"Oostvaardersplassen kan aantal grazers niet aan"

FLEVOLAND
Er zijn veel te veel paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen. De Vereniging het Edelhert (VhE) schrijft in een open brief aan Provinciale Staten dat het gebied geschikt is voor 800 tot 1100 grote grazers, terwijl er 4600 rondlopen.

Dat de Oostvaardersplassen dit niet aankan, blijkt volgens de vereniging uit het hoge sterftecijfer. "Zelfs in de afgelopen milde winter zijn meer dan 1600 grote dieren door honger gestorven", zegt VhE-voorzitter Jozef Linthorst. "Ook holt de vogelstand achteruit, omdat de grazers het gebied kaalvreten."

Oorzaak is volgens Linthorst onder meer dat er nauwelijks iets terecht is gekomen van het voornemen om de vrije uitloop uit te breiden met andere gebieden. Zo is het plan voor een verbinding met het Horsterwold bij Zeewolde gesneuveld.

Het beheer van de Oostvaardersplassen gaat per 1 januari volgend jaar over van het Rijk naar de provincie. Vereniging het Edelhert vindt dat Provinciale Staten het voortouw moeten nemen om het aantal grazers terug te dringen. De Staten zijn hierover verdeeld. Gedeputeerde Stuivenberg wil daarom een commissie instellen die de provincie moet adviseren.

 

 

reacties (46)

 • Erica Hennekes

   

  In het Oostvaardersveld is er normaal beheer van de kudde Koniks. In een gebied wat vaak gepromoot wordt als "de etalage van de Oostvaardersplassen" worden de paarden jaarlijks geselecteerd en gaan overtallige dieren naar de slacht. Dit gebied ziet er daardoor veel beter uit en is aantrekkelijker voor bezoekers, hond mag mee, gehele jaar (gratis) open. Het wordt gepresenteerd als zijnde een onderdeel van de Oostvaardersplassen, het verschil in kuddebeheer wordt altijd tactisch verzwegen, waardoor de bezoekers een vertekend beeld van het mislukte natuurexperiment krijgen.

  reageer
 • Marinka

   

  Ik denk dat je niet goed begrijpt waar die mensen, de journalisten, voor komen... zoals van de University van Munster... met een vernietigend artikel over het beschamende beheer van SBB nota bene een Nederlandse Overheid dienst... of de artikelen in grote Duitse Dagbladen die stuk voor stuk er schande van spreken... en daarbij is er, gelukkig, nergens een vergelijkbaar circuspark geopend in de wereld. De geïnteresseerden zullen bij thuiskomst het voorbeeld direct in het ronde archief hebben laten vallen. De leden van de #FranVeraSekte zijn blind als een mol en hardnekkig, toegeven dat hun beleid heeft gefaald is een te erg gezichtsverlies en daar betalen de grote grazers de rekening voor. Ik hoop van harte dat de Provincie een einde gaat maken aan dit beheer van dat clubje gestoord denkende mensen.

  reageer
 • Barbara

   

  De enige onbeantwoorde vraag blijft of de door velen als mooi ervaren Oostvaardersplassen en de veelal strak blauwe lucht er boven net zo idyllisch overkomt bij de grote grazers. Het antwoord zal zijn, deels wel, want bij fijne temperatuur met een lekker zonnetje op lijf en leden zal het dier zich lekker kunnen ontspannen, groeit het gras lekker groen voor zijn neus en vormen zich bladeren aan de bomen, maar wat en hoe als die weinige mooie dagen veranderen en flinke kou, regen, storm en sneeuwbuien er gaan huishouden. Wat als honger dreigt en de marteling op een kale vlakte waarna en niets meer overblijft van het gevangen gehouden dier dan wachten op haar sterven? Elk dier is waardevol voor haar hele gemeenschap waartoe zij behoort en zou zo lang mogelijk in leven moeten worden gehouden. Ziek en zwak geworden dieren mede door toedoen van hun verzorgenden zou je moeten willen ondersteunen net als wij mensen dat doen als we zieke mensen hebben te verzorgen.

  reageer
 • Henk

   

  Terugbrengen van het aantal grot grazers is ook niet de oplossing. Binnen de kortste keren zijn er weer teveel. SBB heeft de Oostvaardersplassen gewoon verkloot. Er is niets aan die kale vlakte.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Deze vraag was voor hb bedoeld en niet voor HenkB (foutje) Dan ben ik wel erg nieuwsgierig hoe dat beheer er uit ziet en met name hoe en wanneer?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • D. van Dierenvriend

   

  Dan ben ik wel erg nieuwsgierig hoe dat beheer er uit ziet en met name hoe en wanneer?

  reageer
 • Bromsnor

   

  U gelooft het zelf? Er komt helemaal niemand kijken.

  reageer
 • Karel

   

  Jeroen je hebt in grote lijnen gelijk maar is dit ook met deze absurde aantallen grote grazers in een gebied dat amper voedsel oplevert? Nee precies. Vanaf de start van de OV is er aangegeven dat het aantal dieren goed in de gaten zou worden gehouden en beheersbaar moest zijn. Dit gaat al wat jaren terug hoor jeroen. Maar vanaf dat moment is dit hele plan faliekant mislukt.

  reageer
 • Zodra de mens zich ermee gaat bemoeien gaat het grandioos fout.

  reageer
 • hb

   

  Helemaal met je eens. Over de hele wereld komen deskundigen hierheen om te zien hoe zij dit ook in eigen land kunnen kopiëren. Als mensheid hebben we al genoeg stuk gemaakt en bovendien zijn we niet gewend dat de natuur zich zelf moet kunnen redden. En volgens mij zijn er weinig mensen op de hoogte dat er wel degelijk beheer plaats vind in de oostvaardersplassen.

  reageer
 • henkb

   

  Onjuiste informatie, het hele oostvaardersveld is 365 dagen per jaar open voor honden, mits aangelijnd n

  reageer
 • Henk

   

  Hoelang duurt het nog voordat men gaat inzien dat de Oostvaardersplassen één groot drama is. Waardeloos natuurbeheer door Staatsbosbeheer. Omgetoverd tot een grote kale vlakte waar geen enkele variatie is aangebracht. Ik schat zo in dat de Provincie het niet veel beter zal gaan doen dan die prutsers van Staatsbosbeheer.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Maak er gewoon een park van waar de mensen ook wat aan hebben. Deze nonsens kan nu wel stoppen. Voorlopig wel genoeg scharrelvlees.

  reageer
 • Koos

   

  Geen alternatief? Dus onbedoeld onbekwaam om het aantal dieren in te perken tot aanvaardbare aantallen? Wellicht eens informeren bij de Sami in Lapland.

  reageer
 • D.van Dierenvriend

   

  Wat een ongelooflijk flauw en domme reactie. Het beheer word daar gedaan door de beheerders van de OVP en daar komt geen jager aan te pas. En volgens mij zal dat ook altijd zo blijven maar het mag best een paar maanden eerder gebeuren!

  reageer
 • Jan Verhoef

   

  Helemaal eens met Joop. Het domweg jaarlijks afschieten is geen oplossing. Voor jagers die graag willen knallen natuurlijk wel een aantrekkelijke optie ...

  reageer
 • Joop

   

  Valt mij op dat er geen een alternatief wordt aangereikt. Er wordt alleen geprotesteerd tegen het huidige beleid. De prikpil werkt niet, hooi bijvoeren ook niet , alles heeft een grens dus ook de Oostvaardersplassen. Blijft over preventief doodschieten voor de winter. Stel je eens voor de konikpaarden , de dieren leven al vanaf 1984 in een sociale stabiele kudde. Ga hier eens preventief in schieten, resultaat een chaos en stres van ongekende omvang, wat jaarlijks terugkeerd . Heckrunderen het zelfde kerngezonde dieren voor de winter doodschieten, die soms al meer dan16 jaar in de Oostvaardersplassen leven. Edelhert een jaarlijkse permanente jachtpartij. Het resultaat zal zijn schuwe dieren en populaties dieren die volop in de groei blijven, dus door het jaarlijks ingrijpen maximaal jonge blijven produceren. Misschien is het huidige beheer nog niet zo slecht.

  reageer
 • Jan Verhoef

   

  Vereniging het Edelhert wil de jacht in voeren. Niet zo verwondelijk voor een vereniging van jagers. Niet serieus nemen dus.

  reageer
 • Erwin

   

  Ja een hek om een reservaat is niet ongebruikelijk. Niet fatsoenlijk beheren daarintegen is schandalig.

  reageer
 • Marja

   

  Wij lelystedelingen roepen al jaren dat dit een groot probleem is en er is nog nooit iets aangedaan.

  reageer
 • Jan

   

  Het maakt niet uit al wordt het gebied 3x zo groot als er geen goed beheer is zal het hele gebied ten dode zijn opgeschreven. Het aantal g.v.e. per ha is veel te hoog het kleine dieren zullen hierdoor verdrongen worden. Hierdoor zal het evenwicht in de natuur onherstelbaar verstoord worden. Jammer voor de vooruitzichten van onze Oostvaardersplassen.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Alle reacties ten spijt. Alles gebaseerd op menselijke emoties en onwetendheid in hoe dit in elkaar steekt. Er wordt wat geroepen en iedereen hoort de klok luiden maar weet niet waar de klepel hangt! Jeroen roept iets zinnigs. Vanuit de hele wereld wordt Oostvaardersplassen gekopieerd in de vorm van beheersbeleid. Gewoon omdat het werkt!

  reageer
 • Ed

   

  De oostvaardersplassen, zo klein dat je er in een paar uur om heen fietst en waar de grote grazers niet weg kunnen. Het is toch logisch dat de beheerders een verantwoordelijkheid hebben voor de dieren die daar zijn uitgezet? Het is géén natuur. Als een boer zijn vee verwaarloost is dat een misdrijf. Ik zie het verschil niet. Dat deze situatie al jaren voortduurt, onbegrijpelijk.!

  reageer
 • kees d.

   

  Ik kan me wel vinden in het commentaar van Linthorst. Het aantal grote grazers is uit de hand gelopen ten koste van het waarvoor de plassen niet zijn droog gemaakt. Het gebied is nu echt helemaal niets maar kan weer mooi worden met veel minder grazers. Ook het toegankelijk maken van het Oostvaardersveld voor publiek is geen goede zaak. Ik zit nog steeds honden bezitters met niet aangelijnde honden het Oostvaardersveld in lopen terwijl heet hele gebied verboden voor honden is.

  reageer
 • Barbara

   

  Als ik het bericht over de aantallen jaarlijks ten dode opgeschreven dieren goed begrijp is dit gebied waar oorspronkelijke, nu weggepeste bewoners als vrije vogels neerstreken verworden tot een martelkamer van krijgsgevangenen. De mens, die nog altijd verantwoordelijk is voor dierenwelzijn, ook in gevangenschap, wordt humaner omgegaan in noodsituaties. Als het op afsterven neerkomt zoals ook hier bij de grote grazers dan is er tenminste eerst nog een verdoving voordat...

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Ja, deze discussie zal steeds weer terugkeren zolang er niet voor een ander beleid wordt gekozen. Nu het aantal dieren het maximum heeft bereikt, zal ieder jaar het aantal dieren dat geboren wordt ook min of meer weer moeten sterven. Nu grijpen de beheerders pas in als duidelijk is, dat het betreffende rund, hert of paard zodanig verzwakt is, dat het dier het eind van de winter niet zal halen. Wordt het betreffende dier afgeschoten na wekenlang hongerlijden. Niet alleen het betreffende dier heeft dan wekenlang honger lopen lijden, maar alle duizenden herten, koeien en paarden. Het is ongelofelijk, dat er voorstanders voor dit beleid zijn. Nog erger is dat deze dierenmishandeling door een overheidsdienst wordt uitgevoerd. Aan deze dierenmishandeling kan een einde worden gebracht door het aantal grote grazers terug te brengen naar een aantal dat in overeenstemming is met de draagkracht van het gebied. Dan hoeven er uiteindelijk jaarlijks veel minder dieren te worden afgeschoten, zal er geen sprake meer zijn van hongerende dieren, zal een einde komen aan deze steeds weer terugkerende discussies en kan veel geld worden bespaard. Het "beheer"van de grote grazers kost nu jaarlijks ongeveer € 250.000,--

  reageer
 • Albert

   

  Voor de zoveelste keer de OVP in het nieuws met exact hetzelfde onderwerp. Een afgesloten natuurgebied met hekken eromheen werkt niet! De OVP is een soort van stadspark geworden met wandelpaden van bouwafval. Er moeten verbindingen komen met andere gebieder zoals de Veluwe! Dan zijn veel problemen m.b.t. de dieren uit de wereld.

  reageer
 • Rinus

   

  De grote mekkeraars gaan weer van zich laten horen, niet gehinderd door enige kennis van zaken.

  reageer
 • Dirk

   

  Misschien dat het beheer over de runderen in handen moet gegeven worden aan (bio)boeren. Deze laten hun dieren niet verhongeren en bieden zorg aan zieke dieren ipv een genadeschot toe te dienen en het vervolgens te laten wegrotten! Het is misschien niet natuurlijk maar wel humaan!

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Mijn argument gaat dus op voor alle afgelopen reservaten.

  reageer
 • Jeroen

   

  Ieder wildreservaat is omsloten door hekken, dus jouw argument gaat helaas niet op

  reageer
 • Kees

   

  De Oostvaardersplassen. Een dor kaal schril landschap waar geen grassprietje meer groeit.

  reageer
 • Pieter

   

  Ik voel dat dit weer veel geld gaat kosten, voor miljoenen boeren uit kopen en dan goed landbouwgrond gebruiken voor een paar dieren, maar dan hebben we wel een stel dieren gered. Gewoon afschieten als te veel rond lopen!!!!!!!

  reageer
 • Jos

   

  Ook heeft Vogelbescherming een probleem met het grote aantal grote grazers. Alleen de Grauwe Gans profiteert ervan; die houden van kort gras, maar de andere (weide)vogels zijn verdwenen. Het wordt tijd dat ze zich een uitspreken en dat ze zich losmaken van de praktijk van "ons kent ons en ons helpt ons" binnen het kleine natuurbeschermingswereldje.

  reageer
 • Karel

   

  Dit is bewust dierenleed creëren, een schande!En al jaren op grote schaal toegepast. Maar ja......schijnt allemaal binnen het beleid te passen.

  reageer
 • Malle Pietje

   

  Het is gewoon een dierentuin. Er staat immers een hek omheen. Normaliter als het te druk is trekken de dieren weg. Nu dus niet

  reageer
 • hehe ze worden wakker...

  reageer
 • Hans

   

  Het is te triest voor woorden dat diverse mensen dit al jaren roepen maar niet gehoord worden. De hoop is dat de politiek nu wel naar een belangenorganisatie luistert. Dit maakt dat dit gebied weer de kans krijgt om van een dorre vergane vlakte te groeien naar de groene Veluwe van Flevoland.

  reageer
 • Willem D

   

  En weer gaat het gezeik beginnen de bladeren gaan weer vallen . Ze zijn weer losgelaten laat deze dieren met rust ga naar huis ga slapen . Jullie moeten je druk maken als er ijs lig en elke gek daar wil schaatsen tussen de dieren ,nee dan horen we jullie niet wand jullie willen er dan ook bij zijn .

  reageer
 • Jaap

   

  Jagersclub "Het Edelhert " heeft al jaren dit standpunt om hun belang bij de jacht op de Veluwse herten te beschermen. Laat zij zich daar maar is druk om maken. Op de Veluwe lopen de aantallen helemaal uit de hand ondanks dat daar 1200 edelherten jaarlijks doodgeschoten worden. Nu vlak voor de overdracht de provincialestaten proberen te beïnvloeden is wel heel erg doorzichtig

  reageer
 • Roel

   

  Eindelijk! Een leek zoals ik zag dit jaren geleden al. Provincie neem je verantwoordelijkheid en stel orde op zaken in het belang van het dierenwelzijn.

  reageer
 • Jan Sleurink

   

  Triest dat na vele jaren van touwtrekken en vele honderden zo niet duizenden afgeschoten dieren verder, eindelijk een vereniging met verstand van zaken zich sterk gaat maken om het lot van de grote grazers. Velen hebben helaas belang bij het instant houden van de bestaande irreële situatie, diverse (financiële) belangen (werkgelegenheid, destructiebedrijven, adviescommissies enz.) overstijgen het welzijn van de dieren. Het aloude spreekwoord luid niet voor niets: wiens brood men eet, diens woord men spreekt!

  reageer
 • Rekenmaar

   

  Rekenmaar dat natuur, milieu en klimaat gebaat zijn bij minder grote grazers. Wordt tijd dat natuurbeherende clubs worden aangesproken op hun klimaatbeleid. Dat ontbreekt het nu totaal.

  reageer
 • hb

   

  Ja wordt weer winter, gezeik gaat weer beginnen. Zeker in deze maanden niets anders te doen. De grote grazers volop in het vet en genoemde aantal sterk overdreven. Monitoren gaat in oktober beginnen, geschat wordt rond 3500, grote grazers.

  reageer
 • GuusGeluk

   

  Niets nieuws dat de Ver. edelhert dit roept. Die doet dat al jaaaaren. Maar de politiek is horende doof en ziende blind. Er is al zoveel op gestudeerd en rapporten zijn er te over. Sessies met gemeenteraad Lelystad, enz.enz. Een kind kan zien wat de oplossing is: actief beheer in de trant van de Veluwe. Maar nee..., laten we er vooral een 'park' van maken - zo leuk voor de toeristen (die niet komen of teleurgesteld zijn), oa de kortzichtigheid van de PvdA en laten we vooral weer eens een commissie instellen. Arme dieren, stomme mensen.

  reageer
 • De Vries

   

  Eindelijk een instantie die het ook ziet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert