Twee jaar cel geëist tegen jonge Syriëganger

ALMERE
Tegen een Almeerder van 19 is twee jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Na die celstraf zou hij een proeftijd van twee jaar moeten krijgen, waarin hij onder elektronisch toezicht staat. Het Openbaar Ministerie denkt dat de man zich in Syrië wilde aansluiten bij IS. Vorig jaar oktober werd hij bij de grens van Bulgarije opgepakt.

Martelaarschap
Volgens justitie hield de jongen zich vanaf zijn 16e bezig met radicaal extremistisch gedachtegoed. Hij zocht op internet onder meer naar informatie over martelaarschap en de strijd in Syrië. Ook deelde hij filmpjes van onthoofdingen met anderen en sprak hij met anderen over zijn voornemen om daar een aanslag te plegen. 

Omdat de verdachte minderjarig was in die tijd, was de zitting achter gesloten deuren van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Bulgarije
Het gaat om een oud-leerling van het Baken Park Lyceum in Almere. Hij werd door de autoriteiten in de gaten gehouden toen er signalen waren dat hij radicaliseerde. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd toen de jongen was vertrokken. Een paar dagen later werd hij opgepakt toen hij de Bulgaarse grens richting Turkije wilde oversteken. Hij had tassen met camouflerende kleding bij zich.

In februari van dit jaar werd de verdachte in afwachting van zijn proces vrijgelaten. Hij staat onder toezicht van de reclassering en draagt een elektronische enkelband. Ook kreeg de verdachte een uitreisverbod en hij mag met bepaalde mensen geen contact hebben.

reacties (6)

 • Dr.Jake

   

  Veel te weinig en na de straf terug naar eigen land resp. land van ooit de oorsprong en zeker geen uitkering enz. hier in NL.

  reageer
 • Jan

   

  Als? Aanname, want wat 'als' deze figuur een dubbel paspoort heeft? Dan is daar de opening voor dit soort acties. Nu de politieke wil nog om dit te doen. Maar ja, dat kost natuurlijk al die kiezers van de PvdA en andere linkse wegkijkers.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als deze jongen de Nederlandse nationaliteit heeft zal uitzetten lastig worden.

  reageer
 • Ikke

   

  Minimaal 10 jaar? Gewoon lekker het land uitzetten. Wij werken om dit soort tuig te onderhouden #bah

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat kan je vinden, maar in ons rechtssysteem is de strafmaat geen grabbelton, en óók geen één op één vertaling van de verontwaardiging. Er zijn regels voor. Om willekeur te voorkomen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • koos

   

  aaah, hij heeft een enkelband om. nou, nou dat zal helpen hoor....Ik vind dat iedereen die naar syrie gaat om te vechten en dreigt met aanslagen op zijn minst direct 10 jaar de gevangenis in moet. Minimaal.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert