Gedeeltelijke vrijspraak van belediging Joden

LELYSTAD • Ma 26 september 2016 | 9:37 • Maandag 26 september 2016 | 9:37
De rechtbank in Lelystad heeft een man uit Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier weken, waarvan twee weken voorwaardelijk, omdat hij zich tijdens een rechtszitting beledigend heeft uitgelaten over Joden.

De man was op het matje geroepen om een e-mail die hij naar 34 scholen in Nederland verstuurde. Ook een school in Lelystad kreeg de mail. In het schrijven zou de man zich beledigend hebben uitgelaten over Joden. De zaak kwam aan het rollen toen het Bureau Gelijke Behandeling aangifte deed.

De rechtbank spreekt hem daarvan vrij, omdat zij van mening is dat de man de mail verstuurd heeft in het kader van het maatschappelijk debat. Hoewel er kwetsende dingen in stonden, maakt dat volgens de rechtbank niet de hele mail grievend.

Wel veroordeelt ze de man wat hij tijdens de strafzitting zei. Die uitspraken deed hij niet in een kader van een maatschappelijk debat en daarmee heeft hij zich in het openbaar beledigend uitgelaten, zegt de rechtbank.

De officier van justitie vond dat de man zich aan beide feiten schuldig heeft gemaakt en eiste twee weken geleden een celstraf van drie maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel