Celstraf voor 'Syrieganger', OM ontevreden

ALMERE
De rechtbank heeft een 19-jarige Almeerse 'Syriëganger' veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Dat betekent dat hij na het vonnis niet de gevangenis in hoeft, omdat hij al in voorarrest heeft gezeten. Ook kreeg de man een taakstraf van 120 uur. Het Openbaar Ministerie is ontevreden over het vonnis en heeft direct hoger beroep ingesteld.

Terrorisme
De Almeerder werd vorig jaar oktober opgepakt bij de grens van Bulgarije. Volgens het OM wilde hij zich daar aansluiten bij IS en had hij onder andere opruiende teksten bij zich. De rechtbank ging hier niet helemaal in mee en veroordeelde hem alleen voor deelname aan een terroristische organisatie.

Arrestatiebevel
De man werd door de autoriteiten in de gaten gehouden toen er signalen waren dat hij radicaliseerde. Er werd een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd toen hij naar het buitenland vertrok. Een paar dagen later werd hij opgepakt toen hij de Bulgaarse grens richting Turkije wilde oversteken.

Proeftijd
De man was in afwachting van het vonnis al op vrije voeten, maar wel onder voorwaarden. Hij draagt een enkelband en hij mag geen contact opnemen met verschillende mensen. Dat wordt de komende twee jaar doorgezet tijdens zijn proeftijd. Daarnaast mag hij niet in de buurt van internationale luchthavens komen en moet hij op twee kilometer afstand van de landsgrenzen blijven.


reacties (6)

 • Ed Molenaar

   

  Waarom bepalen wij of iemand daar wel/niet mag zijn?

  reageer
 • Jan

   

  Men leert hier niet eens van wat er in Frankrijk pas is gebeurd. Ook zo een idioot met een enkelbandje om, die een priester heeft onthoofd... Met dat bandje om dus.. Fijn dat we zo goed beschermd worden hier, not!

  reageer
 • Bobby

   

  Gelukkig een enkelband! Goed dat er aan onze veiligheid gedacht wordt.

  reageer
 • enkelbende

   

  enkelbanden stoppen geen terroristen. Zie Frankrijk.

  reageer
 • Ankie007

   

  Belachelijk zo'n lage straf voor landverraad. Dit is een eerder een aanmoediging te noemen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Evros

   

  Voor de veiligheid van het land, terroristen levenslang opsluiten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert