'Flevolandse klei is zo hard als beton'

ZEEWOLDE
De Flevolandse landbouwgrond is op dit moment zo droog dat je er bijna niet doorheen komt. Aardappelboeren hebben daardoor de grootste moeite om de oogst de grond uit te krijgen.

Beschadigen
"De klei is door de droogte zo hard als beton", zegt aardappelteler Henk Meijer uit Zeewolde. "Als we de aardappelen nu zouden rooien zoals gewoonlijk, dan zou dat de oogst te veel beschadigen." De telers beregenen daarom de akkers om de aardappelen heelhuids uit de bodem te krijgen.

Dikke laag klei
De natte klei zorgt dat er geen scheuren in de aardappelen komen. En het is beter als er een dikke laag klei aan de pieper blijft plakken. "Dat zorgt er voor dat de aardappel geen blauwe plekken krijgt bij het transport." 

Heel uitzonderlijk
"Dat je tijdens de teelt in de zomer moet beregenen, wil wel vaker voorkomen, maar dat het nodig is om te kunnen oogsten is wel heel uitzonderlijk", zegt akkerbouwer Jaap Maarsingh uit Zeewolde. Zijn bedrijf levert voornamelijk aardappelen voor de frietbedrijven. "Aardappels met scheuren en blauwe plekken kun je weggooien, die zijn niets meer waard. Het beregenen kost tijd en geld maar dat is altijd nog beter dan dat je je oogst kunt afschrijven als veevoer."   

Wortels
Voorzitter Arnold Michielsen van landbouworganisatie LTO zegt dat er met andere gewassen nog geen problemen zijn, maar hij maakt zich wel  zorgen over de wortels. Die worden rond de herfstvakantie geoogst. De groente wordt aan het loof uit de grond getrokken maar door de droogte raakt dit groen beschadigd en kan het oogsten mogelijk een probleem worden. 

reacties (8)

 • boer Henk

   

  Geintresserden kunnen zich in eerste instantie melden bij omroep flevoland. Mijn adres is bij hen bekent.

  reageer
 • Pipo

   

  Zielige "ondernemers" , die boeren!..Altijd maar janken!

  reageer
 • boer Henk

   

  Een ieder die gereageerd heeft op bovenstaand bericht nodig ik van harte uit om met eigen ogen de situatie te komen bekijken. Ook kan ikj dan de discussie met u aangaan en laten zien wat erj allemaal aan grondverbetering is gedaan in al de jaren dat ik hier een akkerbouwbedrijf run. Misschien krijgt u dan een heel ander inzicht.

  reageer
 • Pipo

   

  Waar kan ik mij melden? Ik kom graag langs

 • Japie

   

  Wat een jankers zijn het toch die akkerbouwers, altijd maar de media zoeken met hun huilie huilie praatjes. Verkoop de toko en ga met verstand in de aandelen, dan draai je pas goed in de plus,zonder zorgen. Nee in dikke boerderijen is het niet meer te verdienen. Staat wel stoer die grote machines maar het gaat nergens over.

  reageer
 • Karel

   

  Schei uit. Er wordt alleen bericht dat de grond wordt beregend om deze zachter te maken. Droeftoeter!

 • Flevowatcher

   

  Wat ik in mijn grote tuin deed deze zomer is aanbevelenswaardig voor de boeren die blijkbaar mij niet serieus nemen: meng voordat je gaat planten of zaaien compost (veengrond) en zand door de bovenlaag (20/30 cm), zeker als je percelen met keileem concentraties hebt, en natuurlijk goed omwoelen. Dan had je nu geen aardappels gehad die niet uit de grond te trekken zijn. Beregenen helpt niets: de klei wordt alleen maar 'ingedikter'. En ik ben geen professor die alleen maar achter de computer zit, ik heb jaren op landbouwbedrijven gewerkt, met name in de fruitteelt. Maar het zijn gewoon de kosten die spelen, daarom klagen deze boeren, de bank geeft geen krediet meer voor dit soort grondverbetering: toch is het de oplossing, want het klimaat is grilliger dan ooit! Misschien is geheel biologisch boeren toch de oplossing (AH betaalt een redelijke prijs en is op zoek naar meer biologische telers!)

  reageer
 • AH

   

  Zoekt naar meer biologische telers? Om ze onder druk te zetten om tegen lagere, lees onder de kostprijs, te leveren

 • laat alle reacties zien
 • Hikke

   

  De beste stuurlui zitten achter de computer.... Ga eens praten met bovengenoemde akkerbouwers ( of een ander) vraag ze maar wat ze doen om de grond in conditie te houden. En ja, er gaat een hoop geld doorheen, door deze beregening hopen ze ook nog wat geld over te houden ;-)

  reageer
 • wallander

   

  Het gevoel is dood,men verstaat de grond niet meer! Alleen maar Geld,Geld en nog eens Geld

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je moet niet sentimenteel doen over economie.

 • Flevowatcher

   

  Waarom is die klei zo hard als beton? Omdat boeren denken dat de grond zichzelf wel regenereert, na 20 jaar intensieve landbouw. Je zult zelf als ondernemer wat moeten doen om de grond in conditie te houden, dat kan variëren van goed (biologisch) bemesten tot toevoegen van bijv. zand en humus. Maar dat is te duur voor de ondernemers.. Dan is het nu pappen en nathouden geblazen, dat is het risico voor de ondernemer..

  reageer
 • Den

   

  duidelijk stadsmens, wel natuurlijk geld erbij gehaald, nog net niet de schuld gegeven aan de politiek oid. De oorzaak ligt in gewoon in weinig neerslag en veel verdamping. Dan wordt klei nu eenmaal keihard.

 • buitenwegbewoner

   

  Je hebt duidelijk geen kennis van akkerbouw.

 • ed

   

  Kleigrond wordt hard door uitdroging. Dat staat los van eventuele bemesting. Er zand doorheen mengen lijkt me lastig: dan is een paar kuub niet genoeg. Aan welke hoeveelheden had u gedacht? Pappen en nathouden.? Alleen nathouden helpt al. De boeren hebben gewoon regen nodig!

 • Ger

   

  Deze biologische boer heeft ook last van harde grond, het heeft niets te maken met slecht bodem beheer. gewoon geen regen gehad de afgelopen maand.

 • Johan

   

  Blijkbaar heeft u geen kennis van landbouw en deze uitzonderlijke nazomer! Bij zand toevoegen moet je onder deze omstandigheden zeker beregenen aangezien dit als schuurpapier werkt!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert