Straatpraat:Zwarte Piet is in strijd met kinderrechtenverdrag!

ALMERE
Zwarte Piet is in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. 

De knecht van Sinterklaas kan volgens Kalverboer bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie en moet daarom worden aangepast. Zwarte Piet moet ontdaan worden van discriminerende en stereotyperende kenmerken.

We peilden voor Straatpraat de meningen in Almere Buiten over Zwarte Piet.  

reacties (20)

 • Pieter

   

  Als volwassenen hier normaal mee om gaan, kan het voor alle kinderen een gezellig feest zijn, wat toch de bedoeling is. De uiterst felle reacties van sommige "witte Nederlanders" zijn m.i. zwaar overdreven, want hoe erg is het als er naast zwarte Pieten ook witte en bruine Pieten meelopen. Een paar aanpassingen en: feest voor iedereen! En de fanatici van de kick-out-zwarte-Piet-clan: ze lijken minstens zo racistisch te zijn als hun witte tegenhangers en willen alleen maar ageren tegen alles wat blanken in hun ogen fout hebben gedaan. Zo verziekt de sfeer in het land en blijft veel groter onrecht en leed onbesproken. Denk bijvoorbeeld aan het vreselijk leed dat vrouwenbesnijdenis veroorzaakt. Het gebeurt in stilte (ook in Nederland) terwijl er in de media eindeloos gezeurd wordt over de kleur van een potje schmink.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Ik ben zo vel en zet mijn hakken in het zand omdat ik vrees oftewel zeker weet dat we anders geen zand(=nederland)hebben als we telkens weer een of ander bepaald/klein groepje er met een schepje ervandoor laten gaan omdat het toch een schepje minder kan en 'wij' on toch (tolerant) aan kunnen passen. Ergens moet ooit voor altijd een lijn getrokken worden.

 • .\/\/.

   

  We zijn gek geworden met zn allen, onze cultuur wordt prijsgegeven totdat we te laat zijn

  reageer
 • pietje

   

  Als de kinderombudsman blank was geweest hadden wij dan dezelfde reactie gehad? 625602

  reageer
 • Rob

   

  Allemaal lulkoek die hele Sinterklaas en Zwarte Pieten discussie, Nederlanders laten zich ringeloren door de nieuwe Nederlanders die van alle kanten proberen Nederlandse tradities om zeep te helpen maar wel hun gewoontes te importeren in de Nederlandse samenleving als normaal. Mijn mening is dat alle nieuwkomers zich aan de Nederlandse normen en waarden moeten houden, daarvoor de eed moeten afleggen. Verder mogen ze alles van hun eigen meegebrachte cultuur best blijven beleven maar daar nooit mee de Nederlandse gewoonten mee verdringen. Anders is er 1 conclusie dan verdien je nooit het Nederlandse staatsburgerschap en heb je hier niets te zoeken. Dat zouden de regels moeten zijn maar we zijn te tolerant gebleken en dan krijg je dit soort van ellende naast alle andere zaken die momenteel spelen.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Hekemaal juist! En daarom bemoeien zich de volwassenen met dit (knder)feest. Want als men al niet van een kinderfeest af kan blijven waar gaat men dan halt maken ? Blijf van NL(normen,waarden en tradities) af! Het is net scheikunde eigenlijk: Als 2 stoffen met elkaar mengt krijg je een andere (3e (kleur)) stof als resultaat. Net water en olie. De kleurloze vloeistof((=water) was er eerst en due wil niet mengen met de zwarte vloeistof(=olie). En dat us goed zo en moet zo blijven. Je kunt zoveel schudden aks je wilt. Het wordt maar een foute/troebele boel die niemand echt leuk vind.

 • +1 helemaal mee eens!

 • Peter

   

  Mijn zus heeft rood/oranje haar en werd soms uitgescholden voor clown. Ik ben van mening dat we allen clowns met rood haar moeten verbieden. Dit is zeker in strijd met het kinderrechtenverdrag.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • aaron

   

  Zwart is niet van zwart maat door de schoorsteen..probeer er eens groen uit gekomen gaat je niet lukken.. Ben je er niet mee eens dat piet zwart moet blijven ga je toch lekker terug naar waar je vandaan komt of lekker ergens anders heen

  reageer
 • Ron

   

  Mensen moeten eens ophouden met zeuren.Sinterklaas is een kinderfeest en duurt een week of drie en is dan over.Dit hoort bij de Nederlandse cultuur en wie het niet aanstaat moet Nederland maar verlaten.13% is tegen,dus 87% is voor,waar praten we over.

  reageer
 • IK

   

  Als het argument is dat zwarte piet kan leiden tot pesten en uitsluiten en discriminatie moet er nog veel meer verboden worden, immers als Feyenoordfan ben je in Amsterdam zeker van uitsluiting of pestgedrag en discriminatie (andersom ook). Dus (betaald) voetbal verbieden!! Ook roodharige kinderen worden gepest! (ook verbieden?) Zo zijn er tal van zaken in dit leven die tot uitsluiting of pesterijen kunnen leiden, wil je die allemaal verbieden?

  reageer
 • 13xx

   

  wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van?

  reageer
 • Van Haven

   

  Dat kun je lezen in het interview, niet zij, maar volwassenen hebben er problemen mee dat dit kinderfeest evt aangepast gaat worden ...

 • Zwarte Piet moet blijven, en zwart. Maar rode lippen, oorringen en een vreemd spraakje mogen ook wat mij betreft wel verdwijnen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Inmiddels heeft de kinderombudsman al tientallen haatmails met bedreigingen gekregen en zijn haar allerlei ernstige ziektes toegewenst. Dat is het niveau van de discussie.

  reageer
 • carl

   

  Zwarte piet is heel lang een bruine piet, het echte zwarte sminck wordt haast niet meer gebruikt, ben blij dat onze klanten alleen maar zwarte pieten willen. een zwarte piet in hart en nieren we doen dit voor de kinders die elk jaar blij zijn als we weer komen, wij hebben alle soorten klanten van marokaans, antilliaans, surinaams en deze vragen allemaal om zwarte piet ze zeggen zelfs jullie zijn toch geen gekleurde pieten, waarop ik dan zeg als we dat moeten gaan doen dan stop ik er mee.

  reageer
 • Uhm...

   

  En Sinterklaas schopt tegen het zere been van onze ouderen, de kerstman zet dikke mannen stereotype neer, de paashaas vernedert mensen met scheve voortanden…. Je kan het bekijken hoe je het wilt bekijken. Een kind ziet geen discriminatie, die ziet een zwarte piet.

  reageer
 • Van Haven

   

  Welnee, een kind ziet kadootjes ... zal hem wat schelen of die gebracht worden door een zwarte, groene of gele Piet ....

 • Jan

   

  En het gezeik kan alvast weer beginnen. Nu al! Daar wordt toch iedereen doodziek van. Mijn mening, discrimatie zal alleen maar toenemen, omdat dit alleen kwaad bloed zet bij een heleboel mensen. Zeker na de acties tijdens de intochten vorig jaar, waarbij kindren recht tegenover schreeuwende protestanten kwamen te staan. Dan doe je je eigen zaak ook geen goed mee. Volgens mij was er tov donkere mensen veel minder discriminatie, alleen nadat men opeens ging vallen over de figuur zwarte piet, en dit als een soort olievlek door steeds meer donkere mensen opeens als discriminatie werd gezien, zijn er blijkbaar zeer heftige emoties opgeroepen, waarbij men vindt dat er een stuk beleving opeens niet meer mag. En dan wordt er nu geroepen dat die mensen maar weg moeten, 'naar hun eigen land', wat op zich natuurlijk belachelijk is, maar vergelijk dit maar eens met die dierenrechtenfreaks, die in Spanje daar de mensen gaan vertellen dat ze allemaal dierenbeulen zijn.. Niet onterecht gedeeltlijk, maar wel ook zoiets. Het zit verankerd in de cultuur van een land, en hoe je het wendt of keert, nog niet zo heel lang geleden vierden wij het feestje en waren er vrijwel geen donkere mensen in onze samenleving. Toen die er steeds meer bij kwamen, en dit is van de laatste 30 jaar, bleef de collectieve herinnering dat hun afkomst niet in Nederland ligt. Ook al is men hier geboren, de roots liggen ergens anders en dat wordt ook bevestigd in de eigen culturele feesten.. Dus ja.. Waar is men aan begonnen toen dit opeens een issue moest worden. Niemand van degene die het slavenverleden als argument gebruiken heeft ooit die tijd zelf meegemaakt, maar men blijft de blanken er maar van beschuldigen, alsof die verantwoordelijkheid overerfbaar is.

  reageer
 • Cornelis

   

  Daar gaan we weer, hoor. Slavernij en discriminatie en allerlei andere onzin worden weer uit de kast gehaald. Zelf opgegroeid met het Sinterklaas- en Zwarte Pietenfeest zijn deze gedachten nog nooit bij mij opgekomen en bij geen enkele feestvierder van dit zo Hollandse kinderfeest in die tijd. Maar de laatste jaren wordt dit feest flink vergald door mensen die zich graag gediscrimineerd voelen en slachtoffer zijn, anderen daarbij voor racist uitmakend. Ik protesteer ernstig tegen dit soort aantijgingen, want dit Hollandse (kinder)feest heeft daar werkelijk niets mee te maken en moet gewoon zo blijven. Wij respecteren in Nederland ook feesten uit andere culturen, dus dat hoort wederzijds zo te zijn. Basta!

  reageer
 • Almeerder

   

  Cornelis, is Sinterklaas echt een Hollands kinderfeest? In andere landen vieren zij namelijk ook gewoon Sinterklaas (andere benaming), daar gaat je argument nummer 1. Ten tweede, dat bij jou geen discriminerende gedachten opkomen wil toch niet zeggen dat iemand anders zich niet gediscrimineerd hoeft te voelen? Wat is dat voor kromme gedachtegang? Ten derde, worden feesten uit andere culturen echt zodanig gerespecteerd? Volgens mij niet hoor en dat idee krijg ik al helemaal niet als ik het nieuws van de laatste twaalf maanden erop nalees. Je blik is eenzijdig en zodoende is je reactie ook eenzijdig, enorm treurig en helaas staat het symbool voor heel veel eenzijdig denkende Nederlanders.

 • frits

   

  als het al die zeurpieten niet aanstaat moeten ze een ding gaan doen , zwarte piet is zwart en dat blijft zo .

  reageer
 • jan

   

  Hou nou toch eens op met dat gezeik zwarte piet is zwart en moet zwart blijven

  reageer
 • .\/\/.

   

  " Eeuwen was er geen sprake van discriminatie " - geloof je dat zelf?

 • kees d.

   

  Die kinderombudsman is toch voor alle kinderen? Dus toch ook die van ons! Eeuwen was er geen sprake van discriminatie en alleen omdat een paar oproerkraaiers die zich nergens thuis voelen en overal wat op hebben te zeiken moet onze traditie wijken. Never Zwarte Piet blijft ook bij welkom zoals die is.

  reageer
 • Japioo

   

  Daar gaan we weer, hebben wij niks anders te doen ? Leve Zwarte Piet , voor altijd !!!

  reageer
 • Wolverine

   

  Het is een kinderfeest en dat moet zo blijven,en mensen die daar anders over denken moeten dat voorop stellen want zwarte Pieter lachen allemaal dus hou er eens over op ,het is onze cultuur puur van Nederland en wie dat niet ziet ga dan lekker terug van afkomst wij zitten ook niet aan jullie cultuur.

  reageer
 • Almeerse

   

  Het is inderdaad een kinderfeest, maar volwassenen doen er vreselijk moeilijk over. Is dat niet een beetje kinderachtig ....?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert