Drones steeds populairder onder boeren

MARKNESSE
Boeren zetten steeds vaker een drone in om hun gewassen in beeld te brengen. Akker Analyse uit Marknesse is een van de drie bedrijven in Nederland die dit soort foto's van akkers vanuit de lucht maakt. Volgens eigenaar Peter Holster werd hij met zijn drone vorig jaar een paar keer per week ingehuurd om een vluchtje te maken, inmiddels gaat het al om een paar keer per dag.

De infrarood opnames die de drone vanaf 150 meter hoogte maakt, laten zien waar op de akker het gewas goed groeit en waar minder. Een boer kan aan de hand van die informatie bijvoorbeeld bepalen of en hoe veel extra water er moet worden gegeven. Ook kunnen bestrijdingsmiddelen veel preciezer worden toegepast. Dit extra paar ogen zorgt ervoor dat een boer efficiënter kan werken, waardoor de kosten lager worden en het milieu minder belast.

Philip Kroes uit Nagele ontwikkelt en verkoopt meststoffen. Hij laat geregeld een drone boven zijn proefvelden vliegen. Kroes denkt dat de informatie uit de luchtfoto's in de toekomst gebruikt gaat worden om robotjes op de grond aan te sturen. Dan kan zelfs per plant bepaald worden, hoe de grondkwaliteit is en of die ene plant voedsel- of watergebrek heeft. 

reacties (5)

 • Olaf

   

  Maximale vlieghoogte per wet bepaald is 120 meter voor hobbydrones, en 50 meter voor professionals. Ik wil niet zeiken, maar regels zijn er voor iedereen, ik houd mij er als hobbyist ook aan!

  reageer
 • Faith

   

  Wat gaaf om zo om te gaan met onze kostbare grond,maar waar gaat dit stoppen ?Een op zonne-energie vliegend geval met instant-regendruppels en dito meststoffen die een precisiebombardement op bloemkool 286 ,kavel 766 kan uitvoeren ? Vast !750541

  reageer
 • Christel

   

  Beste De Almeerder.. De ABN-AMRO doet aan precisielandbouw weinig.... praten ja.... maar ondernemers onder helpen... niet echt

  reageer
 • De Almeerder

   

  Dit doen de meeste boeren al jaren. In vakjargon heet dit 'precisielandbouw'. Interessant leesvoer is het onderzoeksrapport 'Hightech Agrosystems' van ABN AMRO.

  reageer
 • Barry

   

  Philip Kroes woont in Dronten en niet in Nagele. #fail

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert