Speciaal team brandweer werd voor het eerst ingezet na gasexplosie

URK
De brandweer heeft vijf specialistische teams opgezet die bij gecompliceerde branden en grote incidenten gaan uitrukken, zoals explosies en ingestorte panden. Een van de teams is gestationeerd in Zwolle en blijkt in juni voor het eerst te zijn ingezet bij de gasexplosie op Urk.

Het team werd ingeschakeld om in de verwoeste woningen aan de Grote Fok op zoek te gaan naar slachtoffers. Eén woning die nog overeind stond, was te instabiel om naar binnen te gaan. Daarom heeft het team daar een zogeheten searchcam met uitschuifarm ingezet. Toen bleek dat de bewoners tijdens de explosie niet thuis waren, was de zoekactie van het team voorbij.

De afgelopen maanden zijn 140 specialisten opgeleid voor de speciale teams. Zij zijn 24 uur per dag inzetbaar voor incidenten waarbij specialistisch kennis vereist is. Omdat er in Nederland weinig grote incidenten zijn, hebben veel brandweermensen die kennis niet. 

reacties (2)

 • Kees

   

  Dat op de dag van de explosie al bekent dat dit team voor het eerst zijn werk heeft gedaan, aangezien het een dag ervoor operationeel is geworden. OVD brandweer heeft ze gevraagd omdat deze van het bestaan van het team wist

  reageer
 • Kees

   

  Hulde aan de brandweer en de elite teams.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert