Steeds meer winkels leeg in Dronten

DRONTEN
Het aantal leegstaande winkels in Dronten is dit jaar gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Locatus in samenwerking met Planbureau voor de leefomgeving

In totaal staat nu 19 procent van de winkels leeg in Dronten. Vorig jaar was dat nog 13 procent. Ook in Almere en Urk staan er meer winkels leeg dan vorig jaar maar in die gemeenten stijgt de leegstand niet zo hard als in Dronten. 

In Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde is de winkelleegstand iets gedaald.

[https://localfocus2.appspot.com/57f4d46b7bdad]

Leo Hoksbergen is centrummanager van het Suydersee winkelcentrum. Hij herkent zich niet in de slechte cijfers voor de hele gemeente. "Als ik alleen kijk naar het centrum Suydersee, dan hebben wij op dit moment een leegstand van 7 á 8 procent. Dat is onder het landelijk gemiddelde van 10 procent." 

 

reacties (12)

 • Inwoner

   

  Slechte journalistiek, klakkeloos iets roepen zonder de feiten te toetsen. Loop eerst even één rondje door het centrum luie journalist en stel vast dat slechts 7% van de oppervlakte niet verhuurd is.

  reageer
 • pieter

   

  jaren zeuren over de herinrichting van een pleintje !!!!, geen interesse in een vliegveld !!! ( toch banen !!!!), niet willen samen werken met ( behalve de burgemeester) Overijssel ,dus Zwolle met zijn bedrijven "veel banen" maar lekker willen blijven doormodderen met dat arme Flevoland met zijn HOGE werkloosheid, welterusten raadsleden !!!, op den duur gaat zo'n winkelcentrum ter ziele.

  reageer
 • Rob

   

  Winkeliers moeten niet op hun handen blijven zitten en ook de mogelijkheid gaan bieden dat hun klanten online kunnen bestellen naast het in de winkel komen uitzoeken. Gratis bezorgen tegen een kleine vergoeding en extra korting bij het ophalen. Ook valt het mij op als voorbeeld in Zeewolde dat heel veel mensen op zaterdag naar Harderwijk gaan daar is het goedkoper ( belachelijk natuurlijk) en gezelliger, daar kan Zeewolde wel wat aan doen. Ook is het aanbod in Zeewolde te veel van het zelfde en bedoel daarmee t.o.v. De grote van het dorp. Snackbars, restaurants, kappers, supermarkten teveel geconcentreerd. Daarnaast zouden ze meer horeca, snackbars, restaurants moeten concentreren op het kerkplein en aan de haven en niet door het hele centrum heen, dat werkt niet. Dus minder van het zelfde, meer diversiteit, gezelliger maken waarin ook de winkeliers een verantwoordelijkheid hebben ze het schoonhouden van hun winkelgebied. Vrijdagavond iedereen open. Horeca centraliseren.

  reageer
 • An

   

  Online winkelen en ophalen in de winkel is anders veel voordeliger

  reageer
 • Rob

   

  Gezelligheid mag ook wel wat kosten toch, straks zijn er geen winkels meer te bekennen en dan gaan we weer met z'n allen klagen zeker.

 • Leo Hoksbergen

   

  De cijfers geven een vertekend beeld, omdat dit op gemeenteniveau wordt weergegeven. Voor het stadscentrum Suydersee ligt dit heel anders namelijk 7-8%. Hiermee scoort Suydersee landelijk juist bovengemiddeld goed.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marijke

   

  Geen online winkelen verbieden. Ik merk steeds meer winkels die hier juist slim op inspelen. Afgelopen week was ik nog ergens, waar ze net mijn maat niet hadden. Dus hebben we die daar ter plekke via de internetshop besteld en daar laten afleveren (scheelde mij ook bezorgkosten). Wat de lege winkelruimte betreft: de huren zijn inderdaad erg hoog, hoor ik overal. Ondertussen staan sommige winkels alweer een paar jaar leeg, zoals die zaak waar kortstondig een bonbonwinkel in zat, tegenover waar Dixon ooit heeft gezeten. Kan daar niet, tijdelijk, onder voorbehoud van een nieuwe huurder, zoiets als pop up winkeltjes in worden gerealiseerd? Voor mijn part kunstenaars, dames die zelfgebreide kleding of kaarten verkopen, iemand die handig is in het repareren van kapotte huishoudelijke spulletjes, kortom mensen die niet de skills hebben om echt ondernemer te worden, maar wel een klein zakcentje willen bijverdienen. Denk dan niet aan echte handelaren, die moeten maar op de braderie gaan staan, maar vooral aan arbeidsongeschikten, wajongers, langdurig werklozen en anderen die door wat dan ook afstand tot de arbeidsmarkt hebben, die hier nooit echt hun brood mee kunnen verdienen, maar wel op die manier iets kunnen doen, met behoud van uitkering, want rijk zul je er niet van worden. Lijkt me trouwens ook een geweldig idee voor de garage aan de Giekstraat die al minstens 5 jaar leeg staat. Of het oude tuincentrum aan de Boeg. Laten verpauperen is ook geen oplossing. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt creatief mee laten denken zonder ze meteen aan alle kanten onder druk te zetten vanuit de sociale dienst of het UWV wel.

  reageer
 • drontense

   

  Omdat er veel elektrische fietsen worden gestolen heb ik bij de gemeente aangegeven dat een bewaakte fietsenstalling erg zinvol is. Er zijn namelijk mensen die niet meer op de elektrische fiets naar het centrum durven. Iemand die werkervaring op kan doen zou dan de persoon zijn die ingezet kan worden met daarbij evt. een camera.

 • Peter

   

  Lange leve internet shopping. Wie nog winkelt is ouderwets. Lekker online is veel beter dan nog ouderwets winkelen. We leven trouwens in 2016 hoor????

  reageer
 • Kaassie

   

  een winkel met een goede webshop zal het best kunnen redden, ook in Dronten. Een webshop die uitnodigd om te komen kijken, maar ook zonder problemen alles via de webshop kan leveren. Probleem is en blijft, dat de winkel een toonzaal en magazijn is. De huurprijzen voor magazijn zijn veel lager dan de huidige huurprijzen van de winkel. Er zal huurdifferentiatie geboden moeten worden, dan komen de (grote) winkelpanden vast weer vol

  reageer
 • Rob

   

  Ik zit altijd in tweestrijd mbt dit onderwerp. Ik wil best de lokale ondernemers steunen, maar 150,- meer betalen voor een tv die ik online voor 600,- kan krijgen is mij toch ook te gortig...

  reageer
 • Dronternaar

   

  Ze moeten ook de huurprijs naar beneden halen. De huur is zo hoog dat de winkeliers amper kunnen blijven bestaan. O ja ze moeten online winkelen verbieden

  reageer
 • MarkS90

   

  Misschien moeten de huurprijzen eens omlaag ...

  reageer
 • lies

   

  lang leve de webshop!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert