Friezen boos over lampjes windmolens
De lampjes knipperen 's avonds waardoor bewoners het gevoel hebben dat hun omgeving is veranderd in een 'industriegebied'. De lampen van 86 turbines van Windpark Noordoostpolder zouden tot op een afstand van vijftig kilometer te zien zijn.
Piebe Piebenga van de Nederlandse vereniging voor omwonenden van windmolens (NLVOW) vraagt zich af hoeveel nut de verlichting 's nachts heeft. Volgens hem zijn militaire vliegtuigen en hulpdiensten uitgerust met nachtzichtapparatuur. "Dus voor wie zijn die lichten er dan?"
De petitie is een initiatief van Dorpsbelang Nijemirdum, Dorpsbelang Sondel en de NLVOW. De bezwaarmakers willen klachten verzamelen en daarmee naar de provincie en Rijksoverheid stappen. Ze vragen zich of er geen alternatief gevonden kan worden voor de verlichting.
reacties (23)
Rekenmaar
Rekenmaar dat je er geen last van hebt met de gordijntjes dicht. Scheelt ook nog kooltjes of houtblokjes in de kachel. Oh ja, als ik ' savonds bij Lemmer rij, zie ik allemaal lampen van andere auto's.
reageerNuchter Fries verstand
Geef de Dorpsbelangen van Nijemirdum en Sondel jaarlijks 10.000 euro en niemand klaagt meer. Een aantal Dorpen in Noordoostpolder krijgen ook jaarlijks 10.000 euro en hen hoor je niet. Oh ja dit geld krijgen ze jaarlijks van de Windkoepel ter compensatie van?????? de knipperlichten en jarenlange horizon vervuiling.
reageerHenk Daalder Pak de Wind
Lampen op windmolens zijn overbodig. Ze worden met regelgeving van de fossiele belangen doorgedrukt, om duurzaam lelijk te maken. Zet ze uit, en alleen aan, als er een vliegtuig, laag in de buurt is. Dat is bijna nooit. Laat vliegtuigen maar hoger dan 200 m blijven, dat moeten ze toch al.
reageerDus toch
Het probleem is dat deze mensen hinder hebben van het verdien model van anderen. Zij de laten, een ander de lusten. Als ik iets neerzet waarmee ik geld kan verdienen en er wettelijk lampjes op moeten en mijn buren konden er geen bezwaren tegen indienen omdat ze net over de gemeente- of provinciegrens wonen, dan krijg ik ook boze buren.
reageeravd
Inderdaad irritant. Plaats op de molens een sensor, die signaleert als er een vliegtuig nadert op een afstand van ??? Kilometer en laat dan die lichten knipperen. Opgelost.
reageerwindbuul
Ik zie het probleem niet. Och ja, ik heb de gordijnen dicht 's avond..!!
reageerLiesbeth
Wat een flauwekul ik woon er tegenover en heb er geen last van vind het als ik eerlijk ben nog wel een mooi gezicht. Overdag zie je die witte lampjes helemaal niet. Dus ze moeten niet zo zeuren
reageerHypocriet ???
Typisch ,als we over groen en dieren hebben moeten we de openbare verlichting dimmen omwille van de natuur. Zelfs wordt de openbare verlichting hiervoor soms uitgezet. Tegenwoordig kan men met elektronica van alles regelen, dus ook als er gevaar dreigt in de omgeving van de molens. Regel deze overlast met sensoren als er vliegtuigen zijn die behoeften hebben op zicht van deze natuur onvriendelijke objecten. Een mooie uitdaging voor de geleerden. Als men zelfs ruimtevoertuigen op afstand kan besturen moet dit toch ook lukken.
Jh
NOP heeft het zo gewild. Oost Groningen en Oost Drenthe zie je molens van Duitsland. De Duitsers wonen daar nauwelijks dus Friezen kom maar naar NOP
reageerEen Zeewoldenaar
Soortgelijke problematiek meegemaakt met het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde. Is nu (voor zover ik weet) opgelost. De verlichting knippert o.a. niet meer. Even met de Nuon bellen. S6.
reageers
Het is toch een geweldig gezicht al die molens. Ik ben een voorstander om er nog veel meer neer te zetten. Zet het meer maar voor 70% vol met deze energie reuzen, is goed voor alles.... Kunnen er geen grote zonnepanelen op palen gebouwd worden op het meer?
reageerschaapjes
Goede reden om de kolencentrales open te houden en te kappen met deze onzin. Geef voor dat geld alle Nederlanders zonnepanelen.
reageerZemeltje
"Handig" voor het vliegverkeer straks bij Lelystad. Zie nog wel eens gebeuren dat een piloot denkt dat het de landingsbaan is........
reageerFlevowatcher
Nachtverlichting is in het algemeen storend al het niet strikt nodig is: latarenpalen bij achtererven, parkeerplaatsen en op afgelegen plaatsen: het wordt door gemeenten gesanctioneerd vanwege de openbare veiligheid, en waar er mensen moeten zijn s'nachts, is verlichting noodzakelijk. De lampen op windmolens zijn dermate klein dat het wel erg ridicuul lijkt om daar over te gaan zeuren. De Friezen zijn toch al een wat moeilijk volk, en daar zitten dan ook nog wat lui onder die van alle vooruitgang (windmolens!) gespeend zijn.. Nog even wachten, Friezen, en jullie zijn weer een eiland, kun je je weer afscheiden van de rest van Nederland. De subsidies voor jullie eigen windmolens kun je natuurlijk dan ook op jullie buik schrijven, of net?
reageerPeter
Sorry hoor maar als je op de afsluitdijk rijd zie je die lampen bij Urk fel oplichten,laat staan als je er naast woont. Ik ben voor windenergie maar ervaar die lampen ook erg storend.
m
het hele jaar kerstversiering
reageerErick
De lampen zijn er omdat regels regels zijn. Niet omdat het ook maar ergens voor nodig is.
reageerInderdaad helemaal gelijk!!
Een verschrikkelijke vertoning. Het is net of je de roze buurt aan het aanprijzen bent. Ik zou zeggen zet zelf een knipperend roodLampje op je dak ,kom je ook prettig thuis.Het meest verbazing wekkende is dat er landelijk op verschillende wijze dergelijke lampen zijn geplaatst met verschillende interval tijden om te knipperen. Mocht men de weg kwijt zijn dan hebben we tegenwoordig toch GPS. Werkelijk het is van de zotte om nu alle argumenten te moeten begrijpen. Men had immers eerder geen GPS dan kun je het begrijpen.
reageerKlaas
Ik hoorde vanmiddag dat ze de rode irritante lampen willen gaan vervangen door discoballen.
reageerPeter
Niet alleen de Friezen zijn bood maar ook de Urkers zijn boos het is gewoon een spuug lelijk gezicht iedere avond die rode knipperende lichtjes spuuglelijk.
reageerJoep
Precies, die hele windmolens zijn spuuglelijk. Als we rode lampen willen zien gaan we wel naar Amsterdam. Bijzonder dat sommigen rode lampen associëren met thuiskomen.
Espelaar
iedereen is boos. Niet alleen vanwege de lampjes, maar de complete horizonvervuiling, ook overdag. Ik zou wel eens een foto van nu willen vergelijken met de onschuldige artist's impressions die ons voorafgaand aan de bouw werden voorgehouden.
Arjan
Als ik 's avonds bij Almere-Pampushaven rijd kan ik de lampjes van de windmolens bij Urk-Lemmer (bij goed zicht) duidelijk zien. Erg zonde van het vrije vergezicht van het Marker-/IJsselmeer.
reageerJammer
Geeft juist enorm mooi de kustlijn weer. Idee van weer thuiskomen savonds.
reageerWilly
De provincie Flevoland is al jaren met NUON en het rijk bezig met dit probleem, inclusief onderzoek bij het Prinses Amalia windpark in Zeewolde. Bekend probleem. Extra handtekeningen op de stapel...
reageerDe ingenieur
Kansloos. Het is gewoon verplicht en staat in de voorschriften. De lampen bovenop zouden ze nog een afschermrand kunnen geven (vliegtuigen mogen zo laag niet komen) maar de hoge masten hebben ook zijlampen en doe moeten gewoon blijven.
reageerZeewoldenaar (nee, niet die...)
Inderdaad, kansloos. Hooguit zal daar een soortgelijke proef uitgevoerd worden als nu gaande is bij het prinses Amalia windpark bij Zeewolde. Maar een fors gedeelte van die lampen zal uiteindelijk 's nachts blijven branden, al dan niet knipperend.
Urkse
Yes klagen maar!!!
reageer