Deel museum Nieuw Land mogelijk dicht

LELYSTAD
Een deel van museum Nieuw Land in Lelystad gaat vanwege achterstallig onderhoud mogelijk dicht voor het publiek. In een interne mail schrijft directeur Hans Maris van het museum dat een deel van de buis zo snel mogelijk wordt afgesloten. Die buis vormt de eerste verdieping van het gebouw

In een reactie benadrukt Maris dat de buis niet onveilig is. Volgens hem werken bepaalde interactieve onderdelen van de permanente tentoonstelling niet meer. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om lampen die niet meer oplichten.

Ook is volgens hem nog niet honderd procent zeker dat het gedeelte dichtgaat. Inmiddels zou duidelijk zijn dat bezoekers zich niet storen aan de gebreken. Bovendien is het uitzicht vanuit de buis schitterend, aldus Maris. 

De laatste tijd is er veel aandacht voor het Nieuw Land Erfgoedcentrum vanwege financiële problemen. Het is de bedoeling dat Nieuw Land volgend jaar met de Bataviawerf en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed opgaat in Batavialand. Voor die tijd moeten de geldproblemen van het erfgoedcentrum zijn opgelost, omdat het anders ten koste gaat van de nieuwe organisatie.   

reacties (13)

 • toeschouwer

   

  Toekomst BataviaLand± 1. een schip dat zinkt en niet wordt onderhouden . Batavia 2. een schip dat wegens geldgebrek niet kan worden afgebouwd.de 7 Provincien 3. een organisatie`not in control` en slecht onderhoud-beheer. NLE Waar gaan we heen .

  reageer
 • LELYstedeling

   

  Grote tegenstander van de inpolderingen was Eibert den Herder, reder uit Harderwijk. Hij schreef de volgende brochures die in de museum- affaire ook van toepassing zouden kunnen zijn: Het Zuiderzee Drama, Milliarden Tekort Waar gaan we Heen ? Domme Golven en Ingenieurskunst ? Er Op of er Onder, een miljoenen Affaire ! De Laatste Ronde

  reageer
 • kustbewoner

   

  Is dit de voorbode van algehele sluiting/opheffing van het "museum` Provinciale Staten en gemeenteraden en Waterschap wees allert op deze verkapte subsidieaanvraag, want er is geen geld aanwezig in de huidige organisatie. Provinciale Staten de Gedeputeerde doet toch het voorstel om het gebouw voor MILJOENEN euro´s over te nemen ! Wat een `wan`beleid.

  reageer
 • Esveen

   

  Ook nu weer pessimistisch net als bij de camper plaatsen. Niet het alleenrecht toe-eigenen.

 • dit riekt naar subsidie aanvraag...

  reageer
 • Happy

   

  Grappig dat Cor in de reactie zegt dat ze 20 jaar geleden bij Nieuwland was. Het museum bestaat pas sinds 2005

  reageer
 • Cor

   

  Het huidige ten toongestelde kwam je ook bij de voorgangers tegen dat bedoelde ik er mee te zeggen. Inderdaad Happy het huidig museum bestaat ongeveer 12 jaar.

 • Dick

   

  Dan ben jij verkeerd geïnformeerd. Het museum bestaat al zeker sinds 1970. Toentertijd op de Oostvaardersdijk op Lelystad-Haven, later aan de Oostvaardersdijk op de locatie waar het nu te vinden is. Na een alles verwoestende brand is het in 2005 weer opengegaan. Leuk detail, de kantine die er nu staat stond voorheen ook op Lelystad-Haven naast het museum.

 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Bestuur en Directie moeten zich eens fors achter de oren krabben. Wellicht tijd om te vertrekken per omegaande, zonder vergoeding. Wanbeleid of wanbestuur? Wordt vervelend in deze stad....

  reageer
 • Pimpernel

   

  Vaag, of zou gewoon net als bij ieder ander het elektrisch worden afgesloten en gebruikt men daarbij ambtelijke taal?

  reageer
 • Nee, er is gewoon stroom.

 • Jan

   

  En er is niemand die een lampje op zo n item kan repareren? Duizenden euros tekort maar een paar centen voor een handige vrijwileger kan niet?

  reageer
 • Rinus

   

  De volgende winst(?) waarschuwing! Hebben de ratten het schip al verlaten of wordt er nog onderhandelt over de vertrekpremie voor wanbeheer?

  reageer
 • frits

   

  gewoon helemaal sluiten, dat is de enige juiste oplossing. Bakken vol met geld naar dit museum, maar onderhoud aan de collectie vindt blijkbaar niet plaats. Waar is dat geld dan wel aan verkwist?

  reageer
 • Cor

   

  Jaren geleden was ik er met mijn kinderen en onlangs met mijn kleinkinderen, 20 jaar later. Ik schrok enorm wat ik daar aantrof. Er was naar mijn gevoel daar in 20 jaar niks veranderd. Ik denk dat als morgen de deuren dicht blijven niemand een traan zal laten. En wie zijn schuld is dat allemaal? Jouw schuld, nee jouw schuld, nee zijn schuld, nee haar schuld, nee jullie schuld. Nee ONZE schuld dat wij dat allemaal maar hebben laten gebeuren.

  reageer
 • Moet er per se voortdurend iets nieuws komen voordat er waarde erkent wordt? Ga eens naar Teylers in Haarlem, waar de handgetypte beschrijvingen na een halve eeuw behoorlijk vervaagd zijn. Toch een schitterend museum.

 • Jeweetwelwieikben

   

  Niet storen aan de gebreken... het is schandelijk dat je moet betalen voor dit zogenaamde museum...

  reageer
 • Wat, moet het weer eens gratis? Er bestaat geen gratis, alleen hogere belastingen.

 • Danny

   

  Die interactieve onderdelen zijn volgens mij al jaren defect....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert