op gericht dat mensen zo weinig mogelijk last zouden hebben van alle veranderingen. Aan de administratie werd minder aandacht besteed. Dat maakt controle bij vrijwel elke gemeente in Nederland op dit moment erg lastig.

De gemeenteraad van de Noordoostpolder stemde overigens wel in met de jaarrekening. Wethouder Hans Wijnants zegt ervan uit te gaan dat het geld ook echt goed terechtgekomen is. "Als dat niet zo zou zijn, dan zouden de mensen die ergens recht op hebben hier voor de deur van het gemeentehuis hebben gestaan."

Voor de SP en PvvP was de onduidelijkheid over de financiën reden om tegen de goedkeuring te te stemmen. Daarbij speelde ook onduidelijkheid over de taxatie van de centrumplannen mee.
 

reacties (4)

 • Oog voor detail

   

  "Als dat niet zo zou zijn, dan zouden de mensen die ergens recht op hebben hier voor de deur van het gemeentehuis hebben gestaan." Wat is dat nou voor een uitgangspunt..?

  reageer
 • Onbestuurbaar

   

  Ach als de rekenkamer maar zijn goedkeuring geeft kan alles in Nederland, en de rekenkamer is zo kneedbaarl als maar kan voor zijn topambtenaren. De lagere overheden gebruiken het geld voor politieke vrienden zoals in de voormalig Oostblok. Nederland is onbestuurbaar geworden in alle geledingen, topambtenaren verlaten het schip pas als deze op de bodem is aanbeland.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als Dhr Wijnants maatgevend is voor het niveau van de gemeenteraad NOP dan moeten we ons ernstig zorgen maken......

  reageer
 • Joep

   

  Wat een kwast die Wijnants! Omdat niemand aan de deur staat voor meer geld, zal het wel goed terecht gekomen zijn... Als je maar genoeg uitgeeft en niet te kritisch daarin bent gaat dat inderdaad zo, maar had je wellicht de helft van het geld kunnen besparen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert