Flinke kritiek op miljoen voor Windesheim

LELYSTAD
Een groot deel van de Lelystadse gemeenteraad heeft kritiek op onderwijswethouder Elly van Wageningen. Ze is namelijk niet van plan één miljoen euro terug te vragen van Hogeschool Windesheim. De school beloofde ooit ook een HBO-locatie te openen in Lelystad. Dat ging niet door, terwijl de gemeente er wel voor heeft betaald. 

Belofte
“Er is een belofte gedaan: Lelystad wordt lesplaats. Er is drie miljoen euro ingestoken. Dat is een hoop geld, waar we veel mee kunnen. Maar er is geen lesplaats. Mooi dat leerlingen naar Almere of Zwolle kunnen, maar daar hoeven wij geen drie miljoen in te steken”, zegt fractievoorzitter Caro Buitink van de SP.

Onder andere de PvdA, GroenLinks en de Inwonerspartij laten vergelijkbare geluiden horen.

Hoewel Lelystad in totaal drie miljoen heeft geïnvesteerd in Windesheim wordt slechts over het terugvragen van één miljoen gesproken.

Profiteren van Almere
Volgens wethouder Van Wageningen heeft Lelystad wel degelijk veel gehad aan de investering. Een goed lopende hogeschool in een buurgemeente is ook wat waard, zo is de gedachte.

Dat noemt de VVD-raadslid Evert Marseille een ‘wel erg makkelijke redenering’. “Als in 2010 was gevraagd aan de raad: willen jullie drie miljoen betalen om een goede relatie met Windesheim te krijgen? Dat voorstel zou dan niet eens ingediend zijn.”

Onzekerheid
Een andere reden die meespeelt om het geld niet terug te vragen, is het feit dat niet helemaal zeker is of dit ook zomaar kan. Er zou wel eens een lange juridische strijd uit kunnen komen, waarschuwt de wethouder. 

De gemeenteraad spreekt dinsdagavond over de kwestie.

reacties (10)

 • peteratea

   

  Zolang Lelystad provinciehoofdstad is mag ze ook best iets in die provincie investeren. Het naar elkaar toe groeien van de twee naast elkaar gelegen plaatsen is mislukt vanwege de druk van de natuur- en milieumaffia: Oostvaardersplassen. De jeugd in Lelystad mag blij zijn dat ze nu een keuze kunnen maken om verder te leren in of Zwolle, of Almere. Maar - inderdaad - Almere stuurde ook 10 miljoen naar Lelystads OMALA om een Lelystads vliegveld to supporten.. Ik vind dan ook dat Lelystad niet moet zeiken over dit geld, basta.

  reageer
 • Student af

   

  Wat kan een gemeenteraad toch kortzichtig zijn... Ik heb destijds vanuit Lelystad mijn HBO opleiding in Amsterdam moeten volgen en had er zoveel voor over gehad als dit vanuit Almere kon! Kom op zeg!

  reageer
 • raadsvolger

   

  Ook de voorganger( Willem Jager) van de huidige wethoudster had een groot aandeelin de Windesheim affaire. Hij weet hoe je met geld kunt strooien of subsidies kunt verkrijgen (Batavia-Haven, ook dit geld zien we nooit meer terug). Verder krijgt de gemeente nog meer financiele tegenvallers t verwerken: Nieuw Land Erfgoedcentrum. Dus College van B&W en RAAD ! maak Uw borst maar nat en RAAD zet U schrap.

  reageer
 • Bas

   

  Laat dit maar eens goed uitgezocht worden. Dit deugd van geen enkele kant. Lijkt mij meer aan de hand te zijn.

  reageer
 • Maartje

   

  Dit klopt natuurlijk voor geen meter. Er spelen behoorlijk valse belangen hier. Als er zulke vrijblijvende afspraken worden gemaakt, is dit een kwalijke zaak en dient er ontslag voor zo een grote misstap.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Overigens: van de coalitie vinden alle partijen behalve de CU (partij van wethouder Van Wageningen) blijkbaar dat het geld terug moet. Samen met GL vormen die een meerderheid. Ben benieuwd of VVD, PvdA, SP, Inwonerspartij ook bereid zijn om de coalitie te laten klappen al Van Wageningen blijft weigeren. Een nieuwe coalitie zal al snel om de twee grootste partijen VVD en Leefbaar Lelystad gebouwd worden. Komen daar dan SP en PvdA bij? Of D66, Inwonerspartij en CDA? Of gaat de huidige coalitie verder met een nieuwe CU-wethouder? Voor de VVD is er een kans om een rechtse coalitie te vormen met LL, IP, D66, CDA. Misschien is dat een extra prikkel om nu zwaar in te zetten. Veel mensen zijn immers ook niet meer zo blij met PvdA-wethouder Fackeldey.

  reageer
 • frits

   

  Wat een belachelijk gedoe. Dat geld was bedoeld voor een vestiging in Lelystad, zodat de lokale economie versterkt wordt. Windesheim heeft die vestiging niet geopend, er dus ook geen geld aan uitgegeven, dus kan dat geld gewoon terugbetaald worden. Als de afspraak helder was, is en rechtszaak voor Windesheim kansloos. Het is geen taak voor de gemeente Lelystad om HBO in Almere of Zwolle te financieren. sterker nog, eigenlijk is dat voor geen enkele gemeente een taak. De HBO's krijgen daarvoor zelf geld van het rijk. Het feit dat een wethouder geld voor een niet-geleverde prestatie niet terug wil vorderen, doet suggereren dat ze (of haar voorganger) achter de schermen handjeklap gedaan heeft. De verwachting van een rechtszaak suggereert ook dat het geld niet eenduidig aan een Lelystadse vestiging gekoppeld is. Als dat zo is, dan moet deze wethouder haar biezen pakken. Dan heeft ze (of haar voorganger) namelijk niet goed uitgevoerd wat de raad besloten heeft, met een ernstig financieel gevolg.

  reageer
 • Geld

   

  Het lijkt wel of wij onze buurgemeentes aan het sponseren zijn. Als je een afspraak maakt en de tegenpartij houdt zich niet aan de gemaakte afspraken: geld terug.

  reageer
 • michael

   

  ach Almere betaald weer mee aan dat onzin industrieterrein bij Lelystad Airport.

 • KC

   

  Dit is niet te filmen. Lelystad had een vestiging moeten krijgen. Almere lacht zich dood. Ik begrijp de CU wel met haar wethouder, maar waar blijven de andere partijen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Als mw. Van Wageningen zo met ons geld omgaat nemen de zorgen toe. Dan is 55 mio voor een nieuw schoolgebouw ook niks! Schud deze maar uit de spreekwoordelijke mouw. Of vraagt de CU hiervoor steun bij Almere? Want tja een exorbitant, totaal onnodig gebouw heeft ook voor Almere toegevoegde waarde. Al is het maar om deze fout in eigen gemeente voor te zijn.... Waar is onze CU wethouder als het om normstelling gaat? Dat geld moet gewoon terug, dat is de waarde!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert