Gesteggel om stuk landbouwgrond bij Urk

URK
Een boer uit Ens eist in een kort geding dat een collega een perceel van 21 hectare bij Urk voor 1 november ontruimt. De eiser kocht dit voorjaar de grond voor 1,6 miljoen euro, maar de huidige gebruiker claimt dat hij tot 2020 het gebruiksrecht heeft.

De grond bij de Staartweg was in het bezit van een projectontwikkelaar, die hoopte dat de gemeente Urk in die richting zou uitbreiden. Omdat dat niet gebeurde is de grond via een executieveiling verkocht. De gedaagde woont en werkt op het perceel en heeft naar eigen zeggen tot 2020 het gebruiksrecht, tenzij de nieuwe eigenaar de grond wil bebouwen. 

De koper gaat er vanuit dat hij na de oogst de landbouwgrond mag gebruiken. Hij zegt dat hij 1 november aan de slag wil omdat hij nu 8.000 euro per maand kwijt is om zijn lening te voldoen voor de aankoop van de grond. Maar ook de huidige gebruiker zegt de grond hard nodig te hebben om rond te komen met zijn landbouwbedrijf. De rechter doet op 3 oktober uitspraak.


 

reacties (6)

 • De advocaat

   

  De grond nodig om rond te komen maar het wel verkopen en dan ieder moment er af gezet kunnen worden wanneer er gebouwd moet worden. De nieuwe eigenaar moet gewoon een schuurtje zetten. Dan wordt er gebouwd.

  reageer
 • urkse

   

  Alles stond in de voorwaarden bij de executie verkoop.

  reageer
 • Erik

   

  Er zal zeer waarschijnlijk een beding op de eerste transactie zijn geweest inzake gebruiksrechten. Dat beding is kennelijk niet meegedeelt aan de laatste koper. Fout van de notaris?

  reageer
 • Klaas

   

  De een zijn brood.....

  reageer
 • Kleurrijk

   

  En de projectontwikkelaar? Die heeft z'n centjes gekregen.

  reageer
 • Louise

   

  En van wie heeft de projectontwikkelaar het in eerste instantie gekocht? Ik neem aan van degene die er nu nog woont, dus ook die heeft geld gekregen voor de grond.

 • laat alle reacties zien
 • Welles Nietes

   

  De welles en nietes wet is dus van toepassing.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert