Actie voor komst vrije middelbare school in Almere

ALMERE • Wo 5 oktober 2016 | 20:36 • Woensdag 5 oktober 2016 | 20:36
Een ouderinitiatief in Almere is een actie begonnen voor de komst van een vrije school in het voortgezet onderwijs in de stad. Woensdagmiddag zijn 300 selfie-video's gepubliceerd waarop bekende en onbekende Almeerders hun steun uitspreken voor de komst van een vrije school.

Ander schooltype in Amsterdam
Almere heeft met basisschool Raphael een vrije school in het basisonderwijs, maar een vrije school in het voortgezet onderwijs is er nog niet. Leerlingen moeten daarom uitwijken naar het Geert Groote College in Amsterdam-Zuid, maar daar zijn meer aanmeldingen dan dat er plek is. Daardoor komen veel leerlingen noodgedwongen op een ander schooltype terecht.

Zelf een school beginnen
Het ouderinitiatief kan zelf een vrije school beginnen, maar voor een VWO-school zijn minimaal 1000 leerlingen nodig en een HAVO 750. Een vrije school met beide niveau's heeft 1750 leerlingen nodig. Dat maakt het opzetten van een school vrijwel onmogelijk.

Samenwerking bestaande school
De initiatiefnemers zoeken daarom de samenwerking met een bestaande school, maar de gesprekken met de Almeerse Scholen Groep en het Baken verlopen stroef. Actrice Tanja Jess van het ouderinitiatief hoopt dat snel daar verandering in komt. “Dat proberen we nu een beetje te forceren, want we willen heel graag in gesprek dus let's do it!”

De ouders zijn met hun plannen naar de gemeente Almere gegaan. Wethouder Peeters ziet in Almere graag een middelbare vrije school van de grond komen, maar de gemeente heeft niet de middelen om dat tot stand te brengen. De wethouder is in gesprek met de Almeerse Scholengroep en Het Baken om te kijken of samenwerking met de initiatiefnemers mogelijk is.

Deel artikel

reacties (3)

 • M.

    Wo 5 oktober 2016 Woensdag 5 oktober 2016

  Laat meneer Peeters eerst eens zorgen dat de middelbare scholen een samenwerking aan willen gaan met het voortgezet speciaal onderwijs... Die kinderen vallen hun hele leven al buiten de boot, en daar is al een zogenaamd prachtig plan voor geschreven, genaamd passend onderwijs. Laat meneer Peeters zich daar maar eens sterk voor maken!

  reageer
 • .\/\/.

    Do 6 oktober 2016 Donderdag 6 oktober 2016

  Voortgezet Vrij Onderwijs is geen initiatief van meneer Peeters. Verder is het absurd dat je voor een HAVO-VWO 1750 leerlingen moet hebben. De vrijheid van onderwijs komt zo echt in het gedrang.

 • Mike Schmidt

    Wo 5 oktober 2016 Woensdag 5 oktober 2016

  Als er genoeg aanmeldingen zouden zijn, zou het toch geen probleem moeten zijn? Ik heb nog nooit in de situatie gezeten, maar kun je met genoeg steun (d.w.z. genoeg "aanmeldingen") zoiets "simpel" voor elkaar boksen?

  reageer
 • Randolph Rubinson

    Wo 5 oktober 2016 Woensdag 5 oktober 2016

  Er is genoeg voortgezet onderwijs in Almere. Maak daar maar gebruik van.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert