'Vernatting bedreigt archeologie voormalig eiland'

NOORDOOSTPOLDER
De aanleg van de nieuwe natuur rond Schokland vormt een bedreiging voor de bodemschatten in dat gebied. Dat schrijft boer William Vercraeye in een brief aan de gemeenteraad van Noordoostpolder.

Bij de aanleg van de nieuwe natuur is het de bedoeling dat honderd hectare landbouwgrond bij Schokland natter wordt. Op deze manier kan het werelderfgoed worden beschermd tegen verdroging. Volgens Vercraeye zorgen natte gebieden voor sterke groei van riet. Daardoor zouden archeologische voorwerpen in de bodem kunnen beschadigen.

Tijdens een commissievergadering maandagavond bleek dat alle politieke partijen veel vragen hebben over hoe het werelderfgoed het beste beschermd kan worden. Zij willen onder meer weten of de zorgen van Vercraeye kloppen. Waarschijnlijk zullen deskundigen worden uitgenodigd om de raadsleden uitleg te geven.

reacties (7)

 • Hendrik uit de Polder

   

  Het gebied rondom schokland heeft eeuwenlang onder water gestaan, dus waarom zou vernatting ineens nadelig zijn voor de bodemschatten? En vinden de boeren archeologie ineens zo belangrijk? Moet je die stukjes op flevolands erfgoed eens lezen hoe men op schandalige wijze Schokland heeft omgeploegd net na de inpoldering. Ook van de historische zeewering heeft men weinig overgelaten. Maak een nieuwe Oostvaardersplassen rondom Schokland, en maak het mogelijk ook bevaarbaar evenals een verbinding naar de oude haven. Dat zou pas echt goed zijn voor het op de kaart zetten van Schokland en het toerisme. De veengrond rondom Schokland klinkt toch alleen maar verder in, wat overigens ook de reden is dat het steeds ongeschikter is landbouw.

  reageer
 • Jan

   

  Eén persoon die jarenlang in de omgeving heeft geboerd brengt een standpunt naar voren dat misschien aandacht verdient en jij gaat meteen 'de boeren' veroordelen over zaken die misschien wel door de Rijksdienst zijn uitgevoerd. Schokland is echt niet omgeploegd door 'de boeren', 'op' Schokland zijn slecht 4 boerderijen, die boeren zullen echt niet net na de inpoldering het voormalig eiland schandalig hebben omgeploegd, op de site van Flevolands Erfgoed kan ik daar hoe dan ook geen vermelding van vinden.

 • Dirk Zaan

   

  Dwaasheid. Boeren weten niets beter en zeker niet beter dan experts.

  reageer
 • Jan2

   

  Het gaat er niet om of boeren het beter weten(hoewel...) maar de deskundigen die al zoveel gemaakte natuur hebben verkwanseld!!

 • De ingenieur

   

  De boer zal wel een ander probleem hebben maar probeert het via de emotiekaart te spelen. Hoe zou een boer weten wat goed is voor de eeuwenoude bodemschatten?

  reageer
 • JanB

   

  Een ingenieur weet er over het algemeen helemaal niets van. Vercraeye heeft jarenlang op en rondom Schokland geboerd en geeft er dagelijks rondleidingen, hij kent Schokland beter dan menig ingenieur of expert. Als u als ingenieur het allemaal zo goed weet, weet u ook dat de wortels van het riet heel sterk kunnen groeien.

 • kritiesj

   

  De vraag is heeft deze gemeenteraad wel genoeg kennis van zaken om hierover te beslissen. Want als je naar het verleden kijkt vrees ik van niet.

  reageer
 • karel

   

  Het zou de gemeenteraad sieren als ze naast de subjectieve observatie van de heer Vercraye ook zou vragen om een objectieve observatie voordat ze een standpunt gaan innemen over Schokland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan2

   

  Ja hoor, nodig dezelfde deskundigen uit die het ook zo goed weten in de OV- plassen, markerwaard etc. Dan weten we zeker dat Schokland naar de bliksem gaat!

  reageer
 • Joke

   

  Joke zal u voordragen om Schokland te redden.

 • Jaap

   

  Lastige materie, maar boerenverstand is meestal de juiste! Leg je een plank 10 jaar in de schuur of 10 jaar in het water, de eerste is zo goed als nieuw en de andere is verrot!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert