'Blije Polen werken harder'

EMMELOORD
De huisvesting van arbeidsmigranten gaat veranderen. Uitzendbureau Level One uit Emmeloord gaat geen Polenhotel bouwen, maar een Polenpark. Buitenlandse werknemers worden nu meestal samen ondergebracht in een boerderij, woonhuis of groepsaccommodatie. Het uitzendbureau gaat het anders doen, met meer luxe en privacy.

Blije mensen 
Op het park dat het uitzendbureau laat bouwen aan de Visvijverweg in Swifterbant komen 150 huisjes voor twee personen. De huizen van 40 vierkante meter hebben een woonkamer, badkamer, slaapkamer en een eigen terras. Level One wil 'trouwe blije mensen', want 'die werken harder', waardoor het uitzendbureau tevreden klanten heeft. Daarnaast groeit het aantal arbeidsmigranten in Nederland en is het steeds moeilijker om huisvesting te vinden. Een eigen park is dan een oplossing.

Efficiënt
Het uitzendbureau hoopt zo de regie in eigen hand te houden en geld te besparen. Werknemers wonen vlak bij het werk en hoeven niet vanuit heel Nederland naar de polder te worden gebracht.

Minder overlast
Voor de omgeving van het park zal er niet veel overlast zijn, denkt het uitzendbureau. De bewoners zitten naar verwachting lekkerder in hun vel waardoor er minder gedonder zal zijn. In april moet dit eerste park af zijn.
Er zijn vergevorderde plannen voor eenzelfde project in Luttelgeest.

reacties (17)

 • Jaap

   

  Wat is nu het nieuws? Blije mensen werken harder of dat er een park gebouwd wordt. Persoonlijk denk ik bet laatste maar de kop doet anders vermoeden.

  reageer
 • Thom

   

  Ik weet wat ze krijgen, wat ze betalen aan huisvesting en eventuele boetes voor het kapotmaken van fietsen en of auto's, die bedragen zijn niet gek of raar. Dat zeg ik, misschien hebben wij een goed bedrijf. Ik hoor ook verhalen over andere bedrijven van de Poolse medewerkers. Maar dingen als dat Polen voorgetrokken worden gaan er bij mij niet in, Nederlanders willen het werk niet doen! Maar ze kopen wel Afrikaanse bloemen waar Nederlandse bedrijven ( niet allemaal) mensen wel uitbuiten!

  reageer
 • Joep

   

  En wat je niet merkt is dat het uitzendbureau waar je baas gebruik van maakt de mensen voor een laag uurtarief aan kan bieden doordat ze geld verdienen aan de verplichte huisvesting, in reiskosten, boetes bij overlast, etcetera. Allemaal ten laste van het netto salaris van de buitenlander dat daardoor veel lager is dan jouw Salaris

  reageer
 • Thom

   

  Mooie woorden van mensen hier, ik werk zelf als Nederlander in de tuitbouw, geen nederlander die bij ons wil werken, want hard werken en soms warm. Polen daar in tegen willen het werk graag doen, bij ons komen ze bij het uitzend bureau vandaan, ze krijgen een markt conform salaris volgens Cao en dergelijke, meer als dat het minimumloon is. Dus moderne slavernij? Nee, niet bij ons, bij kleine obscure uitzendbureaus uit Polen en omstreken... absoluut. Mensen informeer u. Als er meer Nederlanders waren die bij mij wouden werken nam ik ze aan, maar Polen moeten de gaten opvullen van de kansloze beroeps ww'er. Dan is dit een goede oplossing, plus dit verminderd de (mogelijke) overlast.

  reageer
 • Taxi chauffeur

   

  En mensen die in een caravan wonen omdat ze niet meer anders kunnen door alle bezuinigingen en verhogingen worden weggepest met torenhoge dwangsommen, te gek voor woorden hier in dit kromme land.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joep

   

  Die uitbuiting is al tientallen jaren en publiek geheim. Ondernemers die ze inhuren doen er vrolijk aan mee. Eerst voor het minimum salaris ze inhuren, vervolgens niet alle uren uitbetalen door allerlei idiote inhoudingen en nog fors verdienen aan verplichte huisvesting. Moderne slavernij. En het klopt dat ze geen Nederlanders voor dezE arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen, nogal logisch als je verplicht en kamer moet huren voor een hoger bedrag per maand dan je huidige huurhuis en die kamer ook nog met een paar anderen niet delen.

  reageer
 • Klaas

   

  Lekker dan zit je hier mee opgescheept. Het zijn de Nederlandse bazen die deze mensen naar Nederland toe halen lekker goedkoop hoe harder deze Polen werken hoe meer geld de baas in zijn sok kan stoppen.

  reageer
 • Gerard

   

  In Luttelgeest heet het polenpark gewoon Bant. Niet te geloven hoeveel er daar zitten.

  reageer
 • 4x4

   

  Wat een negatief gezeur weer allemaal. Als ze naast je komen wonenden met 8/10 man in een huis is het ook niet goed. Deze ondernemer neemt zijn verantwoordelijkheid om goede huisvesting te regelen voor zijn "werknemers" en tevens geen kans op "overlast" in de straten met polenhuizen.

  reageer
 • Japie

   

  Zijn poolse uren langer dan nederlandse uren? Hoeveel tijd scheelt dat?

  reageer
 • whoknows

   

  Je hebt helemaal gelijk, de enigste die hier beter van wordt is Level One. al laten ze blijken dat ze het voor hun moderne slaven doen. NEE ze doen het voor hun eigen omzet. En misschien kunnen ze nu nog meer Oostblokkers uitnodigen om hier te komen werken. Onderkomen wordt toch geregeld.

  reageer
 • whoknows

   

  Zeker te weten dat de uitzendorganisatie nog blijer zal worden. Eerst de Oostblokkers een pootje uitdraaien, met weinig betalen loon en veel uren laten maken, en nu ook nog ze een poot uit gaan draaien met het verhuur voor het polenpark. Mijn grootouders hadden ook zoiets, werken bij de baas, het huis was van de baas, ze moesten boodschappen doen bij de winkel van de baas, en aan het eind van de maand was al het geld opgegaan aan de baas. En de baas was erg blij, weer wat geld verdiend/afgetroffeld

  reageer
 • Bergerac

   

  Duur bouwen lijkt mij want 150 huisjes voor 2 mensen...................

  reageer
 • Carry

   

  Lijken de veenkoloniën wel. Daar zaten ze ook in huisjes van de uitbuiter en moesten ze verplicht kopen in hun winkels. Waardoor de mensen nooit meer financieel los konden komen van deze figuren. Wat is het voordeel voor de Polen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik ben niet blij en werk ook niet hard. Dus het zou kunnen.

  reageer
 • Gert Koekoek

   

  Blije Nederlanders trouwens ook

  reageer
 • RoelP

   

  Uit ervaring weet ik dat blije Nederlanders niet alleen harder werken, maar omdat er geen taalverwarring bestaat, vooral ook goed samenwerken en communiceren. De Polensmoes is er alleen maar omdat ze spotgoedkoop werken en lange uren maken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert