Zeewolde moet twee miljoen euro bezuinigen

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde moet de komende jaren structureel twee miljoen bezuinigen. Er wordt onder meer gekort op logopedie, groenonderhoud, openbare verlichting en subsidies. Hiermee wordt bijna een half miljoen bespaard.

De rest wordt bezuinigd door op een andere manier te boekhouden. Dat is mogelijk dankzij de nieuwe wet Besluit Begroting en Verantwoording.  Een voorbeeld daarvan zijn gemeentelijke gebouwen. In het verleden werden die tot een waarde van 0 euro afgeschreven. Nu mogen ze voor de werkelijke waarde in de boeken blijven staan. Dat betekent dat er minder afgeschreven hoeft te worden.

Wat de bezuiniging voor inwoners van Zeewolde betekent moet nog nader worden uitgewerkt. Omdat op subsidies gekort wordt, is de kans groot dat het abonnement van bijvoorbeeld een sportclub omhoog gaat. De gemeentelijke belastingen worden alleen trendmatig verhoogd.

reacties (14)

 • Klaas Vaak

   

  En niemand komt op het idee om bv het zinloze speeltje zoals het pontje van vele tienduizenden euro's voor Jan met de korte achternaam aan te leggen? Of 30000 euri subsidie voor de zg arme kant, lees asielzoekers, te laten sporten?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Tja eerst het gemeentehuis compleet onnodig laten verbouwen, nu is er een tekort.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Toch weer lachwekkend om te zien hoeveel mensen er hier zonder enige vorm van kennis of inzicht helemaal los gaan op de gemeente. Dit tekort wordt helemaal niet veroorzaakt door de verbouwing van het gemeentehuis (het geld daarvoor is de afgelopen jaren bij elkaar gespaard en de verbouwing wordt veel soberder - en goedkoper - uitgevoerd dan initieel gepland) of de controle op permanente bewoning van het recreatiepark (wettelijke verplichting). Dit tekort wordt veroorzaakt doordat de rijksoverheid steeds meer taken bij de gemeente belegt, maar tegelijkertijd de geldkraan naar de gemeentes steeds verder dicht draait. Om iedereen hier een indruk te geven: het overgrote gedeelte van de Nederlandse gemeenten moet de komende jaren bezuinigen, precies om de redenen die ik zojuist genoemd heb. Het enige dat de gemeente Zeewolde mijns inziens met recht verweten mag worden is dat zij teveel geld wegzetten in het calamiteiten fonds. De gemeente Zeewolde heeft, in verhouding tot haar omvang, zo ongeveer het meest riant gevulde calamiteiten fonds van alle Nederlandse gemeenten. Punt is alleen dat wettelijk gezien een incidenteel gat in de begroting wel uit het calamiteiten fonds gedekt mag worden, maar een structureel gat niet. En laat dat laatste nou aan de hand zijn.

 • Kees Prins

   

  Ik denk dat de burgemeester en zijn loco minder taarten moeren kopen voor bruidsparen. Elke week staat 1 van de 2 weer met een lach en een taart in het Zeewolder leugenaartje... Maar als je een bestuurder nodig hebt is deze vrij,afwezig,buiten de deur,lunchen,telefonisch niet bereikbaar etc etc. Wat zegt u? Teruggebeld worden? Sorry, vergeten, niet doorgegeven.... Dus kunnen er best weer een aantal "dure bestuurders/ambtenaren" uit. Halve verbouwde gemeentehuis verhuren voor dezelfde woekerhuren als de winkels in het centrum. Zo bespaar je al heel wat euries! De moraal van dit verhaal: al jaren incompetente bestuurders in Zeewolde. Dat azc zou veel geld opleveren voor Zeewolde werd toen gezegd door Gorter. Valt ook al vies tegen, oftewel ook daar zijn ze ook voorgelogen.... Vriendjespolitiek met grondprijzen: als de prijs niet naar beneden gaat gaan we weg uit Zeewolde, en hup de bestuurders zwichten weer. Permanente bewoning toestaan met zelfde belastingen als huizenbezitters, brengt meer geld op als het storten van die 200.000€ om te kijken of er misschien iemand langer verblijft. Gemeente Zeewolde, waar de hardwerkende inwoners de bestuurders mogen blijven sponseren!!

  reageer
 • piet

   

  waarom geen hondenbelasting in voeren is in alle steden meeste mensen hebben twee honden 80 euro per hond per jaar gebeurd bijna overal nu betalen de mensen die geen honden hebben ook mee aan belastingen voor honden

  reageer
 • Jeroen

   

  Laten we slecht communicerende obesitas kinderen maken door deze bezuinigingen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hier wordt maar weer eens bewezen dat de kwaliteit van de politici en het ambtelijk apparaat niet al te hoog is. Wij leerden altijd dat regeren vooruit zien is, maar daar schort het momenteel aan. Het is vaak korte termijn politiek en denken.

  reageer
 • Hannes

   

  Dat komt ervan door die ordinaire grondspeculatie waar geen boekhouder tegen opgewassen is.

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

   

  Geniaal! 2 Miljoen te kort, vooral zo doorgaan... ik zou de controles nog wat intensiviseren, maar vergeet vooral niet de rekeningen aan MB all op tijd te betalen, die liggen in een deuk... 10% Van het begrotingstekort gaat daar naar toe!

  reageer
 • wimjc

   

  Nog niet zo lang geleden kon het AZC niet geopend worden omdat er te weinig straat verlichting was. Benieuwd of daar de verlichting nu ook uit gaat. Prachtige bomen tussen het winkelcentrum en de Zuiderzeeweg zijn in enkele uren tijd omgezaagd. Handhavingsacties worden bekostigd door inwoners. Er wordt hier met geld gesmeten. Bezuinigen kan gemakkelijk maar natuurlijk niet over de ruggen van de inwoners. Bezuinigingen door een andere manier van boekhouden is toch niet te geloven?

  reageer
 • Niet voor een duppie op de eerste rij

   

  Als de dames en heren van de recreatieparken de normale grondwaarde voor een woning betalen in plaats van voor een recreatiewoning, welke veel lager is, dan hoeft er inderdaad niet meer gecontroleerd te worden.

  reageer
 • Sem

   

  Juist !!! Goed gesproken

 • oeps

   

  Er woont nog amper iemand op dat park, alleen maar Polen, Polen en mogelijk een Bulgaar of een AZC bewoner. De controle kan er af hoor...........Verder ach Zeewolde heeft nog nooit goed kunnen boekhouden en begroten. ZO vaak als daar iets mee de mist in gaat. Als je dat in je eigen huishouden doet, hadden veel mensen in de goot geleefd. Maar gelukkig kunnen inwoners van Zeewolde t doorgaans wel goed en kunnen zij zo weer hun centen bijdragen om t probleem van de Gemeente Zeewolde op te lossen.

 • Zeewoldenaar

   

  Bespaartip: stop met het controleren van de bewoning op de Bosruiterweg. Opbrengst; 200000. Kassa, dat is alvast verdiend en het levert de gemeente vermoedelijk nog geld op ook als het gaat om leges en andere mogelijk te innen belastinggeld, promotie van het dorp als groene gemeenten. S6!

  reageer
 • Harmpie

   

  Het was bekend dat permanente bewoning niet toegestaan was en is. Dus ik als inwoner van Zeewolde dorp moet mee betalen omdat een groep bewoners van de bosruiterweg zich niet aan de regels wil houden. Schaam u. Loop dus niet steeds te zeuren over die 200.000 euro, maar houd je aan de regels zoals het hoort in een democratie. Snap ook wel dat als permanente bewoning toegestaan word, uw inroerend goed flink in waarde stijgt.

 • Gerrit

   

  Wel € 200.000 beschikbaar voor zinloze controles recreatieparken bovenop de € 70.000 die jaarlijks structureel daaraan wordt uitgegeven.

  reageer
 • jan

   

  komt het niet door het maken van een paddestoel voor de padden en de tulp geloof niet dat dat wat gaat worden daar en de verlichting op de kwartiermakerslaan uit te doen is levens gevaarlijk je durft er niet te lopen in donker auto,s zien je niet als je wil oversteken en waar blijft die supermarkt in polderwijk er wonen al zoveel mensen wij als oudere mensen moeten maar zien hoe we in het dorp wonen wij worden niet gehaald en gebracht geld weg gooien voor onodige dingen dat is zeewolde

  reageer
 • Rob

   

  Dat is om de kosten van de verbouwing van het Gemeentehuis te bekostigen en het idiote plan uit te voeren om een nieuw zwembad en atletiekbaan te kunnen bouwen. Burgers trek de beurs volgend jaar maar weer verder open om deze incompetente gemeente in leven te houden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert