Burgemeester: 'blowverbod echt nodig'

DRONTEN
Het blowverbod in de gemeente Dronten komt er omdat politie, buitengewoon opsporingsambtenaren, maar ook burgers daar om hebben gevraagd. Dat zei burgemeester Aat de Jonge donderdagavond tijdens een commissievergadering. Daar werd gediscussieerd over het voorstel om blowen in het openbaar in de gehele gemeente te verbieden.

Veel politieke partijen zetten daar vraagtekens bij, en vroegen zich af of een verbod wel echt iets toevoegt aan bestaande manieren om overlast aan te pakken. Dat is volgens De Jonge zeker het geval. 

Hoe vaak er nu sprake is van overlast door blowen in Dronten is niet duidelijk. Dit omdat er nu in de praktijk niet wordt opgetreden tegen dit soort overlast. Het verbod betekent overigens niet dat blowers in Dronten voortdurend aangepakt gaan worden. Dit gebeurt alleen als dat echt nodig is, aldus De Jonge.

Eind september stemt de gemeenteraad definitief over het blowverbod, dat onderdeel uitmaakt van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Die gaat dan op een aantal punten gewijzigd worden.

reacties (29)

 • Rob

   

  Dan paf je die troep toch lekker zelf op tot je blauw ziet.

  reageer
 • Blowende frietje

   

  Gelukkig ben jij origineel...

  reageer
 • .\/\/. is niet van de blauwe knoop

   

  "Waar het om ging in mijn reactie, is dat men nog steeds durft te stellen dat blowers vreedzame en rustige personen zijn. Dat idyllische beeld is al sinds de jaren 80'achterhaald." - samenscholende marginalen die blowen zijn inderdaad geen vreedzame en rustige personen. Een blowverbod is dus nuttig om die overlast te kunnen bestrijden, daar is niets mis mee. Het gaat dan ook niet om de tevreden wietroker die thuis of in zijn tuin of langs de waterkant in zijn of haar eentje geen onrusstoker is. Nog over het wel of niet sociaal geaccepteerd zijn van alcoholmisbruik: dronkenschap wordt vaak lacherig benaderd. Toch richt alcohol in Nederland meer schade aan dan wiet. Een miljoen probleemdrinkers (ik ben er één van denk ik) en enkele honderdduizenden alcoholisten. Ga er maar aan staan.

  reageer
 • De Keizer

   

  Wat een onzin, blowen is toch veel minder minder erg dan drinken! Let daar is op ipv de mensen te pakken die niks verkeerds doen... typisch Dronten weer.

  reageer
 • Van Veen

   

  Ondertussen is de politie in het bos op jacht naar wildplassers en minderjarigen die een biertje nuttigen ;)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Guido

   

  Inderdaad, als ze gaan vechten, dan moet je ze oppakken omdat ze geblowd hebben. Dus mensen, ben je van plan om te gaan vechten, zorg dan dat je onder invloed bent van alcohol en niet van wiet, anders zwaait er wat. Daar gaat het om!

  reageer
 • Jan

   

  Daar gaat dit artikel niet over, en ik weet niemand die uitspraken doet als, alcoholmisbruik is sociaal geaccepteert. Misschien onder de jeugd die zoals altijd de grenzen opzoeken. Waar het om ging in mijn reactie, is dat men nog steeds durft te stellen dat blowers vreedzame en rustige personen zijn. Dat idyllische beeld is al sinds de jaren 80'achterhaald.

  reageer
 • Frank

   

  Beter focust u zich op de toekomst burgemeester.. Zoals de statuten uitwijzen floreerd Amerika in de staten waar gelegaliseerd is. Minder drugs gebruik minder criminaliteit meer geld voor onderwijs en preventie dmv belasting inkomsten. Dat kan men van het opium des volks'alcohol' niet zeggen. Grappig overigens sommige mensen hier.. Reacties plaatsen onder het synoniem van een ander. Zijn net ambtenaren😂oudbakken en niks maar dan ook niks origineels.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De focus op blowen en de problemen op straat is interessant en nuttig en op sommige plekken overduidelijk hoognodig, maar laten we niet vergeten dat ieder weekend in allerlei uitgaansgebieden een kleine burgeroorlog woedt vanwege massaal en ongeremd alcoholgebruik. Alcoholmisbruik is sociaal geaccepteerd, maar als we nou in totaal de overlast willen verbeteren is handhaving van het verbod op openbare dronkenschap misschien effectiever.

  reageer
 • Rob

   

  Opa Aat je hebt slappe knieën, er wordt gesproken van een blowverbod echter alleen wanneer het nodig is. Dus het kan vriezen of het kan dooien. Deze maatregel slaat helemaal nergens op en in de praktijk veranderd er dus helemaal niets. Zoveelste bewijs dat Opa Aat beter zijn tuintje kan gaan schoffelen en dat Dronten een burgemeester krijgt met ballen.

  reageer
 • Daniel

   

  Tjaah... dat heb je als je je met illegale zaken bezig houdt.

  reageer
 • elza

   

  De zijkant van station Almere buiten( trap naar boven ) loop je door een rookgordijn van weed, maar als je er wat van zegt word er naar je geschreeuwd door de puntje puntje jongeren dat je een rascist bent en ze staan dan dreigend voor je ,door de mbojongeren.( die ook nog eens stoned in de klas zitten) Wanneer gaan er maatregelen komen en ook het roken op het nu overdekte perron is normaal, want er is geen handhaving en de burgers zijn ban voor gedoe.. Ik ook.

  reageer
 • Jan

   

  Misschien ging dat 20 jaar geleden nog op, maar tegenwoordig zie je overal groepen hangjongeren, blowend, provocerend, en vooral behoorlijk intimiderend naar voorbijgangers. Dat verhaal over tevreden rokers is allang niet meer zo. Meer ontevreden jongeren die zich afzetten tegen de maatschappij, diezelfde maatschappij die hun uitkering betaalt overigens. Het is ook een beetje vreemd, met een gedoogbeleid, dat het tegenwoordig als normaal wordt beschouwd om maar blowend op straat rond te lopen, alsof het een recht is. Het wordt ook tijd dat men maar eens haast maakt met verkeerscontroles waarbij naast alcoholgebruik, ook op cannabisgebruik wordt getest. Zat landen waar dit allang gebeurd.

  reageer
 • algeheel verbod van die stink troep,snap zo en zo niet dat het in Nederland wordt toegelaten wiet in het openbaar te gebruiken,in andere landen Word je hiervoor behoorlijk gestraft...maar ja tolerante nederland he....

  reageer
 • juinen

   

  natuurlijk burgemeester. jazeker burgemeester......

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, dat zal wel helpen. In landen waar blowen verboden is en dat verbod wordt gehandhaafd komen jongeren meer en vroeger in aanraking met wiet, en via circuits waarin nog veel gevaarlijker drugs circuleren. Tel uit je winst.

  reageer
 • kees d.

   

  Wat een onzin!!! Men kan zich beter richten op het voorkomen van blunders waar het college en de controlerende raad vreselijk goed in zijn. Of valt dit ook weer onder de blunders.

  reageer
 • Marc

   

  Serieus???? Iedereen verbieden om te blowen omdat jij een beetje rommel om het huis hebt? Dus als er alcohol drinkende jongeren een beetje rommel maken dan gaan we ook alcohol verbieden?

  reageer
 • Jan

   

  Geen cijfers. Geen onderbouwing. Handhaven? Mwah misschien als t een keer uitkomt. Misschien is een verbod op alcohol ook handig? Kan je altijd iemand oppakken als het je uitkomt.

  reageer
 • SJP

   

  Wat een stuk sjagrijn die burgemeester.... Hij kan er beter zelf eentje opsteken.. !

  reageer
 • Yoshua

   

  Een blowverbod is pure onzin, doe dan een rookverbod instellen in Dronten. Dan pak je echt de overlast aan.

  reageer
 • De Vries

   

  Nou ook nog in Lelystad. Politie en gemeente doet niets aan blowende hangjongeren naast ons huis. Er is een plek gemaakt om te vissen, maar daar hangen alleen jongeren rond die er een puinzooi achterlaten. Maar weghalen doet de gemeente niet.

  reageer
 • Ron

   

  Geldt dat voor de hele regio Zwolle??

  reageer
 • August

   

  Nou dan zal Lowlands wel gaan verkassen.

  reageer
 • Daniel

   

  Goed plan, die troep gewoon weren uit de maatschappij.

  reageer
 • Blowtje

   

  Wat een pakket boter op t hoofd!! Een verbod maar geen handhaving?! Waar slaat t verbod dan op??? Open een coffeeshop, legaliseer t en maak t transparant. Dan verdwijnt de evt overlast vanzelf! Blowen blijven mensen toch wel doen. Haal t uit t illegale circuit mensen. Het is 2016!!

  reageer
 • Marc

   

  Ik vraag me af wat hiervan de bedoeling is. We gaan het verbieden......maaaaar.....we gaan niet heel streng handhaven. Dus we weten allemaal weer niet waar we aan toe zijn. Maak een keuze. Verbieden of legaliseren!

  reageer
 • Bob M

   

  Een tevreden roker is geen onruststoker.

  reageer
 • Vrolijk frietje

   

  Zo verkoop ik helemaal niks meer !!!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert