Partners moeten tonnen betalen voor Nieuw Land

LELYSTAD
Het tekort van enkele tonnen bij het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad moet worden opgelost door de deelnemende gemeenten en Waterschap Zuiderzeeland. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman zijn de partners daarvoor juridisch aansprakelijk. Dat geldt ook voor de provincie zelf. 

Het is de bedoeling dat het Nieuw Land Erfgoedcentrum volgend jaar met de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed opgaat in Batavialand. Voor die tijd moeten de geldproblemen van het erfgoedcentrum zijn opgelost, omdat het anders ten koste gaat van die nieuwe organisatie.

Deze week bleek uit een brief van de museumdirecteur dat het om een tekort van zeker enkele tonnen gaat. De deelnemende gemeenten zijn Urk, Zeewolde, Lelystad en Dronten.

Dit najaar moet er een beslissing worden genomen over de vorming van Batavialand. Provinciale Staten vergadert in november verder over dit onderwerp. Dan moet er ook meer inzicht zijn in de tekorten bij het erfgoedcentrum.

reacties (17)

 • Den

   

  Het lijkt mij niet zo moeilijk: Eefgoed centrum: opdoeken, Agora: opdoeken, Oostvaardersplassen : opdoeken, die ellendige A6: opdoeken, buurtcentra: linkse hobby's: opdoeken, dat niet functionerende ziekenhuis met graaiers: opdoeken, die criminelenbuurt Waterwijk:opdoeken, Flevoland: opdoeken, kwaliteit van leven: opdoeken.

  reageer
 • Robert

   

  Subsidie is belastinggeld opgebracht door alle burgers. Hebben alle burgers interesse in het Nieuwe Land, Bataviastad en Erfgoedcentrum ?. Nee, anders waren er geen tekorten. Conclusie: Niet rendabel: opheffen. Er is de laatste tijd al heel veel geld in deze hobby van sommige mensen gestoken en dat moet maar eens afgelopen zijn.

  reageer
 • waterwijker

   

  Ons land gaat kapot aan de desinteresse van de gemiddelde burger. Die cultuurhatende horken moeten zich diep schamen, met hun geklets over "hobby's" waar het zaken van nationale betekenis betreft. Het lijkt wel of juist voor de autochtone Nederlander een verplichte inburgeringscursus nog het hardste nodig is, daar zijn ook de reacties op dit onderwerp weer een schrijnend voorbeeld van.

 • kiezer

   

  Heeft de Gedeputeerde zijn bijbaantje als voorzitter bestuur Nieuw Land gemeld bij de Griffie van de provincie Flevoland of handelt hij hetzelfde als Neelie Kroes (Bahama-paper)

  reageer
 • flevolander/lelystedeling

   

  Deze functie ( lid van Gedeputeerde Staten) is ONVERENIGBAAR met die van voorzitter van Nieuw Land. Grote belangenverstrengeling en tegenstrijdige belangen. Je kunt je in dit geval inzetten voor 1 organisatie. Maar ja, in VVD en D'66 kringen kan schijnbaar alles.

  reageer
 • johan

   

  Uhh even denken, in Almere was Rene Peeters (D66) ook voorzitter van de urban Greeners, een dossier waar hij zelf verantwoordelijk voor was. Hij heeft per direct zijn functie als voorzitter neer moeten leggen omdat dit direct indruist tegen de integriteit van een bestuurder omdat er een directe belangenverstrengeling is. Nu weer een D66 bestuurder die in een soort gelijke situatie zit. zowel politiek als uitvoerend verantwoordelijk voor dezelfde organisatie. Dit kan en mag niet, waar is de commissaris van de koning? Integriteit van bestuurders staat ter discussie. Hierdoor verliest de burger het vertrouwen in het openbare bestuur. Waar is de Pers?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • johan

   

  Hoe is het mogelijk, is de RvC niet onder leiding van een zekere heer van Bemmel. uhhhhh even denken wat heeft hij nog mee gedaan? Omniworld Almere, Podium grote markt Almere, Kasteel Almere, en ik mis er zeker nog wel een paar

  reageer
 • Ferdinand

   

  Ondanks de tonnen verlies zijn ze nog op zoek naar een nieuwe medewerker: Hoofd publiek en presentaties (http://www.indeed.nl/m/viewjob?jk=fde68ee344898a76&from=serp) Lijkt me verstandig eerst de boel op orde te brengen en de uitgaven in overeenstemming te brengen met de begroting!!!

  reageer
 • statenwatcher

   

  Een Gedeputeerde die de direkteur van NLE opdracht geeft de brief te schrijven aan PS. Hij ontwijkt de risico's en heeft een dubbele pet op. Kwam ook gisteren in de Staten ongeloofwaardig over m.b.t. de toekomst van BataviaLand, dat op 1 januari 2017 in werking moet zijn.November a.s. in de Staten definitief besluit doorgaan of executie. Gemeenteraad Lelystad er komt ook heel wat op Uw af, maak de borst maar nat.

  reageer
 • Hans

   

  Naast de gemeenten en waterschap is ook het rijk partner in Nieuwland. Ik had verwacht dat gedeputeerde Gijsberman zijn huiswerk goed had gedaan want een wijziging van de regeling Nieuwland moet door de kamer behandeld worden en de doorlooptijd is minstens 4 maanden. Wie beheert de centen van Nieuwland dus in januari/februari? Is dat de directeur Hans Maris van Batavialand. Dan kan ik wel voorspellen dat de eerste twee maanden van volgend jaar alle partners weer aan een flink verlies moeten bijdragen ten koste van speeltje Batavialand. 300.000 bezoekers laat me niet lachen dat zijn er 10 keer zoveel als nu. Welke gemeenten of staten prikt die grote luchtballon door?

 • Barbara

   

  Is toch een gek idee om van Batavialand drijvend op tonnen schuld een levenswaardig bestaan te verwachten? Snap de gegadigden ook niet echt die dit land zo graag willen gaan besturen.

  reageer
 • StevieW

   

  Het tekort zal uiteindelijk moeten worden opgehoest door de burgers. Opdoeken deze bodemloze subsidiepot.

  reageer
 • belastingbetaler

   

  Waar ging het fout....wie bepaald hoogte budget....welke politiek wordt hier gedreven. Leuk rekenkamer onderzoekje....vooral als reden wordt opgegeven dat het bezoekersaantal sterk is achter gebleven....dat wist toch iedereen dat jaarlijks maximaal 10 tot15.000 bezoekers en je begroot 100 voudige...wie slaapt heren bestuurders.

  reageer
 • Robbie

   

  Ze kunnen beter de stekker uit het Erfgoedcentrum trekken. Het blijft een bodemloze put. Het feit dat het zo weinig mensen trekt, is omdat het totaal niet interssant is wat geboden word.

  reageer
 • Dirk2

   

  De verliezen zijn indicatief "enkele tonnen"... Wellicht verstandig eerst de echte cijfers af te wachten, hard ingrijpen en daarna besluiten wat te doen als het om geld gaat. Gemakzuchtig weer om gewoon de claim te leggen bij de diverse partijen! Wanbestuur dus?

  reageer
 • Esveen

   

  T.o.v. de Agora en meer culturele instellingen een bedrag dat niets voorstelt. Die praten altijd over een miljoen of meer.

  reageer
 • Frits

   

  Allemaal opdoeken dus. Weg met die bodemloze putten. Laat Nieuwland nu maar eens lekker failliet gaan. Dat hele Batavialand is ook een utopie.

 • Raymond

   

  Zonde van het geld. Volgend jaar is het weer hetzelfde verhaal. Sluiten dat museum. Als je er een keer bent geweest heb je het wel gezien.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Mooi dan, dan weet een ieder waar het Enexis geld voor besteed kan worden, hopelijk wordt het vrienden van vrienden probleem dan ook geëlimineerd en gaat het geheel (museumpark) onder een enkele directie verder en dan bezoldigd zonder poeha als vertrek premies auto van de zaak etc.

  reageer
 • Guus

   

  Dacht het niet. Opdoeken die handel, blijft een bodemloos vat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert