Brandweer gaat eerst checken en dan pas rijden

FLEVOLAND
Brandweer Flevoland wil het aantal loze brandmeldingen verlagen. Veel van die loze meldingen komen binnen via het Openbaar Meldsysteem. Vooral bedrijven zijn daarop aangesloten.

Vanaf 1 oktober belt de meldkamer eerst het bedrijf waar de brandmelding vandaan komt om te kijken of er echt brand is. Krijgt de meldkamer het bedrijf binnen 1 minuut niet te pakken, dan rukt de brandweer alsnog uit.

Ook wil de brandweer dat mensen die een rookmelder in huis hebben, eerst zelf checken of er ook echt brand is als die afgaat, voordat ze 112 bellen.

reacties (4)

 • frits

   

  pure bezuiniging hier , over drie maanden lezen we dat we zelf branden moeten gaan blussen , maar ze komen dan wel kijken als we uit geblust zijn zeker .

  reageer
 • Den

   

  Beetje gefrustreerde opmerking Frits. Het is geen bezuiniging, dit heet effectiviteit. Er zijn zeer veel automatische meldingen die loos zijn en dan de brandweer voor niets laten rijden, terwijl zij mogelijk elders nodig zijn. Is er wat, ben ik blij dat ze altijd voor mij klaar zullen staan. Ik heb weinig zo gemotiveerd personeel (veelal vrijwillig) gezien.

 • Rinus

   

  Oi brand het echt dan komen we hoor met een minuut of 20.

  reageer
 • Rob

   

  Dat is toch niet meer dan logisch dat je zelf eerst kijkt voor je gaat bellen?? Of ligt dat aan mij...

  reageer
 • Boerman

   

  Ga je ook eerst zelf kijken of je het kan blussen? Ga je bij een overval eerst kijken of je de boef kan vangen of bel je de politie? Ik bel ze meteen en dan zeg ik wel dat ik gekeken heb dan kan ik de vuurvechters daarna altijd nog afbellen

 • Boerman

   

  Eerst een minuut afwachten? De vuurvechters moeten toch weten dat elke minuut telt! Volgens mij komt het ook niet vaak voor dat ze binnen 1 minuut weer terug kunnen naar huis, dus hier bereiken ze niks mee!!

  reageer
 • Peer

   

  Beste boerman. Uit eerdere reacties van u heb ik de conclusie al kunnen trekken dat u niet veel verstand heeft van de werkwijze van de brandweer. Er zijn heel veel loze meldingen. En veroorzaakt door baldadigheid of kook werkzaamheden. Het is dan ook niet gek dat de meldkamer eerst gaat bellen voordat er een auto uitgaat en daardoor niet meer beschikbaar is voor andere (echte) meldingen. Daarbij komt dit idee echt niet van de vuurvechters af. Bedacht door de hogere leiding. De mannen op de auto maakt het echt niet uit of ze een keertje loos de weg op gaan. Jammer dat u verder zo negatief bent over de brandweer. Ik hoop ook van harte dat u ze niet nodig heeft. Of viel de afwijzing vrijwiliger bij u erg zwaar?

 • Kees

   

  Het gaat om automatische brandmeldingen, en die zijn bijna altijd loos. Het komt dus heel vaak voor dat de brandweer binnen een minuut weer terug naar huis kan.

 • MKM

   

  Maar bij veel loze meldingen is het toch logisch dat hier een oplossing voor wordt gezocht? Hoe zou het zijn als de brandweer later is bij een daadwerkelijke brand doordat ze onderweg zijn vanwege een loze melding?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert