RvS: Dwangsom na permanente bewoning terecht

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde heeft terecht een dwangsom opgelegd aan een bewoner van bungalowpark Flevo-Natuur. Dat heeft de Raad van State bepaald. De gemeente Zeewolde legde een dwangsom op van 25.000 euro omdat de bewoner permanent verbleef op het bungalowpark. 

De zaak speelt al jaren. De Zeewoldenaar gaf aan dat hij in 2001 dakloos was geworden nadat de gemeente zijn bijstandsuitkering had geweigerd. Hij liep een huurachterstand op en moest zijn huis uit. Zo kwam hij op een camping terecht en daarna op het bungalowpark.

Permanent wonen soms gedoogd
De man dacht dat zijn situatie gedoogd zou worden. De gemeente gedoogt namelijk permanent wonen op het bungalowpark voor wie er tussen 1988 en 2003 is gaan wonen.
Maar daarvan is in dit geval geen sprake, stelt de gemeente. De Raad van State gaat in die afweging mee.

Aanpak illegaal gebruik
Zeewolde probeert illegale bewoning op de bungalowparken aan te pakken. Uit onderzoek bleek eerder dat veel vakantiehuizen in de gemeente illegaal worden gebruikt. Omdat je er niet permanent mag wonen, zijn de huisjes goedkoper. Verder zouden er problemen kunnen ontstaan omdat de leefpatronen van vakantiegangers en 'bewoners' verschillen. 

Controle kost veel geld
Binnenkort bespreekt de gemeenteraad van Zeewolde de controle op de bungalowparken. Die kost jaarlijks bijna 200.000 euro. De vraag is of Zeewolde zo streng moet blijven, nu in Dronten en op de Veluwe stemmen opgaan om permanente bewoning toe te staan, om zo verloedering van de parken te voorkomen.
 

reacties (6)

 • Aad Aardema

   

  Heb de uitspraak gelezen. Volgens mij heeft de gemeente bij de raad van State gelogen door te zeggen dat de gedoogregeling alleen geldt op Flevonatuur. Ook voor andere plaatsten in Zeewolde zijn gedoogverklaringen afgegeven. Maar als burger staan we machteloos tegenover liegende ambtenaren.

  reageer
 • Kees Prins

   

  Stel dat deze burgemeester en zijn pieten eens iets doen voor de Zeewolder ondernemers of burgers. Elke keer weer loop je tegen een muur aan waar absoluut niet doorheen te komen is. Kom je met goede plannen voor iets wat er nog niet is in dit dorp, is er weer een ander bestemmingsplan (lees vriendjespolitiek). Dat deze gemeente heel veel geld binnenharkt door toerisme schijnt ze niet te boeien. Dat die mensen die er wonen zo'n park ook buiten de vakanties overeind houden is ook niet de zorg van deze bestuurders. Gek he dat er zoveel leegstand is in het centrum, de mensen die hun geld willen en moeten besteden worden gewoon weggejaagd uit Zeewolde! En deze burgemeester is al lang niet meer vóór de Zeewoldenaar.....

  reageer
 • Henk

   

  Als recreant kom ik vaak op Flevo Natuur. Het zou erg jammer zijn als dit park verdwijnt. Ik kan me voorstelken dat de inkomsten van vaste bewoners net de druppel zijn om te overleven. Waarom denkt de Gemeente niet na over een oplossing. Laat mensen wonen waar ze willen. We moeten met alles ons richten op Brussel, volgens mij mag je in heel Europa wonen waar je wilt. KOM OP GEMEENTE. TOON WAT LEF . Groet Henk.

  reageer
 • Karin,

   

  Waarom gaat de Gemeente niet verdienen aan het afgeven van vergunningen. Zeker op Flevo Natuur is de aparte leefsfeer een van de reden dat men niet in een woonwijk wilt wonen. Zeewolde zou zichzelf op de kaart kunnen zetten. Naast het Scoutingcentrum, ook het mooiste naturistendorp van Noord Europa. Nb. Niet alleen de burgemeester is zo dom. De rest van de raadsleden duiken ook voor vooruitgang.

  reageer
 • recreant

   

  Zeewolde mag zich op de borst slaan, weer iemand ongelukkig en kapot gemaakt. De vendetta van burgemeester Gorter gaat maar door. De grote vraag is echter wel. Wat moet er met al die leegstaande en verpauperde parken gebeuren, nog afgezien van alle kapitaalvernietiging. Dergelijke parken trekken ongenode gasten en illegale praktijken aan. Lieden die zich onbespied wanen en onder de radar willen blijven, zijn de nieuwe 'huurders'. Voorbeelden te over, maar dat houdt deze gemeente liever buiten de publiciteit. Kortom het ene probleem verruilen voor het andere. Zo blijft de burger linksom of rechtsom opdraaien voor de kosten en houd je de ambtenaren aan het werk. De CV van de burgervader wordt steeds 'indrukwekkender'.

  reageer
 • Marcel

   

  Niet huilen, je weet toch gewoon wat de regels zijn op zo'n park, daar heeft een ieder zich aan te houden

 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Wat doet gemeente dronten eigenlijk met die 2 ton 'besparing'?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert