Straatpraat: Iedereen is automatisch donor!

DRONTEN
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen waardoor iedereen automatisch orgaandonor is. Mensen die daar geen behoefte aan hebben, moeten dat nadrukkelijk aangeven. 

Het was nog even spannend of er een meerderheid zou komen voor de orgaandonatiewet. Uiteindelijk waren er 75 stemmen voor en 74 stemmen tegen. 

Op de markt in Dronten vroegen we de marktgangers naar hun mening over de nieuwe wet.

reacties (7)

 • Pzaal

   

  Organenen zijn verschrikkelijk duur. Ze snijden je helemaal leeg onder het nom van levens redden en verdienen 100.000en euro's aan je terwijl je begravenis niet vergoed wordt. Dat moeten je nabestaanden nog eens betalen of jijzelf met je uitvaard verzekring je hele leven. Ik hoop dat deze onzinnige wet verworpen gaat worden in de 1e kamer.

  reageer
 • DeLuis

   

  Een goede zaak. Als je het niet wilt dan kan je dit aangeven of overlaten aan de nabestaanden. Je zal maar op een wachtlijst staan of je zoon of dochter en er zijn te weinig donoren. Dit is nu aan de orde van de dag. Het zou natuurlijk te ver gaan als er de voorwaarde wordt gesteld dat als je zelf geen donor bent ook niet in aanmerking komt voor een donor orgaan.

  reageer
 • Cornelis

   

  De nabestaanden hebben wel wat anders aan hun hoofd met al hun verdriet. Het is veel te wreed om ze met zo'n beslissing in die omstandigheden op te zadelen. Je kind zal maar overlijden en je moet die beslissing voor de kind nemen. De overheid moet er met zijn handen van iemands lichaam afblijven. Overigens geloof ik nooit dat deze wet door de eerste kamer zal komen.

 • Uhm...

   

  Wellicht toch de boel omgooien en de vraag aan 18+ stellen: Zou u een donororgaan willen ontvangen als dat nodig mocht zijn? Dan ben je als vanzelfsprekend automatisch ook donor. En een extra vraag voor de nee-zeggers: zou u ondanks dat u niet wil ontvangen toch willen doneren? Voor alles onder de 18 jaar zou ik het er op aan laten komen. Ik vind het logisch om donor te zijn, maar ik snap ook de angst van mensen die er niet heel diep ingedoken zijn.

  reageer
 • Cornelis

   

  Absoluut tegen. Mijn lichaam is van mij en niemand mag daar aankomen. En al helemaal de overheid niet middels een wetgeving. Afblijven!! De vanzelfsprekendheid dat iedereen maar donor moet zijn en daar achteraf dan geen toestemming voor moet geven is de omgekeerde wereld. Hoeveel mensen zijn in de gelegenheid om hier adequaat op te reageren? En hoe vaak zal het administratief misgaan. Ik hoop ook dat de Eerste Kamer dit plan naar de prullebak verwijst.

  reageer
 • lies

   

  Je kunt nu toch laten registreren dat je geen donor wilt zijn? Dat doe je toch niet achteraf? maar nu? Ben zelf al jaren donor en men verplicht toch niets? Rijst bij mij wel de vraag of je zelf een donororgaan gaat weigeren als je er zelf een nodig hebt?

 • Barbara

   

  Het gaat bij het geven of ontvangen niet om mij persoonlijk. Dit gaat hier over hoe de overheid zich moet verhouden tot de burger. De staat gaat niet de keuze bepalen, dat doen mensen zelf (of niet). Je zult zien dat bij een volgende stap van mevrouw Dijkstra en vriendje Pechthold er voorwaarden aan het meedoen worden verbonden. Als jij die of die kleur hebt dan mag jij niet van......

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Helaas kan deze wet alsnog afgeschoten worden in de eerste kamer.

  reageer
 • Julia

   

  Dat hoop ik dan maar. Zoiets is altijd nog je eigen beslissing of je nu ja of nee zegt! De overheid moet zich hier niet mee bemoeien.

 • Daniel

   

  1. Je vrijheid word je niet ontnomen, je kunt gewoon aangeven dat je het niet wilt. 2. Geld aan verdiend??? Die heeft het duidelijk niet begrepen. Het gaat niet om orgaanhandel maar om orgaandonatie! Ga jij ajb zoals je bent gekomen want aan jouw organen hebben we helemaal niks.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert