Rol kantooreigenaren cruciaal voor aanpak Lelycentre

LELYSTAD
Zonder de volledige steun van kantooreigenaren kan de gemeente Lelystad niets doen aan de structurele leegstand in het Lelycentre. Dat is de belangrijkste conclusie uit een visie, waarin het college van burgemeester en wethouders aangeeft dat het 'chirurgisch wil ingrijpen'. Vanwege hun ruimtelijke en financiële belangen is medewerking van de beheerders van de panden essentieel voor het gewenste resultaat, wordt er aan toegevoegd.

Verloedering aanpakken
Rondom het oudste winkelcentrum van Lelystad staat in totaal 41.000 vierkante meter kantoorruimte leeg. Om de verloedering tegen te gaan bestaan er allerlei plannen, variërend van ombouwen van panden tot sloop en nieuwbouw.
Zo is er een eigenaar die aan het Maerlant ruim 200 appartementen wil realiseren. Ook wordt op dezelfde locatie gesproken over sloop en bouw van 180 nieuwe eenheden voor jongeren en ouderen. Verder ligt er concreet plan voor 40 gerenoveerde woningen aan De Plaats voor 75-plussers.

Geen concurrentie met voorkeursgebieden
De gemeente stelt voorwaarden aan nieuwe initiatieven op het gebied van woningbouw. Zo mag het woonprogramma niet concurreren met ontwikkelingen in de voorkeursgebieden Hanzepark, Batavia Haven, Stadshart en Warande. Ook moet het passen in de bestaande woonvisies.

Wethouder wonen en volkshuisvesting Jop Fackeldey zal eerst bij de eigenaren van alle panden moeten polsen of zij bereid zijn hun verlies te nemen en open staan voor sloop en herontwikkeling.

reacties (6)

 • Hannes

   

  Zolang er nog grondspeculaties aan voorafgaat zal men niet veel teweeg brengen. "De grond wordt te duur betaald" Gemeentes hebben daar zelf om gevraagd.

  reageer
 • waterwijzer

   

  De Waterwijzer was een monumentaal pand, maar werd gesloopt. Centrada/ en projektontwikkelaar bouwden daar nieuwe woningen en een appartementengebouw. Dus het kan wel ! De huidige leegstaande gebouwen slopen tot aan gebouw Rijkswaterstaat en er levensbestendige woningen/appartementen neerzetten, want de markt vraagt erom. Warande kan wel een poosje in ijskast..

  reageer
 • frits

   

  De gemeente heeft de Waterwijzer tijdelijk gebruikt toen het stadhuis verbouwd werd, en de grond daarna goedkoop verkocht. Dat gaat de gemeente met de andere kantoren echt niet doen. En een groot deel van de Waterwijzer-locatie ligt nog steeds braak, dus kan de sloop en nieuwbouw financieel blijkbaar toch niet uit.

 • Thomas

   

  Okay, dus eerst stelt de gemeente dat daar woningen moeten komen. Daarna verbiedt de gemeente feitelijk dat er woningen komen omdat dat in voorkeursgebieden moet. Ben ik de enige die ziet dat zoiets niet werkt? Als je iets wilt van die eigenaren, moet je ze wel de ruimte geven om een alternatieve bestemming te vinden zonder dat dat verliesgevend is.

  reageer
 • frits

   

  Zucht. De gemeente suggereert dat de eigenaren wat moeten doen. maar de crux zit in de zin dat initiatieven niet mogen concurreren met de 'voorkeursgebieden'. Zo kun je dus niets meer. Gemeente, laat de markt toch eens zijn werk doen, en stop met de focus op Warande. En als je toch marktverstorend wil werken, wijs dan tenminste het Lelycentre ook als voorkeursgebied aan. Fackeldey weet al helemaal niet wat hij aan het doen, hij moet eerst bij de eigenaren gaan polsen, terwijl het toch al lang duidelijk is wat zij willen. Maar wat wil Fackeldey: de grote torens slopen, en kleine appartementenblokjes terugbouwen.Dat is natuurlijk totaal niet renderend. Transformatie is alleen haalbaar en betaalbaar als er honderden appartementen komen. De gemeente veroorzaakt hier een onmogelijke patstelling, alleen maar vanwege het grondbelang in Warande. Maar dan wel van andere eigenaren verwachten dat ze nodeloos een verlies nemen...

  reageer
 • Hn

   

  De kantooreigenaren willen ongetwijfeld meewerken aan een passende oplossing, immers brengen de leegstaande panden geen rendement op voor de eigenaren. Als echter de Gemeente star blijft vasthouden aan het woonprogramma kan het nog lang duren. De gemeente verkoopt liever nieuwe grond in Warande en andere plekken want dat brengt geld in het gemeentelaatje De grond onder de kantoren in het Lelycentre levert de gemeente niks op.

  reageer
 • Jan

   

  Die kantooreigenaren zijn helemaal niet zo meewerkend, omdat ze geen inkomsten hebben van deze panden mogen ze het van de belasting aftrekken als negatieve inkomsten. Dus wij betalen die leegstaande panden. Het brengt wel meer op als het verhuurt is maar het is nou ook weer niet dat ze gelijk mee willen werken, want het zijn wel projectontwikkelaars (lees geldhaaien). Tegen gas geven voor meer geld. Dus hoe dan ook het kost de belastingbetaler gewoon geld.

 • laat alle reacties zien
 • Dirk2

   

  Beter veel te laat dan nooit! Maar dan niet bouwen voor nieuwe leegstand of nieuwe probleemwijk!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert