'Preventie cruciaal bij aanpak plastic soep'

ALMERE
Een ongelofelijke hoeveelheid plastic, van groot tot microscopisch klein. Dat heeft Almeerder Thomas van Thiel gezien tijdens zijn expeditie bij Noorwegen naar plastic in de zee.

Van Thiel zeilde eind augustus twee weken lang met elf anderen van de stichting 'By the Ocean we Unite' naar Noorwegen. Onderweg hebben ze plastic uit de zee gevist en bodemmonsters genomen. Een instituut in Stavanger doet onderzoek op dode vissen om na te gaan welk effect plastic heeft en hoe dit uiteindelijk de mens bereikt.

Volgens Van Thiel is het probleem alleen op te lossen als mensen zich bewust zijn van de gevaren. Opruimen alleen helpt niet, voorkomen moet worden dat plastic in de oceanen terecht komt. 

De Almeerder gaat volgend jaar vrijwel zeker mee met één van de drie vervolgexpedities, die de stichting heeft gepland bij Schotland, Spanje en Portugal.

reacties (5)

 • Ed Molenaar

   

  "Een ongelofelijke hoeveelheid"... Ik vaar al heel wat jaren over alle zeeën maar heb dat nog nooit gezien.

  reageer
 • johan65

   

  Misschien dat de (Urker) vissers gaan vissen naar de ''plastic-soup''? 431068

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Plastic vliegt niet en verteert niet. Het verwaait wel. Het drijft de hele wereld over en wordt opgenomen in ons voedselsysteem. Dus via de vis op je bord. Minder plastic en beter scheiden in het afval. Dat is onze gezondheid wel waard.

  reageer
 • dus toch

   

  In west Europa wordt afval al dermate gescheiden dat het nauwelijks in het milieu komt, de arme gebieden en de productie landen veroorzaken de grootste vervuiling. De favela's, townships en sloppenwijken zijn de grootste boosdoeners. Waarom? De mensen die daar wonen steken alle energie in overleven en zorgen voor hun gezinnen en familie. Al het andere is daar van ondergeschikt belang. Millieu problemen helemaal. Bezoek China eens en zie met Eigen ogen wat daar in de rivieren drijft. Wij westerlingen worden al ziek als we dat water zien, maar chinezen zwemmen er gewoon in. De gewone man ziet en ervaart het probleem niet alszijnde een problem en doet er dan ook niets aan.

 • urkse

   

  Wie maakt al dat plastic dan?Begin bij de bron.

  reageer
 • M Janssen

   

  Maar laat ze die preventie beginnen in de 3e wereld. Als je ziet wat daar vliegt het plastic je om de oren zodra het een beetje waait. Dan zit het bij ons wel goed, alhoewel het altijd beter kan natuurlijk

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, alle problemen zijn problemen van het buitenland hè? Het zal je misschienverbazen, maar het meeste plasticafval komt uit wat we 'Het Westen' noemen. hier ligt de consumptie het hoogst.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert