Brand in asfaltverwerkingsbedrijf

LELYSTAD
In een asfaltverwerkingsbedrijf aan de Asfaltweg in Lelystad is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken.

Een vastgelopen transportband in een silo veroorzaakte de brand. De brandweer kwam met meerdere eenheden ter plaatse en had de brand snel onder controle.

Er is niemand gewond geraakt bij de brand.

reacties (3)

 • Rob

   

  Prachtig verwoord door de hr van Wijlen. Echter geheel onwaar: Teer wordt niet meer gebruikt in het asfaltproductieproces. Allerlei instanties keuren hierop waar door de aanwezigheid van teer is uitgesloten in oud asfalt wat wordt hergebruikt. Tevens worden er overal in Nederland met metingen gecontroleerd of de uitstoot binnen de toleranties ligt. Zelfs op de weg waar het asfalt wordt verwerkt en men het hevigst wordt blootgesteld aan de dampen, heeft men nog nooit nadelige effecten voor de gezondheid kunnen vaststellen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Beste Rob, Ik werk zelf in deze sector en weet dat niet elke steen gecontroleerd wordt of zelfs niet elke vrachtwagen. Zowel inkomend (oud asfalt) als uitgaand (nieuw asfalt). Bij de verwerking wordt ook total niet gemeten hoor op eventuele kwalijke dampen. Daarnaast is het zo dat er diverse installaties zijn waar teer wordt verbrand (oa Rotterdam), daar wordt de uitstoot wel opgevangen, wie zegt jou dat vd Lee dit niet doet zonder de boel op te vangen ?

 • Mij

   

  Een iets te makkelijke conclusie. Is het niet aan de overheden dmv metingen om aan te tonen de lucht ongezond is? En daarbij komt de lucht van de asfaltcentrale de 2 rubber verwerkende/producerende bedrijven, of de handelaar in oude olie? De "verstikkende" walm is als het goed is 99.9 % waterdamp.

  reageer
 • Ton van Wijlen

   

  En wederom dreef die verstikkende walm met de heersende oostenwind en via de Wortmancorridor (de "schoorsteen" van de asfaltcentrale) het biologische landbouwgebied in. Maar dat niet alleen: ook de Groene Velden kregen hun aandeel. Immers, de gezondheid bedreigende walm werd volop aangezogen, rechtstreeks de groene wijk in. Altijd weer drijven bij oostenwind de uitstootgassen van verbrande teer en rubber de meest ecologische flank van Lelystad in, waarna ze neerslaan op gewassen en in longen. Leg die centrale toch stil als er oostenwind wordt voorspeld!

  reageer
 • William

   

  Er worden geen teer en rubber bij asfaltproductie gebruikt. En uit de schoorsteen komt niets schadelijks, ook geen gassen, alleen waterdampen(waar overigens wel een luchtje aan kan zitten).

 • KC

   

  Bij het vervaardigen van asfalt wordt geen teer en rubber gebruikt. Alleen bitumen, zand en grondsoorten. Ook wordt er gerecycled asfalt gebruikt waar geen teer of rubber in zit.

 • Tuuk

   

  Die bedrijven zaten er al toen de Groene Velden nog in de dop zaten! Dan had de Groene Velden niet om de hoek bij een industrieterrein moeten gaan zitten. Industrie veroorzaakt vervuiling dat weet toch iedereen, of weet ik dat alleen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert