Gemeente moet de reservepot flink aanspreken

ALMERE
Om financiële tegenvallers op te kunnen vangen en extra uitgaven te kunnen doen, doet de gemeente Almere een flinke greep in de reservepot. Het college van burgemeester en wethouders haalt hier voor volgend jaar zo'n 43 miljoen euro uit.

Dit blijkt uit de gemeentelijke begroting 2017, die wethouder Mark Pol van financiën donderdagavond presenteerde aan de gemeenteraad. Volgens de wethouder is er hierdoor niet veel ruimte meer om toekomstige tegenvallers op te vangen. Het is volgens hem dan ook nodig de komende jaren de reservepot weer aan te vullen.

Tegenvaller
Een flinke tegenvaller voor Almere is dat de stad tien miljoen euro minder krijgt van de rijksoverheid voor mensen in de bijstand. Dit komt doordat er een nieuw verdeelsysteem vanuit het Rijk wordt gehanteerd. 

Afschrijving op bedrijventerreinen
Dat het in de stad economisch weer wat beter gaat en de woningbouw weer toeneemt, is nog niet terug te zien in de gemeentelijke financiën. De gemeente ziet zich genoodzaakt verdere ingrepen te doen bij het grondbedrijf. Omdat de verkoop van bedrijventerreinen behoorlijk achterblijft, moet er voor 22 miljoen euro op de grond worden afgeschreven. Voor 63 hectare grond verwacht de gemeente de komende jaren geen kopers meer te zullen vinden. Het gaat om delen van Stichtsekant, De Vaart 4/6, Twentsekant en Nobelhorst.

Extra uitgaven
Almere wil circa tien miljoen euro extra steken in de zorg. De gemeente komt nog niet uit met de lagere budgetten die de gemeente krijgt van de rijksoverheid om ervoor te kunnen zorgen dat niemand tussen wal en schip terechtkomt.

Verder gaat de gemeente weer extra geld uitgeven aan computer- en netwerksystemen. De afgelopen jaren zijn hieraan miljoenen uitgegeven omdat er gewisseld werd van ICT-leverancier. Aanvullend is er zo'n twee miljoen extra nodig voor infrastructuur, maar die gaat volgens Pol uiteindelijk wel een jaarlijkse besparing opleveren.

Ook gaat er extra geld naar onder andere cultureel centrum Corrosia, toerisme en recreatie en dierenwelzijnbeleid.

reacties (14)

 • petri

   

  Wat is eigenlijk de functie van een reservepot, om op te maken dus

  reageer
 • Rob de Graaf

   

  Bizar, bij het floriadeterrein een zichtlocatie (klasse A) laten aanleggen, weer een bedrijventerrein. En met de andere hand een afschrijving doen op bedrijventerreinen. Weet de ene hand wel wat de andere hand doet? Toe verliezers, allereerst de camping, die verliest terrein en daarnaast komt ook nog een snelweg, twee, de burgers die gaan voor deze onzin veel geld ophoesten.

  reageer
 • Ojee

   

  Ach dit is dezelfde wethouder die het niet nodig vindt om bedrijven naar almere te proberen te halen, en mede daardoor verkoopt almere geen meters op nieuwe industrieterreinen. En de reservering is ook aardig groot als je zo maar even 43 miljoen eruit haalt ??

  reageer
 • Jan

   

  Het is maar 43 miljoen, gewoon elke inwoner dit jaar 215 eur extra belasting laten betalen en opgelost.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Straks worden er miljoenen verdiend met de floriade.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaas

   

  Meteen alle plannen voor de Floriade schrappen. Als er geld is dan moet dat aan de stad en haar inwoners worden besteed.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ach als de Flopriade maar kan doorgaan. Wij burgers betalen uiteindelijk toch wel voor onzin.

  reageer
 • Jip

   

  De gemeente gaat zich nu al in dekken om de verliezen in de toekomst wat lager te laten uitvallen om dan te roepen dat ze het zo goed gedaan hebben. En de burger maar nbelasting betalen.

  reageer
 • Almeerder

   

  Goh, wat verrassend .......

  reageer
 • Dirk2

   

  Almere dreigt alle controle te verliezen met de Floriade. Maar eh... Kan Mark de Lelystadse wethouder een korte briefing doen over de maatregelen en de aanloop naar de tekorten? Dat helpt wellicht nog een heel klein beetje in alle pijn van jaren PvdA potverteren en lenen in Lelystad. Blij dat er een nieuwe burgemeester is. Hoop op straffe snoei van "dood hout" en aanvegen van "de rommel" is groot.

  reageer
 • jeroen

   

  En straks de Floriade ????

  reageer
 • frits

   

  Ai ai ai , potverteren. Zou niet nodig zijn zonder Floriade en andere prestigeprojecten, inclusief de overdaad aan bedrijventerreinen.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ze zijn de tegenvallers van de Floriade nog vergeten. Trek maar een grote broek aan, de burgers in Almere moeten toch betalen.

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Ik ben blij dat ik niet Almere woon, hoewel in Lelystad er ook genoeg problemen zijn. Maar deze zijn zo groot als Almere.

 • Martijn

   

  Outsourcen van de ICT zou toch geld besparen? Zo te lezen heeft het juist veel meer gekost. Rare manier van besparen heeft de gemeente.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert