Weerwind: 'Inderdaad aanrandingen in Parkwijk'

ALMERE
Het afgelopen jaar hebben er inderdaad aanrandingen plaatsgevonden in de Almeerse Parkwijk. Eén keer was in september 2015 in de Reine Claudestraat en één keer in september van dit jaar in de Frambozenstraat. Een derde incident in de Vlierbessenstraat uit mei 2016 wordt nog onderzocht. Dat maakte burgemeester Franc Weerwind woensdagavond bekend tijdens een extra gemeenteraadsvergadering. 

Die vergadering was aangevraagd door de PVV, nadat de lokale nieuwssite Almere-Nieuws zaterdag over de aanrandingen had bericht. De politie en de gemeente wilden in de dagen daarna niets over de zaak kwijt.

Radiostilte
Weerwind gaf aan dat ervoor gekozen is om niet naar buiten te treden omdat dit niet in het belang van het onderzoek zou zijn. Ook zouden de slachtoffers hebben aangegeven dat ze geen behoefte hebben aan media-aandacht voor de aanrandingen. 

De onrust die deze week ontstond nadat het artikel werd gepubliceerd, was geen reden voor politie en gemeente om van dat beleid af te wijken.

Rustig debat
Tot een politiek spektakel leidde het debat niet. De uitleg van de burgemeester stemde veel partijen tevreden. De PVV gaf aan blij te zijn dat er nu openheid is, al had dat volgens de fractievoorzitter Toon van Dijk veel eerder gekund. 

Politie op de tribune
Een delegatie van de politie zat bij de raadsvergadering op de publieke tribune. Na afloop werd wel ingegaan op vragen van de pers. Dat was niet, zoals gebruikelijk, door een voorlichter, maar door districtschef Famke van Spaendonk. 

"Wij hebben gemerkt dat de berichtgeving inderdaad wat reuring heeft gegeven, maar ook veel in herhaling viel. En uit onze bronnen is niet gekomen dat er onnodig veel onrust is. Wij stellen continu het slachtoffer voorop. Dat is het uitgangspunt", zo gaf Van Spaendonk aan.

"We willen juist voorkomen dat het slachtoffer hier jarenlang nog door achtervolgd wordt, omdat allerlei media er over berichten. Terwijl wij nog niks hebben onderzocht."

reacties (12)

 • Flevoburger

   

  Ik begrijp niet dat de overheid / autoriteiten nog steeds niet begrijpen dat juist het niet goed informeren / communiceren naar de bevolking leidt tot de enorme negatieve polarisatie in de maatschappij. Het zou goed zijn als een burgemeester / ambtenaren zich goed realiseren dat zij in dienst staan van de bevolking en niet andersom. Openheid / transparantie.......

  reageer
 • Johnny John Henderson

   

  Er zijn wel heel goede reden uiterlijk met de geboorte van het eerste kind in de familie Poldertown te verlaten.

  reageer
 • John

   

  Een 3e incident uit mei 2016 wordt nog onderzocht, zegt Dhr Weerwind. Lekker op tijd. Mag je hier uit opmerken, dat als er geen debat was geweest, het verder ook niet onderzocht zou worden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, de verkiezingscampagne is begonnen. De PVV gaat de komende maanden alle onvrede die er is opkloppen, aanboren, uitventen, uitsmeren, overdrijven, belichten en - last but not least - alles wat mis is aangrijpen om aan te tonen dat het huidige bestuur geen knip voor de neus waard is.

  reageer
 • Jan

   

  Dat stukje over slachtoffers die hebben aangegeven geen behoefte aan media-aandacht te hebben komt bijzonder ongeloofwaardig over. In de eerste plaats, sinds wanneer wordt dit standaard gevraagd dan, en ten tweede, media aandacht voor dit gebeuren betekent toch sosiewo nooit dat men de slachtoffers in de pers bij naam gaat noemen? Alweer een vreemd verhaal van die Weerwind..

  reageer
 • Karel

   

  Nee, natuurlijk worden slachtoffers niet bij naam genoemd. Maar media-aandacht betekent dat het een onderwerp van gesprek wordt. Op school, tijdens een praatje met de buren, in de supermarkt, bij je bijbaantje, etc. De meeste slachtoffers van dit soort dingen hebben niet de behoefte aan de herhaalde confrontatie.

 • laat alle reacties zien
 • Daniel

   

  Kunnen die burgemeester en politie commissaris misschien met spoed een baan als vakkenvuller gaan vervullen. Wat een kansloos geblabla, doen alsof er niks ernstigs gaande is, een serie aanrandingen en dan niet het gesprek aangaan met de wijk? Wat is dit?!

  reageer
 • .\/\/.

   

  "doen alsof er niks ernstigs gaande is" - dat maak jij ervan. Als iets niet met grote chocoladeletters op de voorpagina van een extra editie van de Televaag wordt gemeld betekent dat nog niet dat het niet serieus wordt genomen.

 • de waarheid

   

  Ach ja aanrandingen, verkrachtingen en misbruik van minderjarigen wordt in Nederland niet als ernstig misbruik gekwalificeerd. Kijk maar wat er in kerkelijke instellingen gebeurd is en nog gebeurt; 10.000-en u leest het goed tienduizenden slachtoffers en niet 1 veroordeling!!!! nu hier ook weer; gewoon de incidenten verzwijgen en zeker niemand waarschuwen om oren en ogen open te houden of om daar niet meer te komen na bepaalde tijden zodat een dergelijk voorval voorkomen kan worden..... echt heel erg zoals de rechtstaat zich ontwikkeld. Je zou bijna gaan denken dat men al weet wie de dader is (net als in de kerk) maar omdat het een notabele is (misschien), wil men er niets aan doen en geen ruchtbaarheid aan geven.......

 • Pzaal

   

  Schaamteloze vertoning van de gemeente Almere.

  reageer
 • Ankie007

   

  Heeft de vvd of pvv eigenlijk ook gevraagd in hoeverre de terughoudendheid te maken heeft met het azc? Dat was immers in het vorige verzwijggeval ook de reden.

  reageer
 • Kees

   

  Onjuist

 • Nvt

   

  En nog steeds vallen er slachtoffers in Almerebuiten is schandalig hoe er mee om gegaan word

  reageer
 • Harold

   

  Almere Buiten? Parkwijk ligt in Almere Stad.. Of speelt er meer? Ben benieuwd!

 • Ankie007

   

  Kan die burgemeester nu opstappen? Hoeveel meisjes hadden er in het belang van het onderzoek nog slachtoffer moeten worden.....

  reageer
 • Thomas

   

  Want het in de krant zetten tegen de wil van de slachtoffers is zou meer gevallen voorkomen? Nee dat zou het niet doen. Het enige dat het zou aanmoedigen is een angstcultuur die de vrijheid van vrouwen om zich door de stad te bewegen, zou inperken. Wegwezen met deze zielige stemmingmakerij dus.

 • almere

   

  juist deze burgemeester is zeker in de leer geweest bij de vorige burgemeester, ach het zijn maar incidentjes zeker gaan we op de zelfde tour verder hier soms met alles onder tafel houden .

 • De meester

   

  Gelukkig is het vermeend wat in het Nederalnds betekent dat er niets gebeurd is.

  reageer
 • Arabella Vaals

   

  Gelukkig al weer 6 jaar verhuisd... Danswijk, Parkwijk, toen al vreselijke stad geworden, rent achteruit.

  reageer
 • Antje Ha

   

  U bent toch wel buiten ALmere gaan wonen. En zit u nut als emmigrant in de USA het nieuwe uit het gehate geboortedorp te bekijken?

 • Bas

   

  Tsja alle gestudeerden en kapitaalkrachtigen hebben Almere reeds massaal verlaten

 • michael

   

  overdrijven is ook een vak !! Het gras is elders groener ??

 • Kees

   

  Achwelnee

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert