'Meer kinderen moeten dichterbij naar speciaal onderwijs'

FLEVOLAND
Meer kinderen moeten in hun eigen regio voortgezet speciaal onderwijs kunnen volgen in plaats van in Lelystad. Gemeenten en schoolorganisaties in Flevoland, Noord-Holland, Overijssel en de Noord-Veluwe willen daarover met elkaar nieuwe afspraken maken.

Dat is woensdag in Lelystad afgesproken op een conferentie over speciaal voortgezet onderwijs. Die werd gehouden op initiatief van wethouder Elly van Wageningen.

Verrast
De gemeenten en scholen zijn verrast dat dit schooljaar ineens zestig kinderen extra naar Lelystad gaan om bij de Eduvier-groep voortgezet speciaal onderwijs te volgen. Van de ruim 500 kinderen bij Eduvier komt meer dan de helft van buiten Lelystad. Koplopers zijn Dronten, Enkhuizen en Hoorn, omdat daar niet alle vormen van speciaal onderwijs beschikbaar zijn. 

Vlakbij
Voorop moet staan dat kinderen vaker vlakbij hun woonplaats naar een gewone school moeten kunnen gaan, tenzij een bepaald type onderwijs daar echt niet beschikbaar is. Hoe dit moet worden geregeld, gaan de gemeenten en scholenorganisaties de komende tijd onderzoeken.

Besparing
De gemeenten hebben er baat bij om kinderen dichterbij huis speciaal onderwijs aan te bieden. Zij zijn jaarlijks miljoenen euro's kwijt aan leerlingenvervoer. Voor de gemeente Lelystad kost de huisvesting van meer leerlingen van Eduvier extra geld. Daarover ontstond deze zomer een geschil. De organisatie besloot daarop extra lokalen zelf te bekostigen.

Expertise
Volgens wethouder Van Wageningen heeft Eduvier haar expertise aangeboden aan andere samenwerkingsverbanden van scholen. De organisatie was zelf niet aanwezig bij de conferentie, omdat die alleen bedoeld was voor directeuren van scholenorganisaties en wethouders. Van een verschil van mening is volgens de wethouder geen sprake.

reacties (1)

  • Lelystedeling

     

    Van Wageningen, is dat noet de wethouder die 1 miljoen euro weg gaf aan Windesheim ? Weten we nu ook waar ze het geld vandaan wil halen, bij speciaal onderwijs.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert