Vragenvuur over 1 miljoen voor Windesheim

LELYSTAD
De gemeenteraad van Lelystad had dinsdagavond veel vragen over de 1 miljoen euro die hogeschool Windesheim de afgelopen jaren van de gemeente heeft ontvangen. Raadsleden wilden weten wat Windesheim voor het onderwijs heeft gedaan in ruil voor dat geld. Ook werd er gevraagd of het nog mogelijk is het geld terug te krijgen zonder juridische stappen.

Bij de raadsvergadering over de samenwerking tussen de gemeente en Windesheim waren vertegenwoordigers van de hogeschool en onderwijswethouder Elly van Wageningen aanwezig.

Zes jaar geleden trok Lelystad geld uit voor een lesplaats van de hogeschool in de provinciehoofdstad. Die kwam er niet. Volgens Windesheim komt dat door te weinig doorstroming van leerlingen uit Lelystad naar hbo-opleidingen.

Onderwijswethouder Elly van Wageningen stelt voor het geld niet terug te vragen. Volgens haar heeft Lelystad belang bij een goede relatie met Windesheim vanwege de vestiging van die hogeschool in Almere. Windesheim zou namelijk prima samenwerken met het onderwijs in Lelystad om de doorstroming van leerlingen naar het hoger onderwijs te bevorderen.

Het Windesheim laat weten dat het terugvragen van het miljoen zou betekenen dat de ontwikkeling van de school vertraging oploopt en dat er dan niet meer optimaal wordt ingespeeld op de situatie in Lelystad. 

Door gebrek aan tijd werd de discussie dinsdagavond vroegtijdig gestaakt. Binnenkort praat de gemeenteraad verder over de kwestie.

reacties (7)

 • Andrea

   

  Waar is dat miljoen gebleven ? Gewoon terugstorten natuurlijk !

  reageer
 • Wil

   

  "dat er dan niet meer optimaal wordt ingespeeld op de situatie in Lelystad" Da's gewoon chantage van Windesheim. En onze geliefde onderwijswethouder stelt daarom voor het geld maar niet terug te vragen. Welke instelling krigt er een miljoen zonder dat daar garanties of tegenprestaties worden vastgelegd? In het bedrijfsleven wordt je voor minder ontslagen...

  reageer
 • Waar kwaliteit ontbreek ontstaat chaos.

  reageer
 • raadsvolger

   

  Een "kat"in het nauw maakte gisteravond rare sprongen. Eerst de sessie Afvalverzameling Dan de sessie Windesheim. 2x tot de orde geroepen en om meer info aan raad te verstrekken alvorens de raad tot een definitieve besluit kan overgaan. Er volgens nog meer van deze financiele kwesties ( o.a. Erfgoedcentrum Nieuw Land, waar wethouder Sparreboom de gemeenten en waterschap vertegenwoordigt in het bestuur.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Je hoort genoeg verhaken dat er op allerlei gebieden binnen de gemeente tekorten zijn of ontstaan. En dan stelt die Van Wageningen voor om het geld maar niet terug te vragen om de goede relatie te bewaren? En zij is wethouder en moet Lelystad vertegenwoorden? Het lijkt mij dat het geld teruggevraagd MOET worden en dat daarna bekeken kan worden hoe de 'goede' relatie met Wi desheim vorm gegeven kan worden. Te belachelijk voor woorden deze reactie van die wethouder.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  De relatie wordt gekocht voor 1 mio? Past dat in de integriteitsnormen en gedragscode? De burger blijft weer met stomheid geslagen achter! Beste Raad, wilt u dit gedrag nu eens echt aanpakken vanuit uw rol?

  reageer
 • Jan

   

  Zou het van windesheim niet sjiek zijn om gewoon zelf een (deel) bedrag terug aan te bieden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert